Vuokra-asujat haluavat tietää talonsa hiilijalanjäljen - harva silti tietää

Jaa

Yli puolet vuokralla asuvista olisi halukas maksamaan korkeampaa vuokraa jos taloyhtiö olisi ympäristöystävällisempi, kiinteistöasiantuntija JLL:n tutkimus kertoo.

Joka toinen vuokra-asuja haluaisi tietää talon energialuokan, vaikka ei sitä nyt tiedä.
Joka toinen vuokra-asuja haluaisi tietää talon energialuokan, vaikka ei sitä nyt tiedä.

Suomalaiset vuokra-asujat toivovat saavansa lisää tietoa taloyhtiönsä  ympäristöystävällisyydestä.

Kiinteistöasiantuntija JLL:n tutkimuksen mukaan peräti 84 prosenttia vuokralla asujista ei tiedä taloyhtiönsä energialuokkaa. He eivät ole tyytyväisiä tilanteeseen. Jopa 50 prosenttia vastaajista pitää tärkeänä tietää talonsa energialuokan, vaikka eivät sitä nyt tiedä.

”Tämä kertoo siitä, että monet vuokranantajat eivät ole vielä saaneet kiinni asian tärkeydestä. On merkittävä löydös, että asia jonka on ajateltu yleisesti kiinnostavan lähinnä omistusasujia nousee näinkin merkittäväksi vuokra-asujien keskuudessa”, JLL:n strategisen konsultoinnin johtaja Aarne Mustakallio sanoo.

Ihmiset valmiita maksamaan pienemmästä hiilijalanjäljestä

Tutkimuksen mukaan vuokralaisten kiinnostus ympäristöasioihin ei jää vain tietämisen asteelle, vaan he ovat valmiita myös maksamaan ympäristön huomioonottamisesta.

Jopa 60 prosenttia vuokra-asunnossa asuvista suomalaisista on valmis maksamaan korkeampaa vuokraa, jos se auttaa taloyhtiötä pienentämään hiilijalanjälkeään.

Noin joka kolmas vuokra-asuja olisi valmis maksamaan kymmeniä euroja lisää kuukaudessa. Keskimäärin he hyväksyvät 9,15 euron korotuksen kuussa. Vaikka summa ei ole suuri, Mustakallion mukaan merkittävää on sen antama viesti.

”Sijoittajien näkökulmasta tämä on selkeä viesti, että kestävyyteen investoiminen voi jo nyt tuoda taloudellista hyötyä vuokratasonkin kautta. Kiinteistöala on vaikuttavissa kestävyysteoissaan ottamassa vasta ensiaskeleita ja uskon, että lähivuosina vuokralaisilta tulee entistä enemmän painetta saada muutosta aikaan”, hän sanoo.

Koettu vastine vuokralle laskee yli 900 eurossa

Kun suomalainen valitsee vuokra-asuntoa niin hän painottaa eniten sijaintia (70% vastaajista), vuokratasoa (60%) ja asunnon kuntoa (41%).

Kun hän on päässyt asettumaan, hän luopuisi viimeiseksi kävelymatkan päässä olevasta ruokakaupasta, tutkimus kertoo.

Suomalaisten tyytyväisyys vuokratasoonsa on melko korkea. 83 prosenttia vastanneista koki saavansa vastinetta vuokrarahoilleen. Kun vuokra nousee yli 900 euroon kuussa, ihmisten kokevat saavansa selvästi vähemmän vastinetta.

JLL toteutti kyselytutkimuksen toukokuussa 2022. Kysymykseen vastasi 1040 ihmistä pääasiassa pk-seudulla ja Tampereen ja Turun alueilla. Tutkimuksen otos vastaa pitkälti Etelä-Suomen kasvukeskusten vuokra-asujia.

Tutkimus on liitteenä. 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Joka toinen vuokra-asuja haluaisi tietää talon energialuokan, vaikka ei sitä nyt tiedä.
Joka toinen vuokra-asuja haluaisi tietää talon energialuokan, vaikka ei sitä nyt tiedä.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

JLL Finland
Keskuskatu 5 B
00100 Helsinki

020 7619960https://www.jll.fi/

JLL on johtava kiinteistöalan neuvonantaja 19,4 miljardin dollarin liikevaihdolla. Yritys on mukana Fortune 500 -listalla. Yli 102 000 työntekijäämme 80 maassa palvelevat asiakkaitamme laajasti toimitilojen asiantuntijapalveluiden parissa. JLL on Suomen johtava kiinteistöasiantuntija, joka palvelee noin 80 työntekijän voimin Suomen tunnetuimpia yrityksiä ja kiinteistösijoittajia sekä kansainvälisiä asiakkaita. JLL on rekisteröity tavaramerkki, jota käytetään Jones Lang LaSalle inc. brändinä.

Lisätietoja jll.com.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta JLL Finland

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme