Museovirasto

Wiki Loves Monuments -valokuvakilpailun voittajaksi valittiin Teuvo Salmenjoki talvisilla kuvillaan

Jaa

Maailman suurin valokuvauskilpailu Wiki Loves Monuments järjestettiin Suomessa syyskuussa ja eri puolilla maailmaa 1.9–30.11.2020. Teemana oli tällä kertaa kaupunkiympäristöjen ja -maisemien muutos. Suomen-sarjan voittajaksi valittiin Teuvo Salmenjoki kuvillaan Koivukosken voimalaitoksesta sekä Petäjänveden vanhasta kirkosta.

Koivukosken voimalaitos pakkasaamuna. Kuva: Teuvo Salmenoja
Koivukosken voimalaitos pakkasaamuna. Kuva: Teuvo Salmenoja

Tuomariston mielestä kuvaan Koivukosken voimalaitoksesta on saatu vangittua taitavasti valo, joka paljastaa veden höyryämisen ja tasapainoisen koostumuksen, sekä värit, jotka ovat kirkkaita mutta silti uskottavia. Kuva tuo mieleen kylmän ilman kihelmöinnin tunteen keuhkoissa ja miellyttävän pakkasen kirpaisun poskille.

Petäjäveden kirkon kuva paitsi edustaa Suomea myös jättää katsojalle mysteerin tunnun. Myös tässä kuvassa on vahva talvinen tunnelma ja kylmän ilman melkein tuntee. Idyllisessä kuvassa esiin pilkistävän kuun valo on kaunis sinisessä maisemassa.

Teuvo Salmenjoki voitti Wiki Loves Monuments -kilpailun myös vuonna 2018 kuvallaan Vaajakosken voimalaitoksesta. Hänelle rakennettu kulttuuriperintö onkin pitkäaikainen teema valokuvaajana:

– Kun olen selannut kuva-arkistoani, niin olen huomannut kuvanneeni näitä kohteita "maailman sivu" ikäänkuin vaistomaisesti. Ympäriltämme löytyy aina mielenkiintoisia rakennuksia ja yksityiskohtia, Salmenjoki kertoo.

Droonikuvaaminen nousussa

Suomen-sarjassa otettiin yhteensä 973 kuvaa, joista kilpailuun osallistui 700 kuvaa ja 63 kuvaajaa. Loput 273 kuvaa olivat kilpailun järjestämiseen osallistuneiden vapaaehtoisten ottamia ja eivät kilpailleet palkinnoista. Tuomareina toimivat Anna Autio (Arkkitehtuurimuseo), Félix Bourgeau (MARK – Maisema-arkkitehtiliitto), Soile Tirilä (Museovirasto) ja Nanna Saarhelo (Wikimedia Suomi). 

– Tänä vuonna kilpailukuvien kirjossa näkyi paljon rakennettua kulttuuriperintöä, erityisesti monumentaaliarkkitehtuuria. Droonikuvaaminen oli selvässä nousussa: mukana oli usealta kuvaajalta upeita yläilmoista otettuja kuvia. Kilpailun taso oli kova, ja paljon hienoja kuvia jäi pois voittajakymmenikön joukosta. Voittajakuvien valinnassa tuomaristo painotti osittain kaupunkien muutoksen teemaa, mutta toisaalta myös luovaa kuvakerrontaa, kiinnostavia visuaalisia ratkaisuja sekä vahvoja tunnelmia, kertoo tuomariston jäsen Nanna Saarhelo Wikimedia Suomesta.

Kilpailulla oli tänä vuonna myös kolme mentoria, Laura Kolbe, Ranja Hautamäki ja Panu Lehtovuori, jotka pohjustivat aihetta blogiteksteissään. 
• Laura Kolbe: Minä ja kaupunki: rakkautta yli rajojen!
• Ranja Hautamäki: Rakastettu, uhattu vihreä kulttuuriperintö
• Panu Lehtovuori: Monumenttikin voi sairastua

Jälleenvalokuvaussarjassa tallennettiin maiseman muuttumista

Suomessa järjestettiin Wiki Loves Monument -kilpailun yhteydessä myös jälleenvalokuvaussarja, jossa kuvattiin uudelleen historiallisten valokuvien näkymiä.

Sarjaan osallistui 70 valokuvaa seitsemältä kuvaajalta. Kilpailussa huomioitiin erityisesti Anja Hatvan ottama ajankohtainen kuvapari Helsingin Lapinlahdesta vuosina 2000 ja 2020. Lisäksi hakupalvelu Finnassa on samasta paikasta 40-luvulla otettu kuva, joka kuuluu Helsingin kaupunginmuseon kokoelmiin.

Ajapaik-sivustolle ladatuista valokuvista tuomarit nostivat esiin Pauli Keinäsen kuvat, joissa oli ajallista jatkuvuutta. Niissä esiintyy paikan lisäksi myös s/s Heinävesi, jonka savonlinnalaiset pelastivat 80-luvulla konkurssihuutokaupasta. Ajapaik on jälleenvalokuvaamista varten kehitetty kännykkäsovellus sekä historiallisten kuvien sivusto.

Palkintona lahjakortteja ja paikka kansainväliseen kisaan

Suomen-kilpailun voittanut kuva palkitaan 200 euron valokuvaustarvikelahjakortilla. Kymmenen parasta kuvaa palkitaan Museokortilla, ja ne etenevät kansainväliseen kilpailuun, jonka tulokset julkaistaan helmikuun lopulla. Lisäksi jälleenvalokuvaussarjan kuvaajat palkitaan molemmat 50 euron valokuvaustarvikelahjakortilla ja Museokortilla.

Kilpailun järjestivät Wikimedia Suomi ry yhteistyössä Museoviraston, Arkkitehtuurimuseon ja Suomen maisema-arkkitehtiliiton kanssa. Kilpailu järjestettiin Suomessa jo neljättä kertaa. Tavoitteena on innostaa mukaan mahdollisimman laaja joukko ihmisiä ja tehdä kulttuuriperintöä näkyväksi ja tunnetuksi.

Muokkaus 9.2.2021 17.01: Korjattu nimimerkki Sadonkorjuu Anja Hatvaksi sekä m/s Heinävesi s/s Heinävedeksi.

Muokattu 10.2.2021 klo 8.57: Korjattu Ämmäkosken voimalaitos Koivukosken voimalaitokseksi.​

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kimmo Virtanen, Wikimedia Suomi ry, kimmo.virtanen@wikimedia.fi, +358 44 022 4007
Ulla Salmela, vs. kehittämisjohtaja, Museovirasto, ulla.salmela@museovirasto.fi. +358 295 33 6251

Kuvat

Koivukosken voimalaitos pakkasaamuna. Kuva: Teuvo Salmenoja
Koivukosken voimalaitos pakkasaamuna. Kuva: Teuvo Salmenoja
Lataa
Petäjäveden vanha kirkko talviaamuna. Kuva: Teuvo Salmenoja
Petäjäveden vanha kirkko talviaamuna. Kuva: Teuvo Salmenoja
Lataa
Helsingin Lapinlahdesta vuosina 2000 ja 2020. Kuva: Anja Hatva
Helsingin Lapinlahdesta vuosina 2000 ja 2020. Kuva: Anja Hatva
Lataa
M/S Heinävesi Savonlinnassa. Kuva: Pauli Keinänen
M/S Heinävesi Savonlinnassa. Kuva: Pauli Keinänen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Korona näkyi voimakkaasti Suomen museoiden käyntimäärissä vuonna 20203.2.2021 09:00:00 EETTiedote

Museoviraston keräämien alustavien tietojen mukaan vuonna 2020 ammatillisesti hoidetuissa museoissa vierailtiin noin 4,5 miljoonaa kertaa. Vuonna 2019 museokäyntejä tilastoitiin 7,6 miljoonaa, eli käyntimäärät vähenivät reilulla kolmella miljoonalla käynnillä edellisvuoteen verrattuna. Suurimmassa osassa museokohteita käyntimäärät vähenivät, mutta myös kävijämäärien kasvua tilastoitiin.

Uusi Merenkulun riskit ja resurssit -julkaisu on monitieteinen katsaus merihistoriaan13.1.2021 13:51:07 EETTiedote

Museoviraston ja Suomen merihistoriallisen yhdistyksen julkaisema monitieteinen artikkelikokoelma Merenkulun riskit ja resurssit – Nautica Fennica 2020 avaa seitsemän näkökulmaa merenkulkuun 1700-luvulta nykypäivään. Kirsi Keravuoren ja Sari Mäenpään toimittaman teoksen artikkelit perustuvat vuonna 2019 Forum Marinumissa järjestettyjen Merihistorian päivien esitelmiin.

Suomalaista museo-osaamista viedään Eurooppaan – MOI! Museums of Impact -hanke pohjaa Suomessa kehitettyyn museoiden arviointiin21.12.2020 09:00:00 EETTiedote

Uusi eurooppalainen yhteistyöhanke MOI! Museums of Impact on lähtenyt käyntiin EU:n Luova Eurooppa -ohjelman tuella. Hankkeen tavoitteena on kehittää museoille niiden vaikuttavuutta tukeva eurooppalainen itsearviointimalli. Yhteishankkeeseen osallistuu yhteensä 11 partneria eri puolilta Eurooppaa, ja se kestää vuoden 2022 loppupuolelle. Suomen Museovirasto on eurooppalaisen hankkeen pääkoordinaattori.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme