SDP EDUSKUNTA

Werning: Aktiivimallin kumoaminen on oikea päätös

Jaa

Kansanedustaja Paula Werningin (sd) mukaan tämän hallituksen esitys aktiivimallin leikkureiden ja velvoitteiden kumoamisesta on jälleen yksi esimerkki hallituksen oikeudenmukaisuudesta ja inhimillisyydestä. Epäoikeudenmukainen aktiivimalli leikkasi työttömyysturvaa yli 100 000 työttömältä ja todellakin se määrä on enemmän kuin tarpeeksi.

- Aktiivimallin toteutumista arvioitiin ja tästä loppuraporttikin saatiin. Loppuraportin perusteella ei voida olla varmoja mallin työllisyysvaikutuksista. Mallin vaikutuksista yksittäisten työttömyysetuuden saajien kohdalla on kuitenkin olemassa tilastotietoa. Työttömyysetuutta on alennettu keskimäärin yli kolmanneksella työttömyysetuuden saajista, Werning toteaa.

Työttömyysetuuden määrän alentaminen kohdentui erityisesti tiettyihin etuudensaajaryhmiin kuten ikääntyviin sekä pitkään työttömänä olleisiin työttömyysetuuden saajiin.
- Tarkasteltaessa tilastotietoja on näyttöä siitä, että aktiivimalli kurjisti niiden henkilöiden arkea entisestään, niiden joilla arki oli jo valmiiksi tiukkaa. Tällaisia henkilöitä ovat olleet esimerkiksi työmarkkinatukea saaneet pitkäaikaistyöttömät ja ansiopäivärahan niin kutsutuilta lisäpäiviltä etuutta saaneet pitkäaikaistyöttömät, Werning huomauttaa.

Aktiivimallin voimassa olon aikana työmarkkinatukea on alennettu aktiivimallin perusteella kuukaudessa keskimäärin 39 prosentilla saajista, työttömyyspäivärahaa 31 prosentilla saajista ja ansiopäivärahaa 32 prosentilla saajista.
- Aktiivimalli alensi työttömyysturvaetuutta erityisesti iäkkäiltä etuudensaajilta. Ansiopäivärahan saajien osalta tämä kohdistui etenkin yli 60-vuotiaisiin edunsaajiin ja yli 55-vuotiaista työttömistä päiväraha pieneni noin puolella, Werning muistuttaa.

Werningin mukaan nyt on korkea aika haudata aktiivimalli ja suunnata katseet siihen, kuinka jatkossa toimitaan työllisyyden edistämiseksi. Menneisyyttä ei voida muuttaa, mutta tulevaisuuteen voimme vaikuttaa.
- Nämä kokemusasiantuntijat, työttömät ihmiset, ovat kokeneet aktiivimallin hyvin epäoikeudenmukaiseksi, koska työttömyysetuutta on leikattu myös silloin, kun työtä ei ole ollut tarjolla.

Hallitus on sopinut syksyn budjettiriihessä 25 työllisyyttä edistävistä toimista, joista osa kuuluu myös sosiaali- ja terveysministeriön valmisteluvastuulle. Keskeisiä hankkeita ovat esimerkiksi työkykyohjelma, jolla tuetaan osatyökykyisiä työmarkkinoille, sekä sosiaaliturvan kokonaisuudistus, jonka parlamentaarinen valmistelu käynnistyy pian. Nyt on mahdollisuus unohtaa kepin antaminen ja huomata porkkanan voima. Tämän hallituksen esitys mahdollistaa matkan kohti parempaa, oikeudenmukaista ja tasa-arvoista huomista, Werning kiteyttää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Eduskunnassa keskustelualoite vammaisten oikeuksien sopimuksesta13.12.2019 12:06:46 EETTiedote

Eduskunnan vammaisasian yhteistyöryhmä (VAMYT) on jättänyt keskustelualoitteen puhemiehistölle YK:n vammaisten oikeuksien sopimuksen toteutumisesta Suomessa. Aloitteen on allekirjoittanut kaikkiaan 125 kansanedustajaa kaikista puolueista, mikä osoittaa, että keskustelulle on selkeää tarvetta. ”Eduskunta on oikea paikka keskustella vammaisten oikeuksien sopimuksen toteutumisesta, sillä viesti asian tärkeydestä on lähdettävä täältä. Esimerkiksi Vammaisfoorumi on selvittänyt kyselytutkimuksella miten vammaisten oikeudet toteutuvat Suomessa. Kyselyn tulokset kertovat karulla tavalla, että vammaisten ihmisten oikeudet toteutuvat sopimuksesta huolimatta huonosti tai erittäin huonosti.” sanoo VAMYT-ryhmän puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen. Eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmä on vuodesta 1999 saakka toiminut puoluerajat ylittävä ryhmä, joka toimii vammaisten osallisuuden, työllisyyden, vammaispalvelujen sekä esteettömän ympäristön puolesta. VAMYT-johtoryhmässä on jäseniä kaikista edusk

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen on tyytyväinen Hämeen alueen liikennehankkeiden ja opiskelijoiden terveydenhuollon lisärahoitukseen talousarvioesityksessä12.12.2019 17:14:53 EETTiedote

Hämeen alueelle tärkeisiin liikennehankkeisiin kohdennettiin eduskuntakäsittelyn aikana yhteensä miljoona euroa lisärahoitusta. Rahoituksella parannetaan liikenneturvallisuutta ja helpotetaan ihmisten liikkumista. Humppilan valtatie 2:n aloittamiseen varataan 400 000 euroa. Valtatie kuuluu EU:n TEN-T kattavaan verkkoon ja sillä on merkittävä rooli sekä henkilö- että raskaan liikenteen reittinä valtakunnallisesti. Lisäksi Rantasalmi, Pyhäniemi – Hollola välisen kevyenliikenteen väylän rakentamisiin varataan 600 000 euroa. Ammattikorkeakoulujen opiskelijoiden terveydenhuolto laitetaan nyt kuntoon. Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön opiskelijaterveydenhuolto laajennetaan koskemaan ammattikorkeakouluopiskelijoita. Hämeen kannalta tärkeää uudistusta vauhditetaan 1,4 miljoonan euron lisämäärärahalla. Hallitusohjelman linjaukset liikenneverkon sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä alkavat nyt näkyä, toteaa valiokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme