Suomen Vuokranantajat ry

Vuokranantajien odotukset tulevasta parantuneet koronaepidemian tasaantuessa

Jaa

Suomen Vuokranantajien toukokuun alussa tekemän kyselyn perusteella koronavirus on vaikuttanut ennakoitua vähemmän vuokra-asuntomarkkinoihin. Verrattuna huhtikuun kyselyn tuloksiin vuokrien maksussa tai vuokralaisen löytämisessä ei ole tapahtunut merkittävää muutosta. Vaikka vuokranantajien odotukset tulevasta ovat parantuneet, ilmoittaa kuitenkin 40% huhtikuun aikana asuntonsa vuokranneista vuokranantajista vuokralaisen löytymisen vaikeutuneen.

Vuokranantajien odotukset tulevasta parantuneet koronaepidemian tasaantuessa. Kuva: Shutterstock.
Vuokranantajien odotukset tulevasta parantuneet koronaepidemian tasaantuessa. Kuva: Shutterstock.

Kyselyyn vastanneista lähes 1200 yksityisestä vuokranantajasta vajaa kuusi prosenttia ilmoitti sovitun vuokran jääneen maksamatta tai maksun myöhästyneen. Vastaajista, jotka olivat vuokranneet asuntonsa viimeisen kuukauden aikana, noin 40 prosenttia ilmoitti vuokralaisen löytymisen vaikeutuneen. Tilanne on pysynyt käytännössä ennallaan kuukauden takaiseen kyselyyn verrattuna.

”Koronaepidemia ei ole laajasti tarttunut vuokra-asuntomarkkinoille. Poikkeuksellisen tilanteen vaikutukset ovat isossa kuvassa maltilliset verrattuna moneen muuhun toimialaan. Täysin immuuneja vuokramarkkinat eivät silti ole olleet. Esimerkiksi noin joka kymmenes kyselyyn vastannut vuokranantaja on tehnyt epidemian vuoksi maksusuunnitelmia vuokralaisten kanssa. Osuus ei kuitenkaan ole noussut kuukauden takaisesta tilanteesta”, Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen kertoo.

Vuokranantajien odotukset parantuneet huhtikuusta

Vuokranantajien odotukset vuokralaisen löytämisestä ovat parantuneen merkittävästi huhtikuun kyselystä. Huhtikuussa enemmistö (56 %) katsoi vuokralaisen löytämisen vaikeutuvan tulevina kuukausina, mutta toukokuussa tilanne oli kääntynyt päinvastaiseksi. Nyt enemmistö (56 %) katsoo, ettei asuntojen vuokrattavuus olisi heikkenemässä. Kehityksestä huolimatta edelleen merkittävä 40 prosentin osuus vastaajista pelkää vuokrattavuuden heikkenevän lähikuukausina.

Näkemykset rahoituksen saatavuudesta ovat myös parantuneet edellisestä kyselystä. Huhtikuussa noin 52 prosenttia vastaajista ennakoi rahoituksen saatavuuden kiristyvän. Toukokuussa vastaavasti ajattelee enää noin 41 prosenttia vastaajista.

”Vuokranantajien odotuksissa on tapahtunut kuukauden takaiseen tilanteeseen verrattuna merkittävä parannus. Taustalla on todennäköisesti kaksi tekijää. Epidemiatilanne on tasoittunut huhtikuun alusta, mikä on parantanut odotuksia. Toisaalta useat vuokranantajat uskovat avoimien vastauksien perusteella markkinoiden vauhdittuvan, kun uudet opiskelijat saavat varmistuksen opiskelupaikoistaan”, Rokkanen arvioi.

Vuokraovi.com:Asunnonetsijät liikkeellä ennätysvilkkaasti – Myös tarjonta kasvanut nopeasti

Suomen Vuokranantajat tekevät koronatilanteessa tiivistä yhteistyötä vuokraussivusto Vuokraovi.comin asiantuntijoiden kanssa, jotta vuokramarkkinoiden ajankohtaisesta tilanteesta saadaan muodostettua mahdollisimman hyvä kokonaiskuva.

Vuokraoven sivustolla on jälleen rikottu uusia ennätyksiä ja asunnonetsijöitä on liikkeellä ennätysvilkkaasti: Vuokraovi.com rikkoi viikkokävijäennätyksen jälleen viikolla 19, jolloin palvelussa oli reilu 20% enemmän kävijöitä verrattuna vuodentakaiseen. Kävijämärät ovat korkeammalla tasolla kuin perinteisinä kesäkuukausina, jolloin kysyntä on yleensä huomattavasti muita kuukausia kovempaa johtuen opiskelupaikkojen varmistumisesta.

”Vuokra-asuntojen kysyntä on pysynyt vahvana ja on edelleen vahvistumassa koronatilanteesta huolimatta. Asuntojen vuokraamisessa ei näy hidastumisen merkkejä. Poikkeustilanne on myös lisännyt asuntojen tarjontaa. Esimerkiksi lyhytaikaisen majoitustoiminnan puolelta on siirtynyt asuntoja tarjolle vuokra-asuntojen markkinoille. Myös opiskelijat ja vaihto-opiskelijat vaikuttavat luopuneen asunnoistaan tavallista aiemmin keväällä. Vaikka kysyntä on kasvanut markkinassa yleisesti ottaen reilusti, niin aluekohtaisia haasteita voi vuokrattavuuden osalta olla johtuen siitä, että tarjonta on saattanut kasvaa enemmän kuin kysyntä”, Vuokraovi.comin liiketoimintapäällikkö Henrik Laakkonen sanoo.

Rokkanen katsoo Vuokraoven tuoreiden tietojen olevan linjassa Suomen Vuokranantajien kyselyn havaintojen kanssa markkinoiden parantuneista odotuksista.

”Vuokra-asuntojen tarjonnan nopea lisääntyminen on joillakin alueilla voinut vaikuttaa paikalliseen markkinaan. Voi olla, että työn tai opiskelun vuoksi vuokratuista kakkosasunnoista on luovuttu. Tilanteen normalisoituminen riippuu vahvasti tautitilanteen ja rajoitusten kehityksestä. Jos työpaikat ja korkeakoulut ovat syksyllä auki normaalisti, jäävät myös vaikutukset lyhytaikaisiksi. Odotamme siis mielenkiinnolla syksyn tilannetta”, Rokkanen summaa.

Suomen Vuokranantajat toteutti kyselytutkimuksen koronavirusepidemian vaikutuksista yksityisille vuokranantajille. Kyselyyn osallistui 1189 yksityistä vuokranantajaa. Kysely toteutettiin 7.5.-11.5.2020. Kysely oli jatkoa huhtikuussa toteutetulle vastaavalle kyselylle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sakari Rokkanen
Ekonomisti, Suomen Vuokranantajat ry.
p. 040 762 5340
sakari.rokkanen@vuokranantajat.fi

Henrik Laakkonen
Liiketoimintapäällikkö, Vuokraovi.com / Alma Markets
p. 040 834 9334
henrik.laakkonen@almamedia.fi

Kuvat

Vuokranantajien odotukset tulevasta parantuneet koronaepidemian tasaantuessa. Kuva: Shutterstock.
Vuokranantajien odotukset tulevasta parantuneet koronaepidemian tasaantuessa. Kuva: Shutterstock.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö, joka tekee vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 21 000 vuokranantajaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Uudenmaan eristys ja tautitilanne vaikuttivat asuntojen vuokraamiseen ja vuokranantajien näkymiin22.5.2020 08:00:00 EESTTiedote

Suomen Vuokranantajien kyselyissä näkyy koronavirustilanteen alueellisen vaihtelun vaikutus vuokra-asuntomarkkinoihin. Huhtikuun alun kyselyssä uusmaalaisten vuokranantajien näkymät olivat muualla Suomessa asuvia synkemmät. Toukokuun alun kyselyn vastauksiin heijastuu tautitilanteen tasoittuminen. Näkymät tulevasta vuokra-asuntomarkkinoilla ovat koko Suomessa yhtenevät ja optimistisemmat.

Vuokranmaksussa ei toistaiseksi suuria ongelmia koronakriisin takia 11.4.2020 08:00:00 EESTTiedote

Suomen Vuokranantajien tekemän kyselyn perusteella asuntojen vuokranmaksussa ei vielä huhtikuussa ole ilmennyt suurempia ongelmia koronaviruksen aiheuttaman taloudellisen kriisin takia. Noin 81 prosenttia kyselyyn vastanneista yksityisistä vuokranantajista vastaa, että huhtikuun vuokra on maksettu vuokrasopimuksen mukaisesti. Vastanneista 11 prosenttia on tehnyt vuokralaisen kanssa maksusuunnitelman koronavirusepidemiasta johtuen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme