Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Yhteenveto Pohjois-Pohjanmaan kesä-elokuun sinilevätilanteesta

Jaa

Kuluneena kesänä valtakunnalliseen sinileväseurantaan kuului Pohjois-Pohjanmaalla 22 havaintopaikkaa. Oulun ja Muhoksen Rotaryklubit osallistuivat sinileväseurantaan Pohjois-Pohjanmaalla ensimmäistä kertaa kolmella havaintopaikalla. Suomen ympäristökeskuksen hyödyntämät satelliittihavainnot ja kansalaishavainnot täydensivät levätilannekuvaa.

Pentinlampi, Paltamo.
Pentinlampi, Paltamo.

Alkukesästä havaittiin männyn siitepölyä vesistöissä paikoin runsaastikin. Kesän ensimmäiset sinilevähavainnot tehtiin juhannuksena Iin ja Oulun rannikkovesissä.  Satelliitti mittasi 1.7. Hailuodon, Oulun ja Iin rannikkoalueilla 21-26 asteen pintalämpötiloja ja levälauttoja havaittiin Hailuodon ja Oulunsalon välisellä Luodonselällä sekä Haukiputaan ja Iin välisellä merialueella kauempanakin merellä. Kesä-heinäkuun vaihteessa kansalaiset tallensivat 20 sinilevähavaintoa Oulun, Iin ja Kuivaniemen rannikkoalueilta Järvi-meriwiki ja Vesi.fi verkkopalveluihin.  Vastaava sinilevien runsastuminen merialueella koettiin viime kesänä heinäkuun alussa, jolloin Perämeren pintavesi oli ennätyksellisen lämmintä.  Rotarien havaintopaikoilla yhdellä havaintopaikalla Oulun edustalla havaittiin vähän sinilevää elokuun alussa.

Säännöllisen sinileväseurannan havaintopaikoilla sinileviä havaittiin kahdeksallahavaintopaikalla, mikä on vähemmän kuin edellisinä kesinä. Eniten sinileviä havaittiin heinäkuun puolivälissä ja elokuun puolivälissä. Kaikki havaitut sinileväesiintymät olivat määrältään vähäisiä ja kestoltaan pisimmillään kolmena perättäisenä viikkona. Vaalan Rokuanjärvi kuuluu Kainuun ELY-keskuksen koordinoimaan seurantaan. Rokuanjärvessä sinilevää on ollut yhtäjaksoisesti heinäkuun alusta saakka ajoittain erittäin runsaastikin.

Kansalaiset ilmoittivat sinilevistä ja kuusen suopursuruosteesta kolmestatoista järvestä ja kahdesta joesta. Kahdesta järvestä ilmoitettiin, että levää ei ollut, muissa havaitun sinilevän määrä vaihteli vähäisestä erittäin runsaaseen. Järvistä eniten kansalaishavaintoja tuli Kuusamojärvestä, erityisesti Kuusamojärvi – Kirkkolahti Haaposelkä alueelta, josta kansalaiset tallensivat 12.7.2022 levähavaintoja paikoin runsaastakin levämäärästä. Elokuussa kansalaisten sinilevähavainnot ovat  vähentyneet selvästi.

Heinäkuun lopulta alkaen kuusen suopursuruostelautat värjäsivät sateiden jälkeen vesistöjä eri puolilta Pohjois-Pohjanmaata. Elokuun puolivälissä kuusen suopursuruostetta oli vielä runsaasti Pudasjärven Pintamossa, Iin Oijärvellä kuusen suopursuruosteen määrä oli vähentynyt.

Syksyä kohden vesien pintalämpötilan lasku ja valon määrän vähentyminen hillitsevät sinilevien kasvua. Runsaitakin sinileväkukintoja voi kuitenkin esiintyä vielä syys-lokakuussakin. Sinileväseuranta jatkuu syyskuun loppuun saakka.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Biologi Mirja Heikkinen, p. 0295 038 315, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Pentinlampi, Paltamo.
Pentinlampi, Paltamo.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus antoi lausuntonsa Verkasalon (Ylivieska, Alavieska, Kalajoki) tuulivoimahankkeen YVA-ohjelmasta29.11.2022 14:50:30 EET | Tiedote

Winda Energy Oy suunnittelee tuulivoimapuistoa Alavieskan kunnan sekä Kalajoen ja Ylivieskan kaupunkien alueelle. Maksimitoteutusvaihtoehtoina tarkastellaan YVA-ohjelmavaiheessa Alavieskan 14–21, Kalajoen 5–8 ja Ylivieskan 5–8 voimalasta koostuvaa yhteensä 20–30 voimalan kokonaisuutta. Suunniteltujen voimaloiden kokonaiskorkeus on enimmillään noin 300–350 metriä. Hankkeen sähkönsiirtoa varten hankealueelle rakennetaan uusi 110 kV tai 400 kV sähköasema. Tuulivoimapuisto liitetään joko Herrfors Nät Oy:n sähköverkkoon Kalliomaan sähköasemalla tai Fingrid Oyj:n sähköverkkoon uudella, Sievin kunnan alueelle rakennettavalla sähköasemalla. Verkasalon tuulivoimahankkeessa toteutetaan YVA- ja kaavamenettely erikseen, mutta samanaikaisesti. Asetus ympäristövaikutusten arviointimenettelystä (277/2017) määrää arviointiohjelman sisällön. Arviointiohjelma sisältää pääpiirteissään ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun asetuksen (277/2017) 3 §:n mukaiset asiat. Jatkosuunnittelussa on otet

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus antoi lausuntonsa Sievin Kenkäkankaan tuulivoimapuiston YVA-ohjelmasta24.11.2022 14:42:42 EET | Tiedote

Semecon Oy suunnittelee Kenkäkankaan tuulipuiston rakentamista Sievin kunnan eteläosaan Toholammin kunnan kunnanrajan läheisyyteen. Hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnissa (YVA) tarkastellaan kahta toteutusvaihtoehtoa. VE1 vaihtoehdossa hankealueelle sijoittuisi 35 voimalaa ja VE2 vaihtoehdossa 25 voimalaa. YVA:ssa tarkastellaan myös ns. nollavaihtoehtoa (VE0), jossa tuulipuistoa ei rakenneta. Tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä ja yksikköteho noin 6-10 MW. Tuulivoima-alueella tuotettu sähkö on tarkoitus siirtää valtakunnan verkkoon joko 400 kV tai 110 kV ilmajohdolla. Ympäristövaikutusten arvioinnissa sähkönsiirron vaihtoehtoina tarkastellaan kahta vaihtoehtoista liityntäpistettä. Sievin Kenkäkankaan tuulivoimapuistohankkeessa toteutetaan YVA- ja kaavamenettely erikseen, mutta samanaikaisesti. Asetus ympäristövaikutusten arviointimenettelystä (277/2017) määrää arviointiohjelman sisällön. Arviointiohjelma sisältää pääpiirteissään ympäristövaikutusten arviointimen

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on asettanut nähtäville Utajärven Tornikankaan tuulivoimapuiston ympäristövaikutusten arviointiohjelman, yleisötilaisuus 14.12.23.11.2022 12:53:18 EET | Tiedote

Hankekuvaus OX2 Finland Oy suunnittelee Utajärven kunnan Tornikankaan alueelle tuulivoimapuistoa. Hankealue sijaitsee noin 15 kilometriä Utajärven keskustan itäpuolella. Tornikankaan tuulipuistohankkeen tavoitteena on selvittää mahdollisuutta rakentaa 24–44 tuulivoimalaa, joiden kokonaiskorkeus on enintään 330 metriä. Tuulivoimaloiden yksikköteho on arviolta 6–10 MW ja koko tuulivoimapuiston kokonaisteho maksimissaan 440 MW. Hankealueen pinta-ala on noin 6675 ha. Ympäristövaikutusten arvioinnissa tarkastellaan ja vertaillaan seuraavia vaihtoehtoja: - Vaihtoehto VE0: Hanketta ei toteuteta. - Vaihtoehto VE1: Tornikankaan alueelle rakennetaan enintään 44 tuulivoimalaa. - Vaihtoehto VE2: Tornikankaan alueelle rakennetaan enintään 24 tuulivoimalaa. Alustavan suunnitelman mukaan tuulipuistohanke liitetään hankealueen pohjoispuolelle sijoittuvaan Pahkavaara-Pyhänselkä 400 kV:n voimajohtoon ja tarkemmin Ponteman sähköasemalle. Ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain mukainen ym

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme