Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Vuosaaren lukion uusi rakennus on otettu käyttöön

Jaa

Opiskelijat ovat aloittaneet opintonsa Vuosaaren lukion uudessa rakennuksessa. Kaupunki haluaa panostaa laadukkaiden oppimistilojen rakentamiseen.

Ulkokuva (Markus Lintu)
Ulkokuva (Markus Lintu)

Vuosaaren lukiorakennuksen (Mosaiikkiraitti 2b) suunnittelussa on kiinnitetty erityisesti huomiota tilojen käytettävyyteen. Tilat tukevat lukion musiikki- ja teknologiapainotteista opetusta sekä taiteen perusopetusta. Lukiolle on tehty 900 opiskelijan nykyaikainen oppimisympäristö, joka tarjoaa mahdollisuudet oppimisen yhteistyöhön ja monipuolisten työtapojen käyttöön.

Rakennuksen suunnittelussa on huomioitu myös rakennuksen rooli sivistyksen ja vapaa-ajan monitoimikeskuksena. Rakennus tuo kaivattua lisätilaa lähes 40 000 asukkaan Vuosaaren kaupunginosan asukastoiminnalle ja järjestöille sekä tapahtumille erityisesti iltaisin ja viikonloppuisin.

Lukiorakennus on Helsingin kaupungin ensimmäinen elinkaarimallilla toteutettu hanke. Elinkaarimallilla varmistetaan, että rakennetut tilat ovat turvalliset ja terveelliset. Suunnitelmallisen ylläpidon ja energiatehokkuuden maksimoinnin ansiosta kiinteistön hiilijalanjälki voidaan pitää mahdollisimman alhaisena. 

Uusi rakennus on osa Vuosaaren keskustan kehittämishanketta

Uusi lukio on rakennettu Vuosaaren ytimeen, ja se sijoittuu urheilutalon ja metroaseman väliselle tontille Vuotalon ja kauppakeskuksen kupeeseen. Kaupunki haluaa panostaa Vuosaaren kehittämiseen, ja uusi lukiorakennus vahvistaa osaltaan Vuosaaren keskustan vetovoimaisuutta. Kaupunkikuvallisilla arvoilla ja arkkitehtuurilla on ollut korkea painoarvo talon suunnittelussa.

Elinkaarihanke vahvistaa tilojen suunnitelmallista ylläpitoa

Kaupungin omistukseen tulevan lukiorakennuksen palveluntuottaja valittiin suunnittelukilpailulla, jossa kaupunki asetti hankkeelle toiminnalliset, tekniset, kaupunkikuvalliset ja ekologiset lähtötiedot ja vaatimukset. Suunnittelusta ja rakentamisesta vastasi YIT ja kaupunki osallistui suunnittelun ohjaamiseen. Rakennuksen on suunnitellut Verstas Arkkitehdit.

Caverion Suomi Oy vastaa rakennuksen talotekniikasta. Caverion tulee vastaamaan kiinteistön huollosta ja kunnossapidosta sekä tavoitteenmukaisesta energiankulutuksesta 20 vuotta. 

Uuden lukion rakennustyöt alkoivat toukokuussa 2019, ja hanke valmistui aikataulussa. Kaupunki ei ole rakennuttanut uusia pysyviä lukiorakennuksia 1970-luvun jälkeen. Joitakin laajennuksia on tehty.

Alkuvuoden 2021 aikana Helsingissä on peruskorjattu tai rakennettu seuraavia rakennuksia koulujen, lukioiden ja päiväkotien käyttöön:

 • Aleksis Kiven peruskoulu, Porvoonkatu 2, perusparannus
 • Kruununhaan yläasteen koulu, Snellmaninkatu 18, perusparannus
 • Maatullin peruskoulun ja päiväkoti Mintun tilat, Suuntimotie 28, Suuntimopuiston uusi monitoimitalo (kaupunki vuokralaisena, myöhemmin muita käyttäjiä)
 • Päiväkoti Hopealaakso, Koirasaarentie 31, Kruunuvuorenrannan ensimmäinen päiväkodin uudisrakennus
 • Päiväkoti Louhikko, Kiilletie 6, aiemmat tilat korvaava uudisrakennus 
 • Päiväkoti Kukkaniityn ja Daghemmet Botbyn yhteinen uusi päiväkotirakennus (korvaa vanhat tilat), Kukkaniityntie 19
 • Mustakiven korttelitalo, Pohjavedenkatu 3, päiväkoti ja koulutilat, aineopetusluokkien (7-9 luokka-asteille) rakentaminen/perusparannus
 • Haagan peruskoulu, Vanha Viertotie 23, koulun käyttöön on kunnostettu lisätiloja (ensimmäinen osa valmis, toisen korjaaminen käynnistettiin)
 • Ressun peruskoulun ja lukion lisätilat, Ruoholahdenkatu 23, tilat muutettu opetuskäyttöön, (kaupunki vuokralaisena)
 • Mäkelänrinteen lukio, Mäkelänkatu 47, lukion rakennuksen laajennus (osana uuden huippu-urheilun Urhea-kampuksen toteutusta)
 • Uutta päiväkotitilaa, Maistraatinportti 2, (Länsi-Pasila), tilat on muutettu päiväkotikäyttöön (kaupunki vuokralaisena,)
 • Päiväkoti Fredriksberg, Konepajankuja 5, uudisrakennuksen alakertaan uudet päiväkotitilat Konepajan alueella (kaupunki vuokralaisena).
 • Porolahden peruskoulun lisätilat.

Loppuvuonna 2021 arvioidaan valmistuvan vielä seuraavia isoja rakennushankkeita:

 • Etu-Töölön lukio, Arkadiankatu 26, perusparannus
 • Opetustiloja Stadin AOlle, Valuraudankatu, Malmi, tilat muutettu opetuskäyttöön (kaupunki vuokralaisena).

Yhteensä kaupungin omistamiin rakennuksiin on suunniteltu tänä vuonna valmistuvaksi noin 38 erilaista uudis- tai korjausrakennushanketta, joista kunkin on arvoltaan vähintään miljoona euroa. Lisäksi tiloihin on tehty toista sataa pienempää korjausta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vuosaaren lukio
vs. Rehtori Pekka Lepistö
p. 09 310 89419, pekka.lepisto@edu.hel.fi

Kaupunkiympäristö / talonrakennushankkeet:

Yksikön päällikkö Sakari Heikkinen
09 310 38458, sakari.heikkinen@hel.fi

Yksikön päällikkö Jarmo Raveala
09 310 23466, jarmo.raveala@hel.fi

Kuvat

Ulkokuva (Markus Lintu)
Ulkokuva (Markus Lintu)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Mitä uutta Länsi-Helsinkiin? Alueen ajankohtaiset suunnitelmat ja hankkeet esillä verkkotilaisuudessa 27.10.20.10.2021 08:55:13 EEST | Tiedote

Läntisessä Helsingissä on käynnissä useita suunnittelu- ja rakentamishankkeita. Malminkartanon ja Kannelmäen kaupunkiuudistus käynnistyy, asema-alueita kohennetaan ja uudet kohteet täydentävät aiempaa rakennuskantaa. Myös alueen kadut ja puistot kehittyvät. Ajankohtaisia suunnitelmia esitellään Uutta Länsi-Helsinkiä -verkkotilaisuudessa keskiviikkona 27.10. klo 17.00 alkaen.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 14.10.202114.10.2021 17:41:54 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 14.10.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 28.10.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme