Digi- ja väestötietovirasto

Vuotivatko henkilötietosi julkisuuteen tai jouduitko identiteettivarkauden kohteeksi? Nyt saat kootut neuvot Suomi.fi-verkkopalvelusta

Jaa
Digi- ja väestötietovirasto on julkaissut Suomi.fi-verkkopalveluun tieto- ja asiointikokonaisuuden, josta kansalainen saa tietoa, kuinka toimia, jos epäilee henkilötietojensa joutuneen vääriin käsiin.

Palvelun kautta voi myös hallinnoida tietovuototapauksiin liittyviä keskeisiä kieltoja Digi- ja väestötietovirastolle. Tällaisia ovat väestötietojärjestelmään tehtävä yhteystietojen luovutuskielto sekä osoitteenmuutoksen tekemistä koskeva kielto (estä muuttoilmoitus). Kieltojen hallinnointi edellyttää aina vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai henkilökortin sähköisellä kansalaisvarmenteella.

Palvelu neuvoo ja ohjaa eteenpäin myös siinä, kuinka käyttäjä voi hallinnoida muiden toimijoiden vastuulla olevia kieltoja. Tällaisia ovat esim. luottokielto ja kielto tehdä henkilöstä merkintöjä kauppa-, yhdistys- ja säätiörekistereihin.

”Tavoitteenamme on ollut luoda kokonaisuus, josta kansalainen saa yhdestä paikasta toimintaohjeet ja tiedon, kuinka eri kieltoja pääsee hallinnoimaan. Identiteettivarkauden tai tietomurron kohteeksi joutunut henkilö joutuu asioimaan usean eri toimijan kanssa suojatakseen omien tietojensa käytön. Haluamme helpottaa tällaiseen vaikeaan tilanteeseen joutuneiden ihmisten elämää siten, että omien tietojen käyttöön liittyvien kieltojen hallinnointi on tehtävissä nykyistä helpommin”, kertoo ylijohtaja Timo Salovaara Digi- ja väestötietovirastosta.

Ei pelkästään tietomurron kohteeksi joutuneille

Uuden tieto- ja asiointikokonaisuuden taustalla on paljon julkisuudessa ollut Vastaamon tietomurto, jonka myötä asiakkaiden henkilötietoja vuoti laajasti internetiin. Vuodon käsittelyn yhtenä jatkotoimenpiteenä hallitus linjasi, että toteutetaan henkilön tietoja koskevien sulkujen ja estojen hallinnointia helpottava kanava.

Nyt julkaistu palvelukokonaisuus palvelee siis paljon laajempaa käyttäjäryhmää kuin vain tietomurron kohteeksi joutuneita. Kokonaisuus auttaa myös henkilöitä, jotka ovat joutuneet muista syistä identiteettivarkauden kohteiksi tai ovat kadottaneet identiteetin todistamiseen tarvittavat tunnistusvälineensä (esim. passin tai henkilökortin) ja epäilevät sen takia identiteettivarkautta.

Mukana laaja yhteistyöverkosto

Digi- ja väestötietovirasto on suunnitellut uuden tietokokonaisuuden yhteistyössä julkisen hallinnon sekä yksityisen sektorin organisaatioiden kanssa.

Mukana ovat olleet Finanssiala ry, Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Kuluttajaliitto, KyberVPK, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Patentti- ja rekisterihallitus (PRH), Poliisi, Posti, Rikosuhripäivystys - RIKU, Suomen Asiakastieto Oy ja Tietosuojavaltuutetun toimisto.

”Erilaisiin elämäntapahtumiin liittyvien sisältöjen ja palvelujen tuottamiseen tarvitaan sekä asiakkaiden kuulemista että yhteistyötä yli hallinnonalarajojen. Siksi yhteistyö sisältöjen kokoamisessa on ensiarvoisen tärkeää. Kehitämmekin nyt julkaistua tietosisältöä edelleen käyttäjiltä ja yhteistyökumppaneilta saatavan palautteen perusteella”, kertoo Salovaara.

Tutustu oppaaseen

Tutustu identiteettivarkauden tai tietomurron kohteeksi joutuneille suunnattuun oppaaseen Suomi.fi-verkkopalvelussa: https://www.suomi.fi/oppaat/tietovuoto

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)https://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Digital and Population Data Services Agency’s service locations in Lahti and Lappeenranta are being reformed – exceptions to opening hours in June25.5.2023 15:15:00 EEST | Press release

The Digital and Population Data Services Agency’s service locations in Lahti and Lappeenranta will be reformed into joint service points in June 2023. The operations will continue in the same facilities as before, but several government agencies will serve in the same customer service facilities in the future.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme