Suomen Vuokranantajat ry

Vuokranantaja-barometri: Korot, kulut ja Ukrainan sota tuottavat huolta vuokranantajille

Jaa

Venäjän hyökkäys Ukrainaan, vuokrien lasku sekä arviot korkojen ja hoitokulujen noususta näkyvät kevään Vuokranantaja-barometrin vastauksissa. Kiinnostus uuden sijoitusasunnon ostoon on laskenut ja aiempaa useampi harkitsee asunnon myyntiä. Vastaajien arviot oman kaupungin vuokra-asuntomarkkinoiden kehityksestä ovat heikentyneet viime syksyn barometrista. Vahvin luotto positiiviseen kehitykseen on Tampereella.

Vahvin luotto vuokra-asuntomarkkinoiden positiiviseen kehitykseen on Tampereella. (Kuvan lähde: Shutterstock.)
Vahvin luotto vuokra-asuntomarkkinoiden positiiviseen kehitykseen on Tampereella. (Kuvan lähde: Shutterstock.)

Kevään Vuokranantaja-barometrissa kyselyyn vastanneet nostivat asuntosijoittamisen merkittävimmäksi riskitekijäksi taloyhtiöiden hoitokulujen nousun. Riskilistan kakkosena on korkojen nousu, kolmanneksi eniten huolta aiheutti verotuksen kiristyminen.

”Hallitus ei kehysriihessään linjannut asuntosijoittajien veromuutoksista suuntaan tai toiseen, mikä on jättänyt monelle vuokranantajalle epävarmuuden kytemään. Selkeä ilmoitus, että hallitus ei loppukaudesta ole suunnittelemassa muutoksia asuntosijoittamisen verotukseen, toisi ennakoitavuutta ja vakautta pienten yksityisten vuokranantajien toimintaan”, toteaa Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

Energian ja rakennusmateriaalien hinnat olivat nousussa jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, mutta sota on vaikeuttanut tilannetta entisestään. Kilpailu vuokralaisista on kiristynyt monessa kaupungissa ja sen seurauksena markkinavuokrien ennakoidaan nousevan hoitokuluja hitaammin.

Korkojen nousuun vastaajat ovat varautuneet ensisijaisesti säästämisellä sekä pyrkimällä asuntosijoittamisessa positiiviseen kassavirtaan, jolloin vuokrasta jäisi kuukausittain puskuria hoitokulujen ja lyhennysten jälkeen.

Kiinnostus uuden asunnon ostoa kohtaan laskussa – myyntipohdinnoissa kasvua

Venäjän hyökkäys Ukrainaan, vuokrien lasku sekä arviot korkojen ja hoitokulujen noususta ovat laskeneet vuokranantajien kiinnostusta uuden sijoitusasunnon ostoa kohtaan. Samaan aikaan suunnitelmat asuntojen myynnistä ovat lisääntyneet.

Kun syksyn 2021 barometrissa uuden sijoitusasunnon aikoi ostaa tai ostoa harkitsi 31 prosenttia vastaajista, kevään 2022 kyselyssä ostoaikeisten ja ostoa harkitsevien osuus oli laskenut 25,7 prosenttiin. Vastaavasti asuntojen myyntiä suunnittelevien vastaajien osuus oli noussut syksyn 10,9 prosentista 14,3 prosenttiin.

”Vaikka ostosuunnitelmat ovat laskeneet ja myyntiaikeet kasvaneet, selkeä enemmistö ei pohdi kumpaakaan vaihtoehtoa. Asuntosijoittaminen on tyypillisesti hyvin pitkäjänteistä sijoittamista, jossa tähtäin on pitkällä tulevaisuudessa. Yleisin syy asuntosijoittamiselle on eläkepäivien lisäturvan hankkiminen”, Rokkanen muistuttaa.

Positiivisimmat kehitysnäkymät Tampereella, Turussa ja Järvenpäässä

Positiivisimmat arviot vuokramarkkinoiden näkymistä antoivat Tampereen, Turun ja Järvenpään vuokranantajat. Negatiivisimmat arviot saivat puolestaan Kouvola, Mikkeli ja Kajaani. Vuokranantajien arviot olivat laskeneet viime syksystä kaikissa kaupungeissa.

”Pääkaupunkiseudulla vuokrataso on nyt ollut historiallisesti laskussa kaksi vuosineljännestä peräkkäin. Silti alueen eri kaupunkien kehitysnäkymät säilyivät positiivisina, vaikka viime syksyyn verrattuna näkymät laskivatkin. Järvenpään, Porvoon ja Lohjan näkymät ovat aavistuksen pääkaupunkiseudun kaupunkien näkymiä paremmat. Asuntosijoittajien kiinnostus pienempiin kaupunkeihin pääkaupunkiseudun ympärillä on kasvanut korona-aikana”, summaa Rokkanen.

Suomen Vuokranantajien Vuokranantaja-barometri toteutettiin kyselytutkimuksena. Kyselyyn vastasi 1934 yksityistä vuokranantajaa. Kysely toteutettiin 8.4.-24.4.2022. Vuokranantaja-barometri on toistuva tutkimus, joka toteutetaan puolivuosittain syksyllä ja keväällä.

Tarkemmat tiedot tutkimuksen tuloksista ja kaupunkikohtaisista tiedoista on mahdollista pyytää median käyttöön sakari.rokkanen@vuokranantajat.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vahvin luotto vuokra-asuntomarkkinoiden positiiviseen kehitykseen on Tampereella. (Kuvan lähde: Shutterstock.)
Vahvin luotto vuokra-asuntomarkkinoiden positiiviseen kehitykseen on Tampereella. (Kuvan lähde: Shutterstock.)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on lähes 27 000 vuokranantajaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Suomen Vuokranantajat tyytyväinen esitykseen kotitalouksien velkaantumisen hillinnän keinoista - “Suunnitelmat verotuksen kiristämiseksi kannattaa nyt haudata”11.2.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Suomen Vuokranantajat on pääsääntöisesti tyytyväinen hallituksen esitykseen kotitalouksien velkaantumisen hillitsemiseksi. Lakiluonnoksessa esitetään taloyhtiölainojen rajaamista 60 prosenttiin asunnon myyntihinnasta ja enimmäismaksuajaksi 30 vuotta. Tämän lisäksi ensimmäisen viiden vuoden aikana taloyhtiölainoissa ei saisi olla lyhennysvapaita. Aiemmin kaavailtua tulosidonnaista velkakattoa ei ole mukana lakiesityksessä.

Vuokranantajakysely 2022: Uuden sijoitusasunnon ostoaikeet laskussa27.1.2022 12:00:00 EET | Tiedote

Uuden sijoitusasunnon ostoaikeet ovat laskeneet viime vuodesta. Tämä käy ilmi Suomen Vuokranantajien tuoreesta jäsenkyselystä, johon vastasi yli 2100 yksityistä pienvuokranantajaa. Varovaisuus on kasvanut erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa koronan pitkittyminen on vaikeuttanut asuntojen vuokrausta. Kyselytutkimuksesta käy myös ilmi, että yksityiset vuokranantajat kaihtavat isoja riskejä ja hoitavat säntillisesti velvoitteensa. Suurimpana tulevaisuuden riskinä pidetään edelleen verotuksen kiristymistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme