Aluehallintovirasto

Vuonna 2020 aluehallintovirastojen kilpailu- ja kuluttaja- sekä elinkeino-oikeudellisten asioiden valvonta kohdistui nuohousalaan, luontaistuotteiden markkinointiin sekä asumiseen ja remontointiin liittyvien hyödykesidonnaisten luottojen tarjontaan

Jaa

Aluehallintovirastot toimivat kilpailu- ja kuluttaja-asioissa asiantuntija- ja valvontaviranomaisena. Virastot tukevat hyvää ja tasapuolista taloudellista kilpailua sekä muun muassa kuluttajansuojan toteutumista. Viime vuonna viranomaiset seurasivat kampanjanomaisesti nuohousalaa, luontaistuotteiden verkkokauppaa, asumiseen ja remontointiin remonttipalveluihin liitettyjen luottojen tarjontaa ja kiinteistövälitysliikkeitä.

Vuonna 2020 aluehallintovirastot toteuttivat neljä hanketta, joista nuohousta koskeva valvontakampanja oli merkittävin. Siinä aluehallintovirastot keräsivät Kilpailu- ja kuluttajavirastolle tietoja nuohousyritysten ajantasaisesta hinnoittelusta ja siitä, millä alueella nuohousyritykset toimivat ja markkinoivat palveluitaan.Tärkein kuluttajapuolen kampanjoista oli selvitystyö asunto- ja piharakentamis-, korjaus- ja remonttipalveluihin sekä remontointitarvikkeisiin liittyvästä rahoituksesta.

Viranomaiset tarkastivat luontaistuotekauppojen verkkosivujen hintatietoja ja markkinointia

Huhti-toukokuun aikana aluehallintovirastot tarkastivat 246 luontaistuotteita ja ravintolisiä myyvän yrityksen verkkosivut ja Facebook-sivut sekä alan printtimainontaa. Selvitystyön aikana tarkastettiin neljän ketjuyrityksen tai -myymälän sekä 86 itsenäisen yrittäjän verkkosivut. Verkkosivuilla tarkasteltiin sitä, miten tuotteiden hinnat oli ilmoitettu ja markkinoitiinko tuotteita harhaanjohtavilla terveysväittämillä.

Yksilöityä kulutushyödykettä tarjoavan yrityksen on kuluttajansuojalain mukaan ilmoitettava tuotteelle kokonaishinta. Kokonaishintaan kuuluu muun muassa verot, posti- ja toimituskulut. Yksi ketju ja noin 23,5 prosenttia niistä itsenäisistä toimijoista, joilla oli verkkokauppa, jätti ilmoittamatta kokonaishinnan tuotteille tai kokonaishintaa ei voitu selvittää ilman, että olisi ensin kirjautunut yrityksen verkkosivuille tai antanut yhteystiedot yritykselle. Kerättyjen tietojen perusteella luontaistuotteita ja ravintolisiä markkinoitiin puutteellisin hintatiedoin. Niilläkin yrityksillä, joilla yksikköhinta oli pääosin kerrottu hintamerkintäasetuksen mukaisesti, oli puutteita tabletteina ja pillereinä myytävien tuotteiden yksikköhinnoissa.

Ruokavirasto tarkasti aluehallintoviraston lähettämät esimerkit ravintolisien mahdollisista terveysväittämistä. Esimerkkejä kerättiin ainoastaan osasta verkkosivuilla myytävistä tuotteista. Materiaalista löytyi kuitenkin elintarvikelainsäädännön vastaista markkinointia, kuten lääkkeellisiä väitteitä, kuluttajien pelottelua sekä hyväksymättömiä terveysväitteitä.

Virastot valvoivat, onko kiinteistönvälitysliikkeillä varallisuusvastuuvakuutusta

Lain mukaan rekisteröityneillä kiinteistönvälitysliikkeillä on oltava voimassa oleva varallisuusvastuuvakuutus kiinteistönvälitysliikkeistä ja vuokrahuoneiston välitysliikkeistä annetun lain (1075/2000) mukaisesti. Aluehallintovirastot valvoivat, onko välitysliikerekisterissä olevilla välitysliikkeillä ko. vakuutus. Aluehallintovirastot toteuttivat välitysliikevalvonnan suunnitelmaamyös käsittelemällä vireille tulleita valvonta-asioita.

Korona siirsi osan hankkeista vuodelle 2021

Koronaepidemian vaikutus näkyi myös Kilpailu- ja kuluttaja- sekä elinkeino-oikeudellisten tehtävien toteuttamisessa. Kilpailu- ja kuluttajavirasto siirsi osan yhteisistä hankkeista ja selvityksistä koronaepidemiasta johtuvista syistä toteutettavaksi vuonna 2021 tai myöhemmin.

Lisätietoja

Aluehallintovirastojen tilinpäätös 2020 löytyy verkkosivuiltamme www.avi.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

johtaja Heikki Mäki, p. 0295 018 094, Lounais-Suomen aluehallintovirasto
ylitarkastaja Minna Luotonen, p. 0295 018 310, Lounais-Suomen aluehallintovirasto

etunimi.sukunimi@avi.fi

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määrää kaikille Vestas Oy:n tuulivoimatyömaiden työntekijöille pakollisen terveystarkastuksen Kurikan, Teuvan ja Kauhajoen kuntien alueilla16.4.2021 16:21:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto teki tänään tartuntatautilain pykälien 15 ja 16 mukaisen päätöksen pakollisista terveystarkastuksista Vestas Oy:n tuulivoimatyömaihin kuuluvilla Saunamaan ja Suolakankaan työmailla Kurikan, Teuvan ja Kauhajoen kuntien alueilla työskenteleville henkilöille koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Määräys on voimassa 16.-30.4.2021.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on tarkastanut Ähtärin eläinpuistossa olevan Flowparkin vaijeriliukuradan vaikutukset eläinten hyvinvointiin16.4.2021 15:19:08 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto tarkasti 7.4. Ähtärin eläinpuiston vaijeriliukuradan, joka kulkee osittain karhujen ulkotarhan ylitse. Karhut vaikuttavat hyvinvoivilta, mutta eläinpuisto on velvoitettu järjestämään tehostettua seurantaa, jotta mahdollisiin toimenpiteisiin voidaan tarvittaessa ryhtyä eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme