Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Yhdessä ja lähellä - aluehallintovirastojen tulevaisuuskatsaus on julkaistu

Jaa
Aluehallintovirastojen yhteisen tulevaisuuskatsauksen tavoitteena on tuottaa päättäjille ennakoivaa tilannearviota alueilta valtion aluehallinnon kehittämiseksi. Tulevaisuuskatsauksen ovat laatineet aluehallintovirastojen ylijohtajat tiiviissä yhteistyössä.

Aluehallintovirastot julkaisivat 21.2.2023 ensimmäisen yhteisen tulevaisuuskatsauksensa. Tulevaisuuskatsaus antaa päättäjille kattavan kuvan valtion aluehallinnon toimintaympäristön nykytilanteesta. Se luo näkymiä valtion monialaisen ja ihmistä lähellä toimivan aluehallinnon tärkeydestä sekä tulevaisuuden mahdollisuuksista tarjota yhä parempaa palvelukykyä alueilla – yhdessä ja lähellä.

Monialaista valtion aluehallintoa tarvitaan enemmän kuin koskaan

Demokratia, osaaminen ja yrittäjyys sekä alueelliset verkostot ovat suomalaisen hyvinvoinnin kivijalkoja. Jotta menestymme jatkossakin, on alueellista yhteistyötä kehitettävä ja aluetuntemus päätöksenteossa turvattava.

Ihmisten pitää pystyä luottamaan siihen, että valtionhallinnon tarjoama apu ja tuki on saatavissa lähellä ja kaikissa olosuhteissa.

”On tärkeää, että valtiolla on jatkossakin dynaaminen ja toimivaltainen aluehallinto, jossa ihmisten elämään vaikuttavat päätökset tehdään lähellä ihmistä alueelliset olosuhteet tuntien. Aluehallinto voi uusiutua, mutta sitä ei voi lakkauttaa.” toteavat aluehallintovirastojen ylijohtajat katsauksessaan.

Aluehallintovirastojen monialainen asiantuntemus ja poikkihallinnolliset yhteistyörakenteet turvaavat tehokkaasti alueiden elinvoimaa, hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta. Peruspalveluiden osalta aluehallintovirastot varmistavat, että ne ovat lain vaatimalla tasolla, turvallisia ja kaikkien saatavilla.

Aluehallintovirastot valvovat, että laki on kaikille sama ja että yhteiskunnan pelisääntöjä noudatetaan. Alueiden olosuhteet vaihtelevat maamme eri osissa ja lainsäädännön toimeenpanon onnistuminen vaatii näiden erityispiirteiden tuntemusta.

Aluehallintovirastot varmistavat keskenään, että virastojen ratkaisut nojautuvat yhtenäiseen lain tulkintaan koko Suomessa.

Alueellinen yhteistyö luo turvallisuutta

Valtion aluehallinnon koordinoima poikkihallinnollinen ja moniammatillinen tuki häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin varautumiseksi on luonut vakaan pohjan kokonaisturvallisuudelle ja ihmisten kriisinkestävyydelle. Tämä on edesauttanut esimerkiksi koronapandemian ja tarttuvien eläintautien onnistunutta torjuntaa alueilla.

Tällaista ruohonjuuritason varautumistoimintaa ei voi koordinoida ja kehittää ilman alueellista toimivaltaa, läsnäoloa ja tuntemusta.

Toimijoiden välisen yhteydenpidon mahdollistaminen sekä oikean ja ajantasaisen tiedon välittäminen kaikille osapuolille on aluehallintovirastojen toiminnassa keskeisessä osassa. Kumppanuus on alueilla tiivistä ja monipuolistuu koko ajan.

Tulevaisuuskatsauksensa lopuksi aluehallintovirastot toteavat, että kestävä tulevaisuus syntyy toiminnasta ja yhdessä tehden – ihmisten kanssa.

Tutustu tulevaisuuskatsaukseemme Suomen puolesta -yhdessä ja lähellä
www.avi.fi/tulevaisuuskatsaus

Lisätietoja

Merja Ekqvist, ylijohtaja, Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Soile Lahti, ylijohtaja, Itä-Suomen aluehallintovirasto
Kaisa Ainasoja, ylijohtaja, Lapin aluehallintovirasto
Leena Räsänen, ylijohtaja, Lounais-Suomen aluehallintovirasto
Marko pukkinen, ylijohtaja, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Terttu Savolainen, ylijohtaja, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

etunimi.sukunimi@avi.fi, p. 0295 016 000 (vaihde)

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Den som blivit överkänslig för epoxi i arbetet måste byta bransch – förebyggande arbetarskyddstillsyn inom byggbranschen16.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Arbetarskyddsmyndigheterna börjar inrikta tillsynen över användningen av epoxiföreningar i anslutning till företag inom byggbranschen. "Vi övervakar, handleder och instruerar arbetsplatser för att minska yrkessjukdomar och arbetsrelaterade sjukdomar som beror på skadlig exponering. Vi strävar efter att säkerställa att nödvändiga skyddsåtgärder i anslutning till kemiska agenser har vidtagits i enlighet med de krav som finns i lagen", säger inspektör Hanna Vainio-Hietanen vid regionförvaltningsverkets ansvarsområde för arbetarskyddet.

Työssä epoksille herkistynyt joutuu vaihtamaan alaa – ennaltaehkäisevää työsuojeluvalvontaa rakennusalalle16.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Työsuojeluviranomaiset alkavat kohdentaa valvontaa rakennustyöyrityksiin liittyen epoksiyhdisteiden käyttöön. ”Valvomme, opastamme ja ohjeistamme työpaikkoja, jotta haitallisesta altistumisesta johtuvat ammattitaudit ja työperäiset sairaudet vähenisivät. Pyrimme varmistamaan, että kemiallisiin tekijöihin liittyvät tarvittavat suojelutoimenpiteet on tehty lain vaatimusten mukaisesti”, sanoo tarkastaja Hanna Vainio-Hietanen Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme