WHO on lisännyt Intian variantin huolestuttavien koronavirusmuunnosten listalle – Suomessa todettu 25 tapausta
WHO luokittelee koronaviruksen variantit huolestuttavien ja tehostetun seurannan ryhmiin. Huolestuttaviksi on aiemmin määritelty Britannian B.1.1.7, Etelä-Afrikan B.1.351 ja Brasilian P1 -muunnokset. Huolestuttavat virusvariantit esimerkiksi leviävät tehokkaammin. Tehostetun seurannan ryhmään kuuluu kuusikoronavirusmuunnosta. Tätä virusmuunnosten ryhmää seurataan tehostetusti tiedon kartuttamiseksi.
”Virusten muuntuminen on täysin normaalia evoluutiota, ja sitä tapahtuu jatkuvasti. Mutaatiot ovatkin virukselle hyvin luonteenomaista toimintaa, ja koronaviruksestakin kiertää maailmalla useita variantteja”, kertoo THL:n johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra.
Virusmuunnoksien leviämistä voi ehkäistä samoilla keinoilla kuin koronavirusta muutenkin.
”On tärkeää muistaa yli kahden metrin turvaväli, hyvä käsi- ja yskimishygienia sekä kasvomaskin käyttö. Koronatestiin on syytä hakeutua vähäisistäkin oireista”, Savolainen-Kopra sanoo.
Britannian variantti on Suomessa vallitseva viruslinja
Kaikkiaan Suomessa oli havaittu 12.5.2021 muita varianttilinjoja seuraavasti:
- B.1.1.7 Britannian virusmuunnosta: 5 265
- B.1.351 Etelä-Afrikan virusmuunnosta: 1 132
- P.1 Brasilian virusmuunnosta: 2
Britannian muunnoksen osuus on kasvanut väestössä, ja siitä on tullut Suomessa vallitseva koronaviruslinja. Myös Etelä-Afrikan varianttia löytyy Suomesta merkittäviä määriä. Brasilian muunnosta on löytynyt Suomessa yksittäisiä matkailuun liittyviä tapauksia vuoden 2021 aikana.
”Seurannan mukaan Britannian variantin osuus koronavirustapauksista on nyt noin 55–60 prosenttia kaikista sekvensoiduista löydöksistä. Tilanne on kuitenkin tasoittunut maaliskuun alusta, jolloin Britannian virusmuunnosta oli erityisen paljon. Sen sijaan Etelä-Afrikan variantin osuus on nyt kasvanut: tällä hetkellä 25 prosenttia sekvensoiduista löydöksistä on tätä virusmuunnosta”, Savolainen-Kopra kertoo.
Koronarokotteet toimivat variantteja vastaan
Uusimpien Israelista ja Qatarista julkaistujen tutkimustietojen mukaan käytössä olevat koronarokotteet torjuvat tehokkaasti myös liikkeellä olevia koronaviruksen variantteja.
Virusmuunnokset vaikuttavat kuitenkin infektion saamisen mahdollisuuksiin. Rokotuksilla torjutaan erityisesti taudin vakavia muotoja, mutta virusmuunnoksen infektioon, eritykseen ja tartuttavuuden ehkäisyyn vasta-ainepitoisuudet eivät välttämättä riitä. Rokotettu voi itse olla hyvin suojassa virusmuunnoksen aiheuttamalta vakavalta taudilta, mutta hän voi silti jossain tilanteissa edelleen tartuttaa ympäristöään.
Koronaviruksen muuntumista seurataan jatkuvasti
THL seuraa jatkuvasti Suomen sairaanhoitopiirien, muiden maiden terveysviranomaisten ja maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa koronaviruksen muuntumista. Kerromme ajantasaiset tiedot virusmuunnoslöydöksistä tilannekatsauksessamme viikoittain.
Tilannekatsaus koronaviruksesta.
Muuntuneet koronavirukset –verkkosivu
Lisätietoja:
Carita Savolainen-Kopra
johtava asiantuntija
etunimi.sukunimi@thl.fi
029 524 8884
(variantit)
Niina Ikonen
johtava asiantuntija
etunimi.sukunimi@thl.fi
029 524 8413
(variantit)
Hanna Nohynek
ylilääkäri
etunimi.sukunimi@thl.fi
029 524 8246
(rokotukset)
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
THL viikolla 26/202526.6.2025 15:11:31 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 26.6. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset pe 27.6. Vanhuspalvelujen tila: Tiedot ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköiden henkilöstömitoituksesta. Lisätiedot: elli.alarotu(at)thl.fi, puh. 029 524 7018 Lisätietoa: Katso myös ajankohtaisia uutisiamme thl.fi Seuraa THL:ää myös sosiaalisessa mediassa THL:n tuoreimmat julkaisut löytyvät Julkarista ja THL:n kirjakaupasta THL on myös Instagramissa tunnuksella @thl.fi
Huomioi lintuinfluenssariski, jos kohtaat luonnossa sairaan tai kuolleen eläimen26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Lintuinfluenssatartunnan saaneita, sairaita tai kuolleita lintuja on havaittu tänä vuonna viimevuotista enemmän. Virus ei tartu ihmiseen helposti, mutta voi tarttuessaan aiheuttaa vakavan taudin. Vältä siis koskemasta luonnosta löytämiisi kuolleisiin tai sairaisiin eläimiin.
Muiden maiden sote-järjestelmät tarjoavat eväitä mutta eivät pikaratkaisuja Suomen sote-mallin kehittämiseen - työ vaatii parlamentaarista yhteistyötä25.6.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Muissa maissa käytössä olevat sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämismallit antavat aineksia myös Suomen sote-järjestelmän kehittämiseen, mutta eivät tarjoa pikaisia ratkaisuja, todetaan THL:n tuoreessa selvityksessä.
Muistutuskutsu: Mitä voimme oppia muiden maiden tavoista järjestää sote-palvelut? THL:n selvityksen julkistustilaisuus ja puoluesihteereiden keskustelu Porin SuomiAreenassa ke 25.6. klo 8.30–1023.6.2025 11:28:25 EEST | Kutsu
Hyvät toimitukset, sosiaali- ja terveydenhuolto herättää runsaasti intohimoja ja keskustelua siitä, mihin suuntaan sote-järjestelmäämme olisi kehitettävä. Suomessa on esitetty mm. hyvinvointialueiden verotusoikeutta, aluevaltuustojen lakkauttamista, Kela-korvausten kasvattamista, koko terveydenhuollon kansallistamista ja siirtymistä vakuutuspohjaiseen terveydenhuoltoon. Millaisia eri sote-järjestämismalleja muissa maissa on käytössä ja mitä voimme oppia niistä Järjestämme Porin SuomiAreenassa keskiviikkona 25.6. aamiaistilaisuuden, jossa julkaisemme tuoreen selvityksemme neljästä kansainvälisestä sote-mallista ja niiden soveltamisesta Suomessa. Lisäksi tilaisuudessa on puoluesihteereiden paneeli aiheesta. Tervetuloa mukaan! Tilaisuuden avaa THL:n pääjohtaja Mika Salminen. Selvityksen esittelee johtava tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen. Paneelissa keskustelevat SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi, keskustan puoluesihteeri Antti Siika-aho sekä kokoomuksen puoluesihteeri Timo Elo. Kaikki
THL esittää vyöruusurokotteen ottamista rokotusohjelmaan elin- ja kantasolusiirtopotilaille sekä hematologista syöpää sairastaville23.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Lisäksi THL esittää ikäperusteisia vyöruusurokotuksia kaikille 75-vuotiaille, jos rokotetta saadaan hankittua kohtuulliseen hintaan. Päätökset kansallisen rokotusohjelmaan otettavista rokotteista tekee sosiaali- ja terveysministeriö. Vyöruusurokote vähentää tehokkaasti vyöruusuun ja sen vaikeisiin tautimuotoihin sairastumista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme