Tilastokeskus

Vuokrien nousu hyytyi – pääkaupunkiseudulla historiallista laskua

Jaa

Pääkaupunkiseudun vuokrakehitys jatkui miinusmerkkisenä vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat laskivat alueella jo toista neljännestä peräkkäin.

Loka-joulukuuhun verrattuna vuokrat laskivat pääkaupunkiseudulla 0,3 prosenttia ja Helsingissä 0,2 prosenttia. Vuokrien lasku kiihtyi alkuvuonna, sillä viime vuoden viimeisellä neljänneksellä pudotus oli molemmissa 0,1 prosenttia.

”Vapaarahoitteiset vuokrat eivät ole pääkaupunkiseudulla laskeneet aiempina vuosina, joten muutos on tietyssä mielessä jopa historiallinen. Asuntojen tarjonta on lisääntynyt selvästi viime vuoden lopulla sekä alkuvuoden aikana, ja tämä muutos on kääntänyt vuokrat laskuun”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Martti Korhonen sanoo.

Korhosen mukaan tarjonnan kasvua selittävät muun muassa lisääntynyt etäopiskelu, ulkomaisten opiskelijoiden kato ja Airbnb-asuntojen siirtyminen pitkäaikaiseen vuokraukseen matkailun vähenemisen takia.

”Lisäksi pääkaupunkiseudun vilkas rakentaminen vaikuttaa asiaan. Uusia asuntoja valmistuu markkinoille edellisvuosien tahtiin”, Korhonen toteaa.

Asuntotarjonnan lisääntyminen on näkynyt myös vuokrailmoitusten määrän selvänä kasvuna. Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä ilmoitusten määrä kasvoi Espoossa peräti 60 prosenttia vuodentakaisesta. Helsingissä kasvu oli 36 prosenttia ja Vantaalla 31 prosenttia.

”Koko maassa vuokrailmoitusten määrän kasvu oli samaan aikaan 15 prosenttia. Tampereella ja Oulussa ilmoitusten määrä jopa väheni”, Korhonen sanoo.

Vuokrailmoitustiedot perustuvat Oikotie-verkkopalvelun aineistoon. Mukana ovat sekä kiinteistönvälittäjien että yksityisten ilmoittajien tiedot.

Vuokrien nousu hidastui koko maassa

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrien nousu hidastui tammi-maaliskuussa koko maassa. Viimevuotiseen verrattuna vuokrat nousivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä pääkaupunkiseudulla 0,2 prosenttia ja muualla Suomessa 0,7 prosenttia. Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä vuosinousu oli pääkaupunkiseudulla 0,6 prosenttia ja muualla Suomessa 0,8 prosenttia.

Vuodentakaiseen verrattuna vuokrat nousivat eniten Turussa (1,4 %) ja Tampereella (1,1 %). Pienintä nousu oli Helsingissä (0,2 %). Mikkelissä vuokrat pysyivät ennallaan ja Jyväskylässä ne laskivat 0,4 prosenttia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Martti Korhonen
Yliaktuaari
Puh: 029 551 3451
martti.korhonen@tilastokeskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilastokeskus
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000https://www.tilastokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme