Suomen Vuokranantajat ry

Vuokralainen – huomioi nämä sopimusehdot vuokra-asuntoa hakiessasi

Jaa
Moni etsii juuri nyt vuokra-asuntoa, mutta mihin asuntoa hakevan kannattaa varautua? Miten vuokrasopimus syntyy ja mihin sopimuksen myötä sitoudutaan? Suomen vuokranantajien neuvontalakimies Sami Hasunen avaa vuokrasopimusten tärkeimpiä ehtoja ja sopimuksiin liittyviä yleisimpiä virhekäsityksiä.

Milloin vuokrasopimus syntyy?

Vuokra-asuntoa hakiessa on tärkeä ymmärtää, että sitova sopimus voi syntyä jo sähköposti- tai tekstiviestikeskustelussa – tai jopa asunnon näytössä suullisesti. Käytännössä sopimus syntyy, kun toinen osapuoli ilmoittaa hyväksyvänsä toisen tekemän tarjouksen asunnon vuokraamisesta, edellyttäen että vuokrasopimuksen keskeiset ehdot ovat selvillä. Hyväksyvä vastaus vaikkapa sosiaalisen median viestintäkanavalla voi siis jo johtaa sitovaan sopimukseen.

”Melko yleinen käsitys on, että vuokrasopimuksen pätevyys vaatii sopimuksen allekirjoittamista. Näin ei kuitenkaan aina ole. Sitova sopimus voi syntyä myös niin, että vuokralainen hyväksyy vastauksellaan esimerkiksi sähköpostiin lähetetyn vuokrasopimuksen. Allekirjoituksen saaminen sopimusasiakirjaan ei siis ole mikään maaginen takaraja sille, mihin saakka kumma tahansa on oikeus vetäytyä sopimuksesta”, kertoo lakimies Sami Hasunen.

Tiedosta mihin sitoudut ja kuinka pitkäksi aikaa

Vuokralaisehdokkaana kannattaa miettiä tarkkaan, kuinka pitkä oma asunnon tarve on. Vuokrasopimuksesta ei nimittäin aina pääse irti ihan hetkessä. Vuokrasopimuksia on periaatteessa kahdenlaisia: toistaiseksi voimassa olevia ja määräaikaisia. Määräaikaiset vuokrasopimukset sitovat yleensä sovitun ajan loppuun saakka. Toistaiseksi voimassa olevat vuokrasopimukset sen sijaan jatkuvat siihen asti, kunnes jompikumpi osapuolista irtisanoo sopimuksen, minkä jälkeen sopimus päättyy irtisanomisajan kuluttua. Vuokralaisen irtisanoessa sopimuksen irtisanomisaika on yhden kuukauden mittainen.

Suuressa osassa toistaiseksi voimassa olevia vuokrasopimuksia on nykyään ehto, joka sallii irtisanomisajan alkamisen vasta tietyn ajan jälkeen.

”Usein ehtoa on tehostettu sopimussakolla, joka tulee maksettavaksi kertakorvauksena siitä, että on rikkonut sopimusta irtisanomalla sen ennenaikaisesti. Asuntoa hakevan kannattaa siis aina tarkistaa, milloin ja millä ehdoilla asuntoa voi vaihtaa”, Hasunen muistuttaa.

Varaudu erilaisiin maksuihin ja niiden korotuksiin

Vuokra-asuntoa valitessa on tärkeä varmistua siitä, että pystyy maksamaan paitsi sovitut vuokrat ja vakuuden – myös kaikki vuokrasuhteeseen liittyvät erillismaksut, kuten esimerkiksi veden, sähkön ja laajakaistan. Lisäksi kannattaa tarkistaa, millä ehdoilla vuokrasuhteeseen liittyviä maksuja voidaan korottaa.

Asuntoa etsiessä on hyvä varautua maksamaan yleensä parin kuukauden vuokraa vastaava vakuus. Vakuuden asettaminen ajallaan on tärkeää, koska solmittu sopimus voidaan jopa purkaa, jos vakuutta ei aseteta sovitusti. Lisäksi on mahdollista, että vuokralaisehdokkaalta kysytään henkilötakaajaa.

”Läheskään jokainen vuokranantaja ei vaadi takaajaa, mutta sellaisen hankkiminen voi helpottaa asunnon löytämistä”, Hasunen neuvoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on lähes 27 000 vuokranantajaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Vuokranantajat suuntaavat asuntokaupoille aiemmin kuin oman kodin ostajat, hoitokulujen kasvua pidetään suurimpana riskinä24.4.2024 00:05:00 EEST | Tiedote

Yksityisten vuokranantajien ostoaikeet ovat olleet varovaisessa nousussa viime syksystä ja jatkavat edelleen maltillista kasvua, mutta ostoaikeet eroavat merkittävästi kaupungeittain. Hoitokulujen nousua pidetään selvästi suurimpana riskinä, kun taas nykyinen korkotaso ei huoleta suurinta osaa yksityisistä vuokranantajista, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi lähes 2500 asuntosijoittajaa.

Tuoreissa vuokratilastoissa näkyy vahvasti pääkaupunkiseudun ylitarjonta, samalla muussa maassa vuokrat nousevat huomattavasti enemmän18.4.2024 08:59:17 EEST | Tiedote

Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2024 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,4 prosenttia. Vuokrien vuosimuutos oli pääkaupunkiseudulla maltillisesti positiivinen (0,4 %) jatkaen eron tekemistä muuhun Suomeen (+2,1 %). Pääkaupunkiseudulla ainoastaan kolmioiden vuokrat nousivat, mutta muutoin muun maan vuokrakehitys jättää pääkaupunkiseudun yhä vahvemmin taakseen, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

Vuokranantajan veroilmoituksen aika – muista ilmoittaa pienetkin vuokratulot ja varo Airbnb-sudenkuoppaa26.3.2024 07:30:00 EET | Tiedote

Verohallinnon tilastojen mukaan vuokratuloja saa yli 370 000 suomalaista. Esitäytettyjä veroilmoituksia lähetetään parhaillaan kaikille tulonsaajille. Ilmoituksen tiedot vuokratuloista perustuvat joko edellisen vuoden tietoihin tai verovelvollisen itse aiemmin ilmoittamiin tietoihin. Vuokratulojen ilmoittamisen kanssa onkin syytä olla huolellinen vuosittain, sillä pienetkin muutokset on ilmoitettava. Myös lyhytaikaisen vuokrauksen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä se saattaa vaikuttaa oman asunnon myyntivoiton verovapauteen, Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah muistuttaa.

Vuokralainen, varo: luvaton remontti voi johtaa isoon laskuun20.3.2024 10:57:28 EET | Tiedote

Uusimmat oikeustapaukset muistuttavat ikävällä tavalla siitä, kuinka keväinen remonttikuume voi käydä vuokralaiselle kalliiksi. Vaasan hovioikeus tuomitsi 22.11.2023 vuokralaisen maksamaan asunnossa luvattomasti tekemistään muutostöistä lähes 18 000 euroa ja sen päälle vielä vuokranantajan yli 30 000 euron suuruiset oikeudenkäyntikulut. Tapauksessa vuokralainen oli ilman vuokranantajan lupaa vaihtanut asunnon lattian ja remontoinut keittiötä. Muun muassa sähkö- ja putkitöihin liittyneet puutteellisuudet ja niistä aiheutuneet turvallisuus- ja vahinkoriskit oikeuttivat vuokranantajan uusimaan remontin vuokralaisen piikkiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye