Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Yhteenveto Pohjois-Pohjanmaan kesä-elokuun sinilevätilanteesta

Jaa

Kuluneena kesänä valtakunnalliseen sinileväseurantaan kuului Pohjois-Pohjanmaalla 22 havaintopaikkaa. Oulun ja Muhoksen Rotaryklubit osallistuivat sinileväseurantaan Pohjois-Pohjanmaalla ensimmäistä kertaa kolmella havaintopaikalla. Suomen ympäristökeskuksen hyödyntämät satelliittihavainnot ja kansalaishavainnot täydensivät levätilannekuvaa.

Pentinlampi, Paltamo.
Pentinlampi, Paltamo.

Alkukesästä havaittiin männyn siitepölyä vesistöissä paikoin runsaastikin. Kesän ensimmäiset sinilevähavainnot tehtiin juhannuksena Iin ja Oulun rannikkovesissä.  Satelliitti mittasi 1.7. Hailuodon, Oulun ja Iin rannikkoalueilla 21-26 asteen pintalämpötiloja ja levälauttoja havaittiin Hailuodon ja Oulunsalon välisellä Luodonselällä sekä Haukiputaan ja Iin välisellä merialueella kauempanakin merellä. Kesä-heinäkuun vaihteessa kansalaiset tallensivat 20 sinilevähavaintoa Oulun, Iin ja Kuivaniemen rannikkoalueilta Järvi-meriwiki ja Vesi.fi verkkopalveluihin.  Vastaava sinilevien runsastuminen merialueella koettiin viime kesänä heinäkuun alussa, jolloin Perämeren pintavesi oli ennätyksellisen lämmintä.  Rotarien havaintopaikoilla yhdellä havaintopaikalla Oulun edustalla havaittiin vähän sinilevää elokuun alussa.

Säännöllisen sinileväseurannan havaintopaikoilla sinileviä havaittiin kahdeksallahavaintopaikalla, mikä on vähemmän kuin edellisinä kesinä. Eniten sinileviä havaittiin heinäkuun puolivälissä ja elokuun puolivälissä. Kaikki havaitut sinileväesiintymät olivat määrältään vähäisiä ja kestoltaan pisimmillään kolmena perättäisenä viikkona. Vaalan Rokuanjärvi kuuluu Kainuun ELY-keskuksen koordinoimaan seurantaan. Rokuanjärvessä sinilevää on ollut yhtäjaksoisesti heinäkuun alusta saakka ajoittain erittäin runsaastikin.

Kansalaiset ilmoittivat sinilevistä ja kuusen suopursuruosteesta kolmestatoista järvestä ja kahdesta joesta. Kahdesta järvestä ilmoitettiin, että levää ei ollut, muissa havaitun sinilevän määrä vaihteli vähäisestä erittäin runsaaseen. Järvistä eniten kansalaishavaintoja tuli Kuusamojärvestä, erityisesti Kuusamojärvi – Kirkkolahti Haaposelkä alueelta, josta kansalaiset tallensivat 12.7.2022 levähavaintoja paikoin runsaastakin levämäärästä. Elokuussa kansalaisten sinilevähavainnot ovat  vähentyneet selvästi.

Heinäkuun lopulta alkaen kuusen suopursuruostelautat värjäsivät sateiden jälkeen vesistöjä eri puolilta Pohjois-Pohjanmaata. Elokuun puolivälissä kuusen suopursuruostetta oli vielä runsaasti Pudasjärven Pintamossa, Iin Oijärvellä kuusen suopursuruosteen määrä oli vähentynyt.

Syksyä kohden vesien pintalämpötilan lasku ja valon määrän vähentyminen hillitsevät sinilevien kasvua. Runsaitakin sinileväkukintoja voi kuitenkin esiintyä vielä syys-lokakuussakin. Sinileväseuranta jatkuu syyskuun loppuun saakka.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Biologi Mirja Heikkinen, p. 0295 038 315, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Pentinlampi, Paltamo.
Pentinlampi, Paltamo.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on asettanut nähtäville Sievin Kenkäkankaan tuulivoimapuiston ympäristövaikutusten arviointiohjelman21.9.2022 09:48:14 EEST | Tiedote

Hanketta koskeva yleisötilaisuus järjestetään keskiviikkona 28.9.2022 klo 17.00 alkaen Sievin kunnantalolla (Haikolantie 16, 85410 Sievi) sekä verkkolähetyksenä, jonka linkki tulee saataville hankkeen verkkosivulle www.ymparisto.fi/kenkakankaantuulivoimaYVA. Asiasta ovat kertomassa YVA-yhteysviranomaisen (Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus), hankevastaavan (Semecon Oy) ja YVA-konsultin (AlustaConsulting Oy) edustajat. Tilaisuudessa esitellään myös hankkeen kaavoitusta. Kahvitarjoilu klo 16.30 alkaen. Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita kuulemaan ja osallistumaan. Ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain mukainen ympäristövaikutusten arviointiohjelma on nähtävillä 21.9.–21.10.2022 Sievin, Reisjärven ja Toholammin kuntien sekä Kannuksen ja Kokkolan kaupunkien internet-sivuilla, mainittujen kuntien ja kaupunkien virastoissa ja pääkirjastoissa, hankkeen verkkosivuilla osoitteessa www.ymparisto.fi/kenkakankaantuulivoimaYVA sekä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa (Veter

Avoimien työpaikkojen määrä kääntyi kasvuun Pohjois-Pohjanmaalla20.9.2022 08:11:29 EEST | Tiedote

Työttömyys on alentunut tasaisesti Pohjois-Pohjanmaalla alkuvuoden ajan kesäkuukausien hetkellistä lisäystä lukuun ottamatta. Elokuun lopussa työttömiä työnhakijoita oli Pohjois-Pohjanmaalla 17 600, mikä on noin 2 200 työtöntä vähemmän kuin vuosi sitten. Heinäkuuhun verrattuna työttömien työnhakijoiden määrä laski reilulla 3 500:lla. Työttömistä kokoaikaisesti lomautettuja oli noin 700, mikä on 560 lomautettua vähemmän kuin vuosi sitten. Pohjois-Pohjanmaan työttömyysaste oli elokuussa 9,3 % ja koko maassa se oli 9,1 %. Työttömyysaste vaihteli Pohjois-Pohjanmaalla Lumijoen 3,9 %:n ja Pudasjärven 11,4 %:n välillä.

Kiitellyt Perhevapaalta työelämään -valmennukset jatkuvat – maksutonta tukea Oulun ja lähiseudun kotivanhemmille edelleen tarjolla19.9.2022 10:10:53 EEST | Tiedote

Maksuttomat Perhevapaalta työelämään -valmennukset jatkuvat Oulussa. Perhevapaalla oleville ja lapsia kotona hoitaville vanhemmille suunnattuun valmennukseen voi ilmoittautua mukaan vielä ensi kesäkuun loppuun asti aiemmasta tiedosta poiketen. Tukea työelämään on ollut mahdollista saada valmennuksesta Oulussa jo reilun vuoden ajan. Mukaan voi tulla myös Oulun lähialueilta, kuten Limingasta.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on asettanut nähtäville Pyhäjärven Leppämäen tuulivoimapuiston ympäristövaikutusten arviointiohjelman31.8.2022 09:59:29 EEST | Tiedote

YVA-menettelyä koskeva yleisötilaisuus järjestetään keskiviikkona 14.9.2022 klo 17.00 - 19.00 Pyhäjärven kaupungintalolla (Ollintie 26, 86800 Pyhäsalmi) sekä verkkolähetyksenä, jonka linkki tulee saataville hankkeen verkkosivulle www.ymparisto.fi/leppamaentuulivoimaYVA. Asiasta ovat kertomassa YVA-yhteysviranomaisen (Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus), hankevastaavan (Leppämäki Wind Farm Oy) ja YVA-konsultin (Sweco Infra & Rail Oy) edustajat edustajat. Tilaisuudessa esitellään myös hankkeen kaavoitusta. Kahvitarjoilu klo 16.30 alkaen. Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita kuulemaan ja osallistumaan. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma on nähtävillä 31.8.- 30.9.2022 Pyhäjärven kaupungin ja Pihtiputaan kunnan internet-sivujen virallisissa ilmoituksissa. Paperiset versiot ovat lisäksi luettavissa Pyhäjärven kaupungin teknisessä toimistossa ja pääkirjastossa, Pihtiputaan kunnanvirastossa sekä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa (Veteraanikatu 1, Oulu).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme