Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Vuonna 2020 HAMin ohjelmiston keskiössä on ensimmäinen Helsinki Biennaali Vallisaaressa

Jaa

Vuonna 2020 HAM Helsingin taidemuseon näyttelyohjelmisto nivoutuu yhteen Vallisaaressa järjestettävän ensimmäisen Helsinki Biennaalin kanssa. Kesään ja alkusyksyyn ajoittuvan biennaalin sisältöjä täydentävät HAMin kaksi päänäyttelyä Tennispalatsin yläkerran kaarihalleissa: keväällä avautuva Laura Gustafssonin ja Terike Haapojan Museum of Becoming, ja loppuvuoden kohokohta, Katharina Grossen yksityisnäyttely, joka jatkaa HAMin kansainvälisiä nykytaiteilijoita esittelevää sarjaa. Grossen näyttely koostuu kahdesta HAMia varten toteutettavasta, maalaustaidetta tutkivasta installaatiosta, joista toisen taiteilija maalaa paikan päällä. Vaikuttavassa teoskokonaisuudessa kävijät astuvat kirjaimellisesti sisälle maalaukseen.

Vuoden 2020 ohjelmistossa myös helsinkiläisten oma taidekokoelma pääsee monipuolisesti esille. Gustafsson&Haapojan ihmisyyttä haastavassa näyttelyssä on esillä sekä HAMin kokoelmiin kuuluva videoinstallaatio Museum of Nonhumanity että taiteilijakaksikon uusi teos, interventio kokoelmaan. Töölöläisessä taiteilijakoti Lallukassa asuneiden kuvataiteilijoiden tuotannosta Marja Lahelman kuratoima näyttely koostuu suurimmalta osaltaan HAMin kokoelmateoksista. Oman roolinsa kokoelma ottaa myös Vilho Lammen tuotantoa esittelevässä, Oulun taidemuseon kanssa yhdessä tuotettavassa näyttelyssä. Se on koottu Bäcksbacka-kokoelman rakastetun Limingan joki –teoksen ympärille. Perttu Saksan valokuvien aiheena ovat kuvanveistäjä Laila Pullisen käyttämät työvälineet ja ateljeen muu esineistö, ja Saksan teokset rinnastuvat Pullisen pienoisveistoksiin HAMin kokoelmasta.

HAM-galleriassa nähdään uutta taidetta seitsemältä suomalaiselta ja kansainväliseltä taiteilijalta.


Näyttelyt HAM Helsingin taidemuseossa vuonna 2020:


Vilho Lampi
14.2.–18.10.2020

Vilho Lampi (1898–1936) oli lakeuden maalari Limingasta, jonka elämä jäi lyhyeksi. Itsemurha katkaisi Lammen vahvan ja ilmaisuvoimaisen, vain 14 vuotta kestäneen uran, jonka aikana hän ehti kokeilla monia maalaustyylejä ekspressionismista pointillismiin. Vilho Lampi tasapainoili koko elämänsä taiteilijakutsumuksen ja kotitilan töiden välillä. Aikaa maalaamiseen oli usein vain iltaisin ja öisin. Teosten aiheet olivat Limingasta: omakuvia, läheisiä ihmisiä, tupien miljöitä ja lakeuden maisemia.

HAMin näyttely on koottu Katariina ja Leonard Bäcksbackan lahjoituskokoelmassa olevan Limingan joki -teoksen ympärille. Suurin osa muista näyttelyn noin 50 teoksesta on lainassa Oulun taidemuseosta, jonka kanssa yhteystyössä näyttely on koottu.


Gustafsson&Haapoja
Museum of Becoming
3.4.-16.8.2020

Museum of Becoming on Gustafsson&Haapojan ensimmäinen suuri museonäyttely Suomessa. HAMin molemmat isot kaarihallit käsittävä näyttely peräänkuuluttaa uudenlaisia tapoja ajatella ihmistä ja tämän suhdetta ympäristöön, toisiin lajeihin ja yhteisöönsä sekä tulevaisuuteen. Kolmiosaisessa näyttelyssä ovat esillä installaatio Museum of Nonhumanity, kokoelmainterventio Remnants sekä taiteilijoiden uusin videoinstallaatio Becoming.

Vuonna 2016 valmistunut, mediataiteen valtionpalkinnolla palkittu Museum of Nonhumanity - Epäihmisyyden museo on kuvitteellinen, ihmisen ja eläimen välisen eronteon väkivaltaiselle historialle omistettu museo. Remnants – Jäänteet kokonaisuudessa Helsingin kaupungin kokoelmista valikoidut teokset ja esineet näyttävät ihmisen hahmon hauraana ja määrittelemättömänä maisemassa, jota hallitsevat häntä suuremmat historian, luonnon ja ajan voimat. Becoming-videoteoksessa etsitään olevaisen moninaisuudesta niitä ilmiöitä, olioita ja inhimillisiä piirteitä, joita tulisi vaalia ja kasvattaa. Näyttelyn ohessa julkaistaan Nuppukirja: Maallisen elämän käsikirja – Bud Book: Manual for Earthly Living. Näyttely on osa Helsinki Biennaalin ohjelmistoa.


Katharina Grosse
8.10.2020–syyskuu, 2021

Saksalainen Katharina Grosse (s. 1961) tunnetaan kansainvälisesti taiteilijana, joka aktiivisesti tutkii maalaustaiteen paikkaa, muotoja ja vaikuttavuutta ajassamme. HAMissa hän ottaa haltuunsa päänäyttelytilat, yläkerran molemmat kaarihallit. Esille tulee kaksi uutta, maalauksen kaksiulotteisuuden konventioita uhmaavaa teoskokonaisuutta. Toisen teoksista taiteilija maalaa paikan päällä käyttäen taiteelleen tunnusomaisia, voimakkaita ja raakoja värejä.

Grosse muuntaa näyttelysalit tilan arkkitehtuurin kanssa aktiivisesti kommunikoiviksi, kokonaisvaltaisiksi installaatioiksi, joiden pääosassa on maalaus prosessina ja interventiona. Katsojasta tulee näyttelytiloissa liikkuessaan aktiivinen osallistuja, jonka toiminta vaikuttaa myös muiden tilassa olevien havaintoihin ja kokemukseen.

Perttu Saksa
Syksy, 2020-kevät, 2021

Valokuvataiteilija Perttu Saksan (s. 1977) näyttelyn valokuvien aiheina on kuvanveistäjä Laila Pullisen (1933–2015) jäämistö. Saksan intensiivinen kuvaustapa vangitsee vahvan taiteilijapersoonan käyttämiä työkaluja ja henkilökohtaisia esineitä. Lopputuloksessa läsnä ovat kaksi taiteilijaa ja heidän väliinsä syntynyt uusi kuvallinen maailma.

Perttu Saksa voitti Fotofinlandia-palkinnon vuonna 2014 ja Mauno Koiviston hautamuistomerkkikilpailun 2018. HAM Helsingin taidemuseon kokoelmissa on sekä Perttu Saksan että Laila Pullisen teoksia.


Lallukan taiteilijat
13.11.2020 – elokuu, 2021

Juho ja Maria Lallukan testamenttivaroilla rakennettu Lallukan taiteilijakoti valmistui Helsingin Etu-Töölöön vuonna 1933. Ensimmäisten joukossa taloon muuttivat esimerkiksi Eero Nelimarkka, Ester Helenius ja Ellen Thesleff. Tähän päivään mennessä Lallukassa on asunut ja työskennellyt yli 130 kuvataiteilijaa. Talon seinien suojissa ovat maalanneet ja veistäneet monet Suomen taidekentän merkkihenkilöt Eva Cederströmistä Kain Tapperiin. Myös nuori Tove Jansson vietti opiskelijavuosiaan isänsä Viktor Janssonin ateljeeasunnossa Lallukassa.

Taiteilijakodin elämä kietoutuukin kiehtovalla tavalla Suomen taidehistoriaan ja myös laajempiin yhteiskunnan ilmiöihin. Filosofian tohtori, taidehistorioitsija Marja Lahelma kuratoi näyttelyn Lallukassa asuneiden kuvataiteilijoiden tuotannosta. Näyttelyyn kootaan Lallukassa eri aikoina asuneilta taiteilijoilta noin 80 teosta, vuodesta 1933 nykyaikaan. Suurin osa teoksista kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmaan. Näyttelyn yhteydessä Kustannusosakeyhtiö Parvs ja HAM julkaisevat Lallukan taiteilijoista runsaasti kuvitetun tietokirjan, joka perustuu Marja Lahelman tekemään tutkimukseen.HAM-galleria vuonna 2020

HAM-galleria esittelee uutta suomalaista taidetta ja nousevia taiteilijoita. Gallerian taiteilijat vuonna 2020 ovat Corinna Helenelund, Enni Suominen, Iiris Kaarlehto ja Inka Kynkäänniemi, Laura Wesamaa, Hemmo Siponen, Dylan Ray Arnold ja Océane Bruel ja Inka Bell.


Muutokset näyttelyohjelmaan mahdollisia.


Lehdistökuvat: 

www.hamhelsinki.fi/info/medialle (salasana: hammedia).

HAM Helsingin taidemuseo
Tennispalatsi, Eteläinen Rautatiekatu 8, 00100 Helsinki
Avoinna: ti-su 11-19, ma suljettu
www.hamhelsinki.fi

Yhteyshenkilöt

näyttelypäällikkö Pirkko Siitari, HAM, puh. 040 590 8803, pirkko.siitari@hel.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

HAM Helsingin taidemuseo

HAM Helsingin taidemuseo pitää huolta helsinkiläisten omasta taidekokoelmasta, johon kuuluu yli 9000 teosta. HAM hoitaa ja kartuttaa taidekokoelmaa, johon kuuluvat myös kaupungin julkiset taideteokset. Tennispalatsiin keskittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissään HAM tuo esille modernia taidetta ja nykytaidetta. HAM Helsingin taidemuseo

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin kulttuurikeskusten kevätohjelmisto on julkaistu23.1.2020 08:00:00 EETTiedote

Helsingin kulttuurikeskukset Annantalo, Caisa, Kanneltalo, Malmitalo, Stoa ja Vuotalo ovat julkistaneet kevään ohjelmistonsa. Keskuksissa nähdään kevään aikana lähes tuhat tapahtumaa koko perheen työpajoista tanssiesityksiin sekä teatteri- ja sirkusesityksistä konsertti-iltoihin, näyttelyihin ja elokuvanäytöksiin. Ohjelmisto on tuttuun tapaan kaikille avoin, korkeatasoinen, monipuolinen ja osallistava. Osa tapahtumista on maksuttomia.

Vårens program för Helsingfors kulturhus har publicerats23.1.2020 07:59:00 EETTiedote

Annegården, Caisa, Gamlasgården, Malms kulturhus, Stoa och Nordhuset har publicerat sitt program för våren. I Helsingfors kulturcentraler ordnas nästan tusen evenemang under våren, från verkstäder för hela familjen till dansföreställningar och från teater- och cirkusföreställningar till konsertkvällar, utställningar och filmvisningar. Programmen är i vanlig ordning öppna för alla, högklassiga, mångsidiga och inkluderande. En del av evenemangen är avgiftsfria. Program finns också på svenska.

Savoy-teatteri teki kaikkien aikojen kävijäennätyksen 201917.1.2020 12:07:07 EETTiedote

Savoy-teatterin kävijämäärä kasvoi viime vuonna ennätykselliseen lukuun 120 100. Viime vuosi oli muutoinkin Savoy-teatterille menestyksekäs: ensi kertaa järjestetty Savoy JAZZFest keräsi salit täyteen ja sai kriitikoilta loistavat arviot. Muita yleisömenestyksiä olivat mm. maailmanmusiikkikonsertit, joiden esiintyjinä olivat The Mystery of Bulgarian Voices ja Gisela João, Fado Flamenco -esitykset, UMO Helsinki Jazz Orchestran lounaskonsertit sekä kotimaisten artistien Juha Tapion ja Anneli Saariston konsertit.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme