Vuokrien nousu hyytyi – pääkaupunkiseudulla historiallista laskua
Pääkaupunkiseudun vuokrakehitys jatkui miinusmerkkisenä vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat laskivat alueella jo toista neljännestä peräkkäin.
Loka-joulukuuhun verrattuna vuokrat laskivat pääkaupunkiseudulla 0,3 prosenttia ja Helsingissä 0,2 prosenttia. Vuokrien lasku kiihtyi alkuvuonna, sillä viime vuoden viimeisellä neljänneksellä pudotus oli molemmissa 0,1 prosenttia.
”Vapaarahoitteiset vuokrat eivät ole pääkaupunkiseudulla laskeneet aiempina vuosina, joten muutos on tietyssä mielessä jopa historiallinen. Asuntojen tarjonta on lisääntynyt selvästi viime vuoden lopulla sekä alkuvuoden aikana, ja tämä muutos on kääntänyt vuokrat laskuun”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Martti Korhonen sanoo.
Korhosen mukaan tarjonnan kasvua selittävät muun muassa lisääntynyt etäopiskelu, ulkomaisten opiskelijoiden kato ja Airbnb-asuntojen siirtyminen pitkäaikaiseen vuokraukseen matkailun vähenemisen takia.
”Lisäksi pääkaupunkiseudun vilkas rakentaminen vaikuttaa asiaan. Uusia asuntoja valmistuu markkinoille edellisvuosien tahtiin”, Korhonen toteaa.
Asuntotarjonnan lisääntyminen on näkynyt myös vuokrailmoitusten määrän selvänä kasvuna. Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä ilmoitusten määrä kasvoi Espoossa peräti 60 prosenttia vuodentakaisesta. Helsingissä kasvu oli 36 prosenttia ja Vantaalla 31 prosenttia.
”Koko maassa vuokrailmoitusten määrän kasvu oli samaan aikaan 15 prosenttia. Tampereella ja Oulussa ilmoitusten määrä jopa väheni”, Korhonen sanoo.
Vuokrailmoitustiedot perustuvat Oikotie-verkkopalvelun aineistoon. Mukana ovat sekä kiinteistönvälittäjien että yksityisten ilmoittajien tiedot.
Vuokrien nousu hidastui koko maassa
Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrien nousu hidastui tammi-maaliskuussa koko maassa. Viimevuotiseen verrattuna vuokrat nousivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä pääkaupunkiseudulla 0,2 prosenttia ja muualla Suomessa 0,7 prosenttia. Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä vuosinousu oli pääkaupunkiseudulla 0,6 prosenttia ja muualla Suomessa 0,8 prosenttia.
Vuodentakaiseen verrattuna vuokrat nousivat eniten Turussa (1,4 %) ja Tampereella (1,1 %). Pienintä nousu oli Helsingissä (0,2 %). Mikkelissä vuokrat pysyivät ennallaan ja Jyväskylässä ne laskivat 0,4 prosenttia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Martti Korhonen
Yliaktuaari
Puh: 029 551 3451
martti.korhonen@tilastokeskus.fi
Martti KorhonenYliaktuaariTilastokeskus
Puh:029 551 3451martti.korhonen@tilastokeskus.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus
Äänestä suosikkiasi tilasto-olympialaisissa 202220.5.2022 10:23:10 EEST | Tiedote
Tilasto-olympialaiset 2022 -kilpailu on edennyt loppusuoralle. Parhaiten menestyneet koulut ovat tehneet videot, joista pääset nyt äänestämään suosikkiasi. Yleisöäänestyksessä on joukkueita Joroisista, Turusta, Espoosta ja Helsingistä. Nuorten tekemät kahden minuutin videot kertovat mielenkiintoisia tilastotietoja ympäristön tilasta.
Vanhojen osakeasuntojen hintojen nousu hidastui pääkaupunkiseudulla alkuvuonna20.5.2022 08:02:15 EEST | Tiedote
Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä 3,4 % verrattuna edellisvuoteen ja 0,7 % edellisestä neljänneksestä, kertovat Tilastokeskuksen ennakkotiedot. Kuudessa suurimmassa kaupungissa hinnat nousivat ensimmäisen neljänneksen aikana 3,8 % ja pääkaupunkiseudulla 3,1 % verrattuna vastaavaan ajankohtaan viime vuonna.
Koronakriisin vaikutuksissa eroja eri puolilla maata: Vantaan työpaikat vähenivät 10 prosentilla 202019.5.2022 08:06:20 EEST | Tiedote
Suomen suurimmista kaupungeista Vantaan työllisyys kärsi ensimmäisestä koronavuodesta selvästi eniten. Vantaalla työpaikkojen määrä väheni 10 prosenttia, kun Oulu selvisi yhden prosentin vähennyksellä.
Aineellista puutetta kokeneiden lasten osuus pienentynyt – noin 5 prosentilla lapsista ei ole varaa lomaan12.5.2022 08:03:45 EEST | Tiedote
Lasten kokema aineellinen puute on vähentynyt viime vuosina. 1–15-vuotiaista lapsista 6,6 prosenttia eli kaikkiaan 57 000 lasta koki vuonna 2021 aineellista puutetta vähintään yhden perustarpeen osalta. Vuonna 2009 puutetta vähintään yhdellä mittarilla kokeneita oli 10,8 prosenttia.
Suomi toi 34 % energiastaan Venäjältä vuonna 2021 – maakaasussa arvioitu osuus 92 %6.5.2022 08:03:33 EEST | Tiedote
Venäjältä tuotu energia kattoi 34 prosenttia Suomen energian kokonaiskulutuksesta vuonna 2021, selviää Tilastokeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen laskelmista. Maakaasun kohdalla osuus oli odotetusti kaikkein korkein: arviolta 92 prosenttia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme