Säteilyturvakeskus (STUK)

Ydinsulku ja Suomi – kutsu STUKin virtuaalisille mediakahveille 28.10.2020 klo 9.00–10.30

Jaa

Huoli suurvaltojen konfliktista edisti Suomen aktiivisuutta ydinsulun rakentamisessa. Kansainvälinen ydinsulkusopimus (NPT) täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Turun yliopiston dosentti Petri Pajun 28.10. julkaistavassa tutkimuksessa kysytään, kuinka ja millä motiivein suomalaiset ovat toimeenpanneet ydinsulkusopimusta kansallisesti 1960-luvulta alkaen. Suomi oli ensimmäinen maa, joka solmi kattavan valvontasopimuksen kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) kanssa, ja asiakirjalähteet osoittavat, että IAEA myös luonnosteli sopimusta suomalaisten asiantuntijoiden kanssa. Saavutus pohjusti suomalaisille asiantuntijoille edelläkävijän identiteettiä.

STUKin virtuaalisilla mediakahveilla esitellään Petri Pajun tutkimusraportti Ydinsulku ja Suomi – 50 vuotta ydinsulkusopimuksen kansallista toimeenpanoa. Tutkimus piirtää kuvan Suomen pitkäaikaisesta sitoutumisesta kansainvälisen ydinsulun toimeenpanoon. Kommenttipuheenvuoroissa taustoitetaan ydinsulkuvalvonnan tilannetta NPT-sopimuksen täyttäessä 50 vuotta.

Tilaisuudessa kuulemme kolme lyhyttä alustusta:

  • Tervetulosanat ja tutkimuksen taustat: pääjohtaja Petteri Tiippana, Säteilyturvakeskus
  • Ydinsulku ja Suomi -tutkimuksen esittely: dosentti Petri Paju, Turun yliopisto
  • Kommenttipuheenvuoro: suurlähettiläs Jarmo Viinanen, ulkoministeriö

Alustusten yhteinen kesto on noin 45 minuuttia, minkä jälkeen on varattu aikaa kysymyksille ja keskustelulle.

Tämä tilaisuus on tarkoitettu tiedotusvälineiden edustajille. Ilmoittautumisia pyydetään viimeistään 26.10. osoitteeseen: info@stuk.fi

Tutkimusraportti ja linkki tilaisuuteen (Teams) lähetetään osallistujille tilaisuutta edeltävänä päivänä.

Tutkimuksen tilaaja on Säteilyturvakeskus ja sen tekemistä ovat tukeneet ulkoministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, Fortum, Posiva ja Teollisuuden Voima.

Lämpimästi tervetuloa!

Lisätietoa:

info@stuk.fi

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

STUK aloittaa ydinturvallisuussäännöstön uudistuksen4.11.2020 13:15:00 EETTiedote

Säteilyturvakeskus (STUK) aloittaa ydinturvallisuussäännöstön eli ydinenergialain (990/1987) nojalla annettujen ydinturvallisuusmääräysten ja -ohjeiden uudistamisen. Uudistuksen tavoitteena on korostaa luvanhaltijan vastuuta ja valvonnan kohdentamista riskin perusteella. Ydinturvallisuuden taso Suomessa säilyy vähintään nykyisellä tasolla. STUK näkee myös ydinenergialain kokonaisuudistuksen tarkoituksenmukaisena.

STUK börjar förnya kärnsäkerhetsföreskrifter4.11.2020 13:15:00 EETTiedote

Strålsäkerhetscentralen (STUK) sätter igång med arbetet för att förnya kärnsäkerhetsföreskrifter, dvs de bestämmelser om och de anvisningar för kärnsäkerhet som meddelats med stöd av kärnenergilagen (990/1987). Målet med förnyandet är att framhäva tillståndsinnehavarens ansvar och riktandet av tillsyn utifrån risken. Kärnsäkerheten i Finland förblir minst på den nuvarande nivån. STUK anser också en totalreform av kärnenergilagen som ändamålsenlig.

STUK to launch reform of nuclear safety regulations and guidelines4.11.2020 13:15:00 EETPress release

The Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK) will begin reforming the nuclear safety regulations and guidelines issued under the Nuclear Energy Act (990/1987). The goal is to emphasize the responsibilities of the licence holder and the risk-based allocation of supervisory resources. The level of nuclear safety in Finland will remain at least as high as it is presently. STUK also believes that comprehensive reform of the Nuclear Energy Act would be expedient.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme