Y-Säätiö

Y-Säätiö rakennuttaa Suomen ensimmäisen massiivipuukerrostalon

Jaa

Y-Säätiö-konsernin omistama M2-Kodit rakennuttaa Jyväskylän Mannisenmäkeen kaksi nelikerroksista massiivipuukerrostaloa, joiden hiilijalanjälki pyritään minimoimaan.

”Haluamme olla mukana kehittämässä ekologista, turvallista ja viihtyisää vuokra-asuntorakennuttamista. Tämä massiivipuukerrostalo on esimerkki siitä”, sanoo Y-Säätiö-konsernin toimitusjohtaja Juha Kaakinen.

”Olemme selvittäneet, että vastaavia täysin massiivipuurunkoisia kerrostaloja ei ole rakenteilla, joten tässä mielessä olemme Suomen ensimmäisiä. Massiivipuurunkoisia kerrostaloja on muitakin, mutta niissä on erillisiä eriste- ja verhouskerroksia”, sanoo projektipäällikkö Riku Lehtiö Y-Säätiöstä.

Rakentaminen alkaa arviolta kesällä 2019. Asukkaat pääsevät muuttamaan uusiin M2-Kotien asuntoihinsa alustavan tiedon mukaan alkukesällä 2020. Taloissa on kaikkiaan 48 ARA-vuokra-asuntoa.

Talojen hiilijalanjälki minimoidaan

M2-Kodeille valmistuvien massiivipuukerrostalojen rakentamisessa pyritään minimoimaan niiden hiilijalanjälki.

Rakentamisessa käytetään tehdasvalmisteisia elementtejä, jotka ovat työmaalle tulleessaan täysin kuivia. Tämä mahdollistaa huomattavasti nopeamman rakentamisen.

Rakentaminen on energiatehokkaampaa, koska kuivatusenergian ja työmaan lämmityksen tarve ovat huomattavasti pienempiä kuin perinteisessä betonirakentamisessa. Myös elementtien siirtoihin ja kuljetuksiin kuluu vähemmän energiaa, koska elementit ovat betonirakenteita kevyempiä.

Rakennusten ostoenergian tarvetta optimoidaan jäteveden lämmön talteenotolla ja energiatehokkaalla vesikiertoisella lattialämmityksellä. Huoneistokohtainen ilmanvaihtojärjestelmä hyödyntää korkealla vuosihyötysuhteella lämmön talteenottoa. Energiaa pyritään säästämään myös sillä, että talojen porrashuoneet suunnitellaan puolilämpimiksi. Rakennuksissa on lisäksi varaus aurinkopaneeleille.

Valmistuvien talojen ulkoseinissä ole erillistä lämmöneristystä tai verhoilua, vaan 200 millimetriä vahva CLT-massiivipuulevy jatkuu sisäpinnasta ulkopintaan. Massiivipuurakenne toimii kuten perinteinen hirsirakenne. Sisäpuolelle asennetaan kipsilevy.

Työmaalla kerrostalojen kasaus tehdään sääsuojassa, joten rakentaminen voidaan tehdä vedenpitävästi.

”Elementtirakentaminen ja rakenteiden suojaus ovat tärkeitä, jotta asukkaille voidaan taata hyvä ilmanlaatu”, rakennuttamisprojektissa mukana oleva rakennuttajakonsultti Jouni Liimatainen Jwood Ky:stä kertoo. ”Lisäksi kiinteistön paloturvallisuuteen ja äänieristykseen on kiinnitetty erityistä huomiota”.

Lisätietoja:

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Riku Lehtiö, Y-Säätiö
riku.lehtio@ysaatio.fi

Rakennuttajakonsultti Jouni Liimatainen, Jwood Ky
jouni.liimatainen@jwood.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Y-Säätiö
Y-Säätiö
Pitkänsillanranta 3 A, 8. krs / PL 322
00531 HELSINKI

09 7742 5540, palveluaika arkisin klo 9–15https://ysaatio.fi

Y-Säätiö on Suomen neljänneksi suurin vuokranantaja, joka edistää yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta tarjoamalla kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ihmisille, joiden on vaikea löytää asuntoa. Y-Säätiö on yleishyödyllinen, poliittisesti sitoutumaton ja voittoa tavoittelematon. Y-Säätiö-konsernilla on yli 17 000 asuntoa yli 50 paikkakunnalla. M2-Kodit on osa konsernia. ysaatio.fi / m2kodit.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Y-Säätiö

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme