HSY

Yhdyskuntajätteen kierrätysasteen laskemiseksi on kehitetty uusi menetelmä

Jaa

Tulevaisuuden kiertotalouskeskukset (CircHubs) -hankkeessa on kehitetty kaupunkiseuduille laskentamalli yhdyskuntajätteen kierrätysasteen laskemiseksi. Laskentamallin avulla voidaan tarkastella kierrätysasteiden kehitystä ja lainsäädännössä asetettujen tavoitteiden toteutumista eri alueilla Suomessa. Yhdyskuntajätteitä ovat kotitalousjäte sekä julkisten ja yksityisten palveluiden jätteet.

Kiertotalouteen siirtyminen edellyttää entistä laajempaa ja tehokkaampaa yhdyskuntajätteiden kierrättämistä. EU:n jätedirektiivissä on asetettu yhdyskuntajätteelle 60 prosentin kierrätystavoite vuoteen 2030 mennessä.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY laski pääkaupunkiseudun kierrätysasteen uuden laskentamallin avulla. Sen mukaan yhdyskuntajätteen kierrätysaste oli 48,1 prosenttia vuonna 2018 ja 47,6 prosenttia vuonna 2017.

- HSY:n tavoitteena on saada 60 prosenttia yhdyskuntajätteestä materiaalikiertoon vuoteen 2025 mennessä. Kierrätys on tehostunut, mutta tavoitteeseen on vielä matkaa. Me tarjoamme asukkaille puitteet jätteiden lajitteluun, mutta asukkaiden lajitteluaktiivisuudella on tärkeä merkitys kotitalouksien kierrätysasteen nostamisessa, sanoo HSY:n toimitusjohtaja Raimo Inkinen.

- Lajittelumääräykset koskevat nykylainsäädännön mukaan vain alueen kotitalouksia, eivätkä ne ohjaa esimerkiksi kauppoja ja ravintoloita lajittelemaan jätteitään, Inkinen muistuttaa. Kierrätystavoitteen saavuttamiseksi kaikkien toimia tarvitaan, hän jatkaa.

Jokainen asukas tuotti kotitalousjätettä viime vuonna neljä kiloa vähemmän kuin edellisenä vuonna

Pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen kotitalouksissa syntyi jätteitä 332 000 tonnia vuonna 2018. Asukasta kohden laskettuna kotitalousjätettä syntyi 275 kiloa, mikä on neljä kiloa vähemmän kuin vuonna 2017.

- Kotitalouksissa syntyvän jätteen kokonaismäärissä ei ole havaittavissa suurta vaihtelua, mutta asukasta kohti laskettuna jätemäärä on vähentynyt pääkaupunkiseudulla viime vuosina. Kotitalousjätteestä kierrätettiin 45 prosenttia. Kaikki kotitalousjäte hyödynnetään eli sitä ei ohjata hyödyntämättömänä loppusijoitukseen, HSY:n kiertotalousasiantuntija Andrea Weckman kertoo.

HSY edistää kiertotaloutta parantamalla entisestään asukkaiden lajittelumahdollisuuksia kiinteistöillä ja Sortti-asemilla. Lajittelumahdollisuuksia on parannettu pilotoimalla monilokeroisen jäteastian käyttöä ja vaarallisen jätteen keräystä pienkiinteistöillä. Vuodesta 2021 alkaen biojätettä, muovi-, lasi- ja kartonkipakkauksia sekä pienmetallia kerätään kaikista kiinteistöistä, joissa on vähintään viisi huoneistoa.

CircHubs-hankkeessa ovat mukana HSY, Suomen ympäristökeskus SYKE, Business Tampere, Tampereen yliopisto, Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (LSJH), Turun ammattikorkeakoulu ja Kiertokaari Oy. Se on osa Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen, Turun ja Oulun 6Aika-strategiaa ja saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastolta (EAKR).

Yhdyskuntajäte

  • Yhdyskuntajäte on asumisessa syntyvä jäte (kotitalousjätettä) sekä ominaisuudeltaan, koostumukseltaan ja määrältään siihen rinnastettava kaupan ja teollisuuden sekä palvelutoiminnan jäte, esimerkiksi kouluista, sairaaloista, toimistoista, kaupoista, ravintoloista ja muista yrityksistä peräisin oleva jäte.
  • Tällaista jätettä on sekajäte ja esimerkiksi biojäte, paperi, kartonki, lasi, metallit, muovipakkaukset, sähkö- ja elektroniikkalaiteromu ja käytetyt paristot.
  • Yhdyskuntajätteeseen ei sisälly teollisesta tuotannosta, maataloudesta, metsätaloudesta, kalastuksesta, sakokaivoista eikä viemäriverkosta ja viemäriveden käsittelystä peräisin oleva jäte, mukaan lukien puhdistamoliete, romuajoneuvot tai rakennus- ja purkujäte.

Kotitalousjäte

  • Kotitalousjäte on asumisessa syntyvää jätettä.
  • Kotitalouksien jätteeksi ei lueta kodin tai sen piirin ulkopuolella syntyneitä, vaikkakin kotitalouden tuottamia jätteitä, kuten autojen öljynvaihdossa huoltamolle jääneet jäteöljyt, eikä myöskään kotitaloudesta peräisin oleva jätettä, joka ei ole yhdyskuntajätettä, kuten romuautot ja rakennus- ja purkujäte.  

Kierrätysaste 
Kierrätysasteeseen lasketaan jätteet, joiden käsittelytapa on 

  • hyödyntäminen aineena
  • hyödyntäminen rakenteissa
  • kompostointi ja mädätys.

Lisätietoa:

Yhdyskuntajätteet ja kierrätysaste pääkaupunkiseudulla -video

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on kuntayhtymä, joka tuottaa vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. HSY auttaa asukkaita toimimaan paremman ympäristön puolesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

HSY:llä useita toimia Itämerihaasteessa puhtaamman meren puolesta16.8.2019 11:55:39 EESTTiedote

Helsingin ja Turun kaupunginjohtajien vuonna 2007 käynnistämän Itämerihaasteen tavoitteena on vaikuttaa vesien tilaan sekä paikallisesti kaupunkien lähivesillä että koko Itämeren piirissä. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on sitoutunut Itämerihaasteeseen uudelleen viideksi vuodeksi 2019-2023. Se on toteuttanut toimenpideohjelmaansa jo kahden kauden ajan ja kolmas käynnistyi vuosiksi 2019-2021.

HSY:n hallituksen päätökset 16.8.201916.8.2019 11:54:53 EESTTiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti hyväksyä Immolantien ja Santerlantien vesihuollon saneerauksen hankesuunnitelman ja Itämerihaasteen HSY:n toimenpideohjelman 2019 -2021. Hallitus päätti seuraavista hankinnoista: - Peltoniemen paineenkorotusaseman hankesuunnitelma hyväksyttiin ja rakennusurakoitsijaksi valittiin Suomen Meriittirakennus Oy - sekajätteiden keräys- ja kuljetustöiden urakoitsijoiksi Länsi-Helsinkiin ja Vantaalle valittiin kolmelle urakka-alueelle Grönfors Training Oy ja kahdelle urakka-alueelle Tapiolan Lämpö Oy. - metallitöiden huolto- ja kunnossapitotehtävät sekä alueellisen jätteiden keräysverkoston pisteiden puhtaanapito vuosina 2020-2022 tilataan Tronkko Oy:ltä. Hallitus sai tiedoksi organisaatiouudistuksen toteuttamisen tilannekatsauksen, Blominmäen jätevedenpuhdistamohankkeen tilannekatsauksen kesäkuulta, jätehuollon asiakastyytyväisyyskyselyn tulokset sekä yhdyskuntajätteen kierrätysasteen. Hallitus päätti hylätä asian 3, hallintosään

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 16.8.201913.8.2019 16:00:49 EESTTiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 16.8.2019 Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa http://hsy01.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää osaltaan hallintosäännön muuttamisesta ja sen esittämisestä edelleen yhtymäkokoukselle. Hallitus päättää myös Immolantien ja Santerlantien vesihuollon saneerauksen hankesuunnitelman hyväksymisestä ja Itämerihaasteen HSY:n toimenpideohjelman 2019 -2021 hyväksymisestä. Hallitus päättää seuraavista hankinnoista: - sekajätteiden keräys- ja kuljetustöiden urakoitsijoiden valinta Länsi-Helsinkiin ja Vantaalle - metallitöiden huolto- ja kunnossapitotehtävät sekä alueellisen jätteiden keräysverkoston pisteiden puhtaanapito vuosina 2020-2022 - Peltoniemen paineenkorotusaseman rakennusurakoitsijan valinta. Hallitus saa tiedoksi organisaatiouudistuksen toteuttamisen tilannekatsauksen, Blominmäen jätevedenpuhdistamohankkeen tilannekatsauksen kesäkuulta, jätehuollon asiakast

HSY tarjoaa ympäristökasvatuskokonaisuuden kymmenelle kummikoululle jo 12. kerran – teemoina vesi ja kestävä kulutus8.8.2019 09:47:47 EESTTiedote

Kymmenen koulua Helsingistä, Espoosta, Vantaalta ja Kirkkonummelta aloittaa Helsingin seudun ympäristöpalveluiden kummikouluina lukuvuonna 2019–2020. Kummikouluohjelmassa harjoitellaan arjen ympäristötekoja tänä vuonna jo 12. kerran. Koulut ovat saaneet valita lukuvuodelle teeman kahdesta kokonaisuudesta: aiheina ovat elintärkeä vesi sekä kestävä kulutus.

Pidä biojäteastia siistinä kesälläkin – HSY:n kolme vinkkiä31.7.2019 12:55:25 EESTTiedote

Kesäisin biojätettä saattaa syntyä runsaammin kuin muina vuodenaikoina, kun tarjolla on runsas valikoima tuoreita marjoja ja vihanneksia. Niistä jäävät naatit sekä muut biojätteet ja ruoantähteet kannattaa lajitella huolella. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY muistuttaa, että biojätteen kerääminen kompostoituvaan, kosteutta imevään pakkaukseen ehkäisee myös hajuhaittoja tehokkaasti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme