Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL

YHL: Irtisanomissuojaa ei saa heikentää

Jaa

Palkansaajajärjestö Pardiaan kuuluva Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL vastustaa jyrkästi hallituksen kaavailemia heikennyksiä irtisanomissuojaan. YHL:n puheenjohtaja Satu Henttonen pitää lakiesitystä eriarvoistavana eikä usko sen työllistäviin vaikutuksiin. Yliopistoissa lakiesitys koskisi yliopistojen omistuksessa olevia pieniä yrityksiä.

Palkansaajajärjestö Pardiaan kuuluva Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL vastustaa jyrkästi hallituksen kaavailemia heikennyksiä irtisanomissuojaan. Hallitus on esittänyt irtisanomissuojan heikentämistä alle 20 työntekijän yrityksissä. 

- Lainmuutos asettaisi työntekijät eriarvoiseen asemaan pelkästään työpaikan koon perusteella. Henkilökohtaisilla syillä irtisanotuksi tulleen tulevaisuus työmarkkinoilla voi olla hyvin tukala, joten irtisanomisperusteiden määrittelyssä tasavertainen kohtelu on ensiarvoisen tärkeää, sanoo YHL:n puheenjohtaja Satu Henttonen.

Lakiesityksen mukaan pienten yritysten irtisanomissuojan heikentäminen helpottaisi työllistymistä, koska se alentaisi uusien työntekijöiden rekrytointikynnystä. Henttonen pitää työllistävää vaikutusta kuitenkin kyseenalaisena.

- Työntekijän koeaika on nykyisellään jo kuusi kuukautta, jota voi pitää vähintäänkin riittävänä mahdollisten virherekrytointien huomaamiseen. Mahdollisuus isompia työnantajia helpompaan irtisanomiseen voisi myös antaa työnantajalle intressin olla työllistämättä enempää kuin 20 henkilöä.

Vaikka yliopistot ovatkin kooltaan huomattavasti suurempia kuin lakiesityksen piiriin kuuluvat yritykset, moni yliopisto on yhtiöittänyt palveluitaan yliopiston tai yliopistojen yhteisomistuksessa oleviin yrityksiin.

- Valtaosaan yliopistojen työntekijöistä lakiesityksen vaikutus ei olisi ainakaan välittömästi kovin merkittävä. Silti ajan myötä alle 20 henkilöä työllistävien työpaikkojen määrä yliopistoissakin voi kasvaa. Heikennysten vastustaminen on myös tärkeää kaikkien palkansaajien tasa-arvon toteutumiselle.

Lukuisat palkansaajajärjestöt ovat jo ilmoittaneet työtaistelutoimenpiteistä irtisanomissuojan heikentämistä vastaan. Asia on herättänyt keskustelua myös YHL:ssä.

- Olemme mukana päättämässä mahdollisista toimenpiteistä Pardian hallituksessa ja noudatamme yhdessä sovittua linjaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Satu Henttonen
Puheenjohtaja
Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL ry
p. 040 524 9199

Tietoja julkaisijasta

Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL
Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

045 7731 0450http://www.yhl.fi

Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL edustaa pääasiassa yliopistojen muuta kuin opetus- ja tutkimushenkilöstöä. Liiton jäsenmäärä on noin 5500. YHL:n jäseniä työskentelee myös Suomen Akatemiassa, Opetushallituksessa, Unigrafiassa, AaltoEE:ssä, Varastokirjastossa, Yliopistojen palvelukeskus Certiassa ja Pelastusopistossa.

YHL on Palkansaajajärjestö Pardian suurimpia jäsenliittoja ja sen keskusjärjestönä toimii STTK.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL

YHL: Yliopistojen johtaminen tarvitsee kehittämistä23.11.2018 08:00:00 EETTiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriön korkeakoulutuksen ja tutkimuksen vision tavoitteena on nostaa väestön koulutustasoa, edistää jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia sekä lisätä panostuksia tutkimus- ja kehittämistoimintaan. Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL korostaa, että tavoitteiden saavuttaminen edellyttää puuttumista yliopistojen heikentyneeseen työhyvinvointiin. Erityisesti johtamiskäytäntöjä on päivitettävä osallistavimmiksi ja luottamusta herättäviksi.

Neuvottelut lopetettiin - Helsingin yliopisto toteuttaa työehtoshoppailun ja halventaa kiinteistöpalvelun henkilöstön työn26.1.2018 08:57:13 EETTiedote

Helsingin yliopiston kiinteistöpalveluyhtiön työehtosopimusneuvottelut on lopetettu. Neuvottelut päätti Helsingin yliopistoa edustava Sivistystyönantajien liitto. Työehtosopimus vaihtuu nykyisestä sopimuksesta työntekijöille heikompaan eikä suuri osa kiinteistöpalveluyhtiön työntekijöistä ole enää työrauhavelvoitteen piirissä.

Korkeakoululakihanke hermostuttaa14.9.2017 12:55:19 EESTTiedote

Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL suhtautuu epäilevästi ehdotukseen uudesta lainsäädäntöhankkeesta. Kyseessä on yksi yhteinen korkeakoululaki, jota opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on esittänyt. YHL on pettynyt Korkeakoulutus ja tutkimus 2030 -visiotyön kehittelyyn, joka pysähtyi rakenteelliseen lakiuudistusesitykseen. Esitys vie huomion pois koulutuksen sisällöstä ja laadusta. Henkilöstölle edellinen lakiuudistus näyttäytyi yt-kierteenä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme