Suomen Vuokranantajat ry

Vuokramarkkinakatsaus: Vuokrien nousu hiipuu – kilpailu vuokralaisista kovenee

Jaa

Suomen Vuokranantajien yhteistyössä Vuokraovi.comin kanssa toteuttamassa vuokramarkkinakatsauksessa havaittiin vuokrien nousun hiipuneen kaikissa kaupungeissa. Vuokrien nousu hidastui suurissa kaupungeissa ja pysähtyi kokonaan monessa keskisuuressa maakuntakeskuksessa. Koronan vaikutuksia vuokramarkkinoihin voidaan pitää kokonaisuutena maltillisina, mutta poikkeusolot näyttävät vaikeuttaneen kaksioiden vuokrausta. Vaikka vuokra-asuntojen kysyntä on jatkanut kasvuaan, tarjonta on kasvanut vielä kysyntääkin voimakkaammin, mikä on kiristänyt kilpailua hyvistä vuokralaisista.

Tilastokeskuksen vuokratilastojen perusteella vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat koko maassa prosentilla vuoden 2019 viimeiseltä vuosineljännekseltä vuoden 2020 viimeiselle neljännekselle. Vastaava vuokrien vuosikasvu oli vuosi sitten 1,4 prosenttia.

”Vuokrakehitys hidastui viime vuonna suurissa kaupungeissa ja pysähtyi kokonaan monessa keskisuuressa kaupungissa. Pienten ja suurten kaupunkien vuokramarkkinat ovat viime vuosina selkeästi eriytyneet. Eriytyminen on alkanut jo ennen koronaa. Vuokrien nousun pysähtymistä selittää monen maakuntakeskuksen voimakas vuokra-asuntotarjonnan kasvu. Pääkaupunkiseudulla koronavuosi hidasti muuttoliikettä, mutta ei asuntorakentamista. Ainakin hetkellisesti tarjonta vaikuttaa kirineen kysynnän kiinni, mikä on hidastanut vuokrien nousua ja pidentänyt vuokrausaikoja”, kertoo Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

Vuokrien vuosimuutos on ollut nopeinta suurista kaupungeista Turussa. Vuokrien nousu on käytännössä pysähtynyt Jyväskylässä, Lahdessa, Joensuussa, Porissa ja Seinäjoella. Negatiiviseksi vuokrakehitys kääntyi Hämeen kaupungeissa Hämeenlinnassa ja Riihimäellä. Pienten kaupunkien joukossa poikkeuksen muodostavat pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueeseen linkittyvät kaupungit Kerava, Järvenpää ja Porvoo, joissa vuokrat nousivat jopa suuria kaupunkeja nopeammin. Vuokrat nousivat myös Rovaniemellä suurten kaupunkien tahdissa.

Koronakriisi vaikeutti erityisesti kaksioiden vuokraamista

Koronan vaikutuksia vuokramarkkinoihin voidaan pitää kokonaisuutena maltillisina. Suomen Vuokranantajien laajan jäsenkyselyn perusteella maksuongelmat eivät lisääntyneet viime vuonna aikaisempiin vuosiin verrattuna. Myös vuokra-asuntojen kysyntä on pysynyt vahvana, mutta korona vaikuttaisi jonkin verran vaikuttaneen siihen, millaisia vuokra-asuntoja markkinoilta on etsitty.

Korona vaikuttaisi tarttuneen erityisesti kaksioihin. Vuokrakehitys hidastui viime vuonna selvimmin kaksiossa koko maan tasolla. Myös kaksioiden keskimääräinen markkinointiaika kasvoi voimakkaasti suhteessa kolmioihin maaliskuun poikkeusolojen myötä. Ennen koronakriisin alkua kaksioiden ja kolmioiden vuokrausajat kehittyivät lähes identtisesti. Kaksioiden markkinointiaikojen toipuminen näyttää myös katkenneen nopeasti koronatilanteen heikentyessä jälleen syksyllä.

”Kaksiot ovat edelleen suosituimpia vuokra-asuntoja. Toisaalta myös kaksioiden tarjonta on runsasta verrattuna esimerkiksi kolmioihin. Kaksiot ovat voineet korona-aikana muuttua monelle perheelle etätöiden vuoksi ahtaaksi, minkä seurauksena on etsitty markkinoilta suurempaa asuntoa. Tarkemmin vuokrakaksioiden kysynnän kehityksen pidempiaikaisista muutoksista osataan sanoa vasta tilanteen normalisoituessa koronan jälkeen”, arvioi Rokkanen.

Vuokraovi.com: Vuokra-asuntojen kysyntä jatkanut kasvua – Tarjonnan lisäys kiristänyt kilpailua vuokralaisista

Vuokra-asuntojen kokonaistarjonta pysyi poikkeuksellisen korkealla tasolla joulukuun loppuun asti, kun markkinoille virtasi uusia kohteita, joihin etsittiin vuokralaista. Perinteisesti joulukuussa sekä tarjonta että kysyntä ovat hieman hiljentyneet.

Esimerkiksi Helsingissä oli joulukuussa vuokrailmoituksia samanaikaisesti Vuokraovi.com palvelussa yli 1000 enemmän kuin edeltävänä vuonna. Yllättävää tilanteessa oli se, että asuntoja oli tarjolla tavallista enemmän myös halutuimmilla alueilla. Helsingissä Kampin alueella uusien kohteiden määrässä oli jopa 40 prosentin kasvu vuodentakaiseen.

Myös kysyntä on jatkanut vahvaa kasvua, mikä näkyy Vuoraovi.com-sivustovierailujen ja vuokra-asuntohakujen kehityksessä. Markkinointiaikojen viime aikojen pitkittyminen johtuu suhteellisesti suuremmasta tarjonnan kehityksestä.

”Oikein hinnoitellut ja laadukkaat kohteet pätevillä sijainneilla saa edelleen helposti vuokrattua, mutta ilmoituksen laatuun kannattaa panostaa. Vuokra-asunnon etsijöiden yhteydenottoihin on myös tärkeä reagoida nopeasti. Vuokralaisista käydään monella alueella kovaa taistelua. Tilanne tulee varmasti tasaantumaan ja palaamaan kohti normaalia, kun esimerkiksi ulkomailta palataan Suomeen töihin, opiskelemaan ja matkailemaan. Isoin kysymysmerkki liittyy palautumisen aikatauluun”, toteaa liiketoimintapäällikkö Henrik Laakkonen Vuokraovi.comilta.

Kuudetta kertaa julkaistussa Suomen Vuokranantajien vuokramarkkinakatsauksessa tarkastellaan yleisen analyysin lisäksi erikseen yksittäisten kaupunkien vuokramarkkinakehitystä Vuokraovi.comin sekä Tilastokeskuksen aineistojen valossa. Kaupunkikohtaiset tarkemmat analyysit on tehty ensisijaisesti Suomen Vuokranantajien jäsenten käyttöön. Medioiden edustajilla on mahdollisuus saada käyttöönsä kaupunkikohtaisia tietoja pyytämällä niitä erikseen sakari.rokkanen@vuokranantajat.fi. Kaikki katsauksen kaupungit on lueteltu julkisen version sisällysluettelossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sakari Rokkanen
Ekonomisti, Suomen Vuokranantajat
p. 040 7625340
sakari.rokkanen@vuokranantajat.fi

Henrik Laakkonen
Liiketoimintapäällikkö, Vuokraovi.com / Alma Media
p. 040 834 9334

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomessa on noin 300 000 asuntoa, joita vuokraavat eteenpäin yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 24 000 vuokranantajaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Koronatilanne vaikuttaa taloyhtiöiden yhtiökokouksiin: kyllä etäyhteyksille, ei korjausten lykkäämiselle15.2.2021 08:00:00 EET | Tiedote

Kevään varsinaisen yhtiökokouksen järjestäminen on taas monessa taloyhtiössä ajankohtaista. Koronatilanne kannustaa edelleen etäyhteyksien tarjoamiseen yhtiökokouksissa. Korjaushankkeita ei kuitenkaan enää kannata lykätä koronatilanteen varjolla. Suomen Vuokranantajien lakimies Jenni Valkama koosti, miten koronatilanne kannattaa huomioida yhtiökokouksissa.

Kyselytutkimus: Yksityiset vuokranantajat kaihtavat isoja riskejä29.1.2021 08:00:00 EET | Tiedote

Yksityiset vuokranantajat kaihtavat riskiä ja maksavat vastikkeensa erittäin säntillisesti. Tämä käy ilmi Suomen Vuokranantajien tuoreesta jäsenkyselystä, johon vastasi lähes 2500 yksityistä vuokranantajaa. Suurimmaksi tulevaisuuden riskiksi vuokranantajat nostavat verotuksen kiristyminen. Vastausten perusteella verovähennysoikeuden poisto laskisi merkittävästi riskiä kaihtavien vuokranantajien kiinnostusta tarjota uusia vuokrakoteja.

Vuokrat nousivat vuonna 2020 nopeimmin Turussa, Espoossa, Vantaalla ja Keravalla21.1.2021 11:10:00 EET | Tiedote

Tilastokeskuksen tuoreiden vuokratilastojen mukaan vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat viime vuonna koko maassa 1,2 prosentilla. Vuokrat nousivat suurissa kaupungeissa selkeästi keskisuuria ja pieniä kaupunkeja nopeammin. Poikkeuksen muodostavat pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueeseen linkittyvät Kerava, Järvenpää ja Porvoo. Myös Rovaniemellä vuokrat nousivat lähes yhtä paljon kuin pääkaupunkiseudulla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme