Suomen Vuokranantajat ry

Vuokrien nousu oli loppuvuonna nopeinta Tampereella ja Vantaalla

Jaa
Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2022 viimeiseltä neljännekseltä loka-joulukuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,4 prosenttia. Vuokrien vuosikasvu oli pääkaupunkiseudulla (0,9 %) puolet hitaampaa kuin muualla Suomessa (1,8 %). Loppuvuonna vuokrien nousu kuitenkin vauhdittui pääkaupunkiseudulla ja eritysesti Vantaalla.

Eniten vuokrat nousivat vuodessa Rovaniemellä (3,0 %), Tampereella (2,8 %) sekä Turussa (2,3 %). Vähiten vuokrat nousivat puolestaan Mikkelissä (0,3 %), Porissa (0,2 %) ja Raumalla (0,0 %). Helsingissä vuokrat nousivat hitaammin (0,6 %) kuin Vantaalla (1,7 %) ja Espoossa (+1,0 %).

Vuokra-asuntotarjonta kasvoi pääkaupunkiseudulla voimakkaasti pandemiavuosina kysynnän kehitykseen nähden. Vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä vuokrataso laski kaikissa pääkaupunkiseudun kaupungeissa verrattuna edelliseen neljännekseen. Loppuvuonna loka-joulukuussa vuokrataso kuitenkin nousi pääkaupunkiseudulla (0,4 %) lähes samassa tahdissa kuin muualla maassa (0,5 %). Vantaalla (0,8 %) vuokrat nousivat edelliseen neljännekseen verrattuna toiseksi nopeimmin koko maassa heti Tampereen (1,1 %) jälkeen.

”Vuosi sitten vuokrat laskivat Suomessa kaksi vuosineljännestä peräkkäin. Koronapandemian helpotuttua ja vuoden edetessä vuokrien kehitys vauhdittui selvästi. Nopeasti noussut korkotaso ja yleinen taloudellinen epävarmuus ovat saaneet ihmiset varovaisiksi asuntokaupoilla, mikä on taas näkynyt kasvavana kiinnostuksena vuokra-asumista kohtaan”, Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen arvioi.

Kiinnostus suurempia vuokra-asuntoja kohtaan on säilynyt. Eniten vapaarahoitteiset vuokrat nousivat koko maan tasolla suuremmissa vuokra-asunnoissa; kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen vuokrat nousivat 2,0 prosenttia vuodentakaisesta. Yksiöissä vuokrien vuosimuutos oli 1,0 prosenttia ja kaksioissa 1,4 prosenttia.

Ero pienten ja suurten asuntojen vuokrakehityksessä oli erityisen räikeä Helsingissä. Kun yksiöiden vuokrat pysyivät käytännössä ennallaan (0,1 %), kolmioiden ja suurempien asuntojen vuokrien vuosimuutos oli 1,6 prosenttia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 29 000 vuokranantajaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Joustot vuokrasopimuksessa voivat olla kilpailuvaltti8.2.2023 08:00:00 EET | Tiedote

On yleisesti tiedossa, että vuokramarkkinat käyvät kuumana erityisesti loppukesästä. Joskus uuden vuokralaisen etsintä saattaa kuitenkin ajoittua myös sesongin ulkopuolelle tai vaikkapa tilanteisiin, joissa taloyhtiön iso remontti tekee tuloaan. Vuokranantajan ei tällöinkään kannata laittaa hanskoja naulaan vaan kuunnella vuokralaisen toiveita herkällä korvalla ja pohtia, millaisin joustoin oman sijoitusasunnon kysyntään voisi vaikuttaa.

Hallinto-oikeus linjasi: asuntoa voi tarjota vuokralle myös lyhytaikaisesti13.1.2023 13:58:01 EET | Tiedote

Helsingin hallinto-oikeus antoi 2.1.2023 tärkeän ratkaisun kalustettujen asuntojen lyhytaikaisesta vuokrauksesta. Ratkaisussaan hallinto-oikeus totesi, että koska majoitustoiminta on ollut taloyhtiön kokoon nähden pienimuotoista eikä toiminnasta ei ole aiheutunut häiriöitä, kaupungin rakennusvalvonta on voinut katsoa sen olleen sallittua asumiskäyttöön tarkoitetussa huoneistossa.

Vuokranantajakysely 2023: Maltti yhdistävä tekijä niin velanotossa, asuntojen ostossa kuin vuokrankorotuksissakin12.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Valtaosalla vuokranantajista on velkaa maltillisesti ja tähtäimenä eläkepäivien lisätulo. Tämä käy ilmi Suomen Vuokranantajien tuoreesta jäsenkyselystä, johon vastasi yli 2300 yksityistä pienvuokranantajaa. Korkojen ja hoitokulujen nousu on heikentänyt asuntosijoittamisen kannattavuutta ja lisännyt riskejä, mikä on näkynyt kasvavana malttina uusien sijoitusasuntojen ostamista kohtaan. Maltti on näkynyt myös vuokrankorotuksissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme