Museovirasto

Wiki Loves Monuments -valokuvauskilpailussa tallennetaan tänä vuonna kestävää perintöä

Jaa

Minkä rakennuksen tai maiseman sinä haluaisit säilyttää tuleville sukupolville? Miten se on kestänyt aikaa? Entä kaipaatko jotakin paikkaa, joka on jo kadonnut? Maailman suurin valokuvauskilpailu Wiki Loves Monuments järjestetään jälleen syyskuussa. Tänä vuonna teemana on kestävä kulttuuriperintö. Kilpailu järjestetään Suomessa ja eri puolilla maailmaa 1.–30.9.2022.

Ohtakarin saari ja kalastajakylä Kokkolassa, 1.11.2019. Kuva: Teuvo Salmenjoki
Ohtakarin saari ja kalastajakylä Kokkolassa, 1.11.2019. Kuva: Teuvo Salmenjoki

Wiki Loves Monuments -kilpailuun voi osallistua valokuvilla, joissa näkyy suojeltu rakennus tai muutoin arvokkaaksi määritelty kulttuuriperintökohde, joka löytyy kilpailun kartalta.

Kilpailuun toivotaan erityisesti kuvia sellaisista kohteista, joita on kuvattu harvoin. Ennen kuvaamattomat kohteet on merkitty kilpailun kartalle punaisella värillä. Voit osallistua myös kuvaamalla historialliselle kuvalle parin, joka kertoo, miltä kuvauspaikka näyttää nykyään.Myös droonikuvat ja aikaisemmin kuvatut omien arkistojen aarteet ovat tervetulleita.

Tänä vuonna Wiki Loves Monumentsin Suomen-kilpailun uutena järjestäjäkumppanina on Euroopan kulttuuriympäristöpäivät. Päiviä voi viettää mielenkiintoisissa yleisötapahtumissa tai osallistumalla Wiki Loves Monuments -kilpailuun

Kilpailu järjestetään Suomessa jo kuudetta kertaa. Tavoitteena on innostaa mukaan mahdollisimman laaja joukko ihmisiä ja tehdä kulttuuriperintöä näkyväksi ja tunnetuksi.

“Osallistumalla kilpailuun tuotat meidän kaikkien yhteistä kuvallista kulttuuriperintöä ja teet samalla kulttuuriperintöä näkyväksi ja tunnetuksi sekä paikallisesti että valtakunnallisesti. Jokaisen panos on tässä tärkeä,” kannustaa Ismo Malinen Museovirastosta.

Näin osallistut

Tallenna kilpailuun osallistuvat kuvat 1.–30.9.2022 kuvapankki Wikimedia Commonsiin, jossa ne ovat kaikkien vapaasti käytettävissä. Voit osallistua kilpailuun itse kuvaamillasi kuvilla, jotka on otettu vuoden 2022 aikana tai aikaisemmin.

Suomen-kilpailun voittanut kuva palkitaan 200 euron valokuvaustarvikelahjakortilla. Kymmenen parasta kuvaa palkitaan Museokortilla, ja ne etenevät kansainväliseen kilpailuun. Lisäksi jälleenvalokuvaussarjan oivaltavin kuva palkitaan 100 euron valokuvaustarvikelahjakortilla ja Museokortilla.

Kilpailun järjestää Wikimedia Suomi ry, yhteistyökumppaneinaan Euroopan kulttuuriympäristöpäivät, Hyvinkään kaupunginmuseo, Keravan museopalvelut, Lapuan kaupungin museot, Museovirasto, Nurmijärven museo, Riihimäen kaupunginmuseo, Tuusulan museo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kimmo Virtanen, Wikimedia Suomi ry
kimmo.virtanen@wikimedia.fi, +358 44 022 4007

Ismo Malinen, Museovirasto, Kuvakokoelmat
ismo.malinen@museovirasto.fi, 0295 33 6382

Kuvat

Ohtakarin saari ja kalastajakylä Kokkolassa, 1.11.2019. Kuva: Teuvo Salmenjoki
Ohtakarin saari ja kalastajakylä Kokkolassa, 1.11.2019. Kuva: Teuvo Salmenjoki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Uusi työkalu Perintöhyrrä johdattelee lapsia kulttuuriperinnön pariin 21.9.2022 15:28:01 EEST | Tiedote

Museoviraston ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran Perintöhyrrä johdattelee lapset keskustelemaan elävästä perinnöstä kestävän kehityksen näkökulmasta. Työkalun avulla erilaisten ryhmien on mahdollista viritellä mutkatonta keskustelua kulttuuriperinnöstä tai johdatella eri-ikäisiä oppijoita syvempään pohdintaan. Tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten osallisuutta ja mahdollistaa monipuolinen keino lähestyä kulttuuriperintöä. Työkalu on julkaistu suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Museovirasto avasi avustushaun museoille kuvataiteilijoiden vuoden 2023 näyttelypalkkioihin19.9.2022 14:01:22 EEST | Tiedote

Avustukset museoille kuvataiteilijoiden vuoden 2023 näyttelypalkkioiden kattamiseen ovat nyt haettavissa. Museovirasto vastasi näyttelypalkkioavustushausta ensimmäistä kertaa keväällä 2022, jolloin avustuksia jaettiin yhteensä 489 400 euroa. Avustuksia haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun kautta 31.10.2022 klo 15 mennessä.

Museovirasto jakoi puoli miljoonaa euroa avustuksina museoille kuvataiteilijoiden näyttelypalkkioihin15.9.2022 07:00:00 EEST | Tiedote

Avustushakemuksia vuonna 2022 museoissa pidettävien näyttelyhankkeen taiteilijapalkkioihin saapui 111. Avustusta jaettiin 98 näyttelyn palkkioihin, joiden yhteissumma oli 489 400 euroa. Avustusten turvin museot voivat maksaa kuvataiteilijoille palkkion taidenäyttelyä varten tehdystä taiteellisesta työstä. Haku vuoden 2023 avustuksista avautuu jo syyskuun 2022 aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme