Yhteinen hyvä houkutti kansalaiset Pyykkijahtiin

Kolmen miljoonan rajapyykin sijainti epävarma
Rajamerkkejä on pystytetty Suomessa aina isojaosta lähtien. Kuitenkin vain uudempien rajamerkkien sijaintitieto on luotettavaa, sillä tarkkaa tietoa tuottavia satelliittimittauslaitteita on ollut maanmittareiden päivittäiskäytössä vasta viime vuosikymmenet.
Niinpä noin kolmen miljoonan rajapyykin sijainti Maanmittauslaitoksen kiinteistörekisterissä onkin epävarma tai jopa tuntematon. Maassamme on siis runsaasti kiinteistöjä, joiden rajat eivät ole digikartoilla kohdallaan.
Tarkoista sijaintitiedoista hyötyvät niin tavalliset maanomistajat kuin metsätalouden ammattilaisetkin.
– Metsänhakkuu on yksi esimerkki, jossa sijaintitiedon tarkkuus tulee konkreettisesti esiin. Epävarmuus kiinteistörajan sijainnista vaikeuttaa työskentelyä metsässä, koska sen takia voidaan jättää varmuusväliä tai päinvastoin saatetaan vahingossa mennä hakkaamaan naapurin puolelle, toteaa projektipäällikkö Juha-Matti Vääränen.
Sijaintitiedot tarkemmiksi pelaamalla
Jos tarkat tiedot miljoonista rajapyykeistä kerättäisiin nykymenetelmin virkatyönä, kustannukset olisivat yhteiskunnalle valtaisat. Niinpä Maanmittauslaitoksella päätettiin kutsua kansalaiset avuksi ja kokeilla pelillistämistä tietojen tarkentamiseen.
Maanmittauslaitos toteutti yhdessä tamperelaisen Zoneatlaksen kanssa helppokäyttöisen Pyykkijahti-pelin karttatietojen luotettavuutta parantamaan.
– Pyykkijahti on ollut loistava esimerkki pelillistämisen ja joukkoistamisen hyötykäytöstä. Se on tuottanut aidosti positiivista mieltä sekä tekijöille että käyttäjille. Itsekin totesin pyykkien jahtaamisen olevan yllättävän koukuttavaa puuhaa, summaa projektipäällikkö Severi Vihavainen Zoneatlakselta.
Pyykkijahti lanseerattiin kesäkuun puolessa välissä. Samalla käynnistyi kilpailu, joka kesti elokuun loppuun saakka. Pelissä palkittiin viikoittain eniten pisteitä kerännyt pyykkibongaaja.
Joukkoistaminen onnistui yli odotusten
Maanmittauslaitoksessa iloitaan Pyykkijahdin menestymisestä ja kokeilun onnistumisesta. Tulokset ylittivät odotukset kirkkaasti ja pelin käyttäjät – ulkoilijat, retkeilijät ja geokätköilijät – ottivat pelin hienosti vastaan. Suosiota kuvaa se, että pelaajat kerryttivät runsaasti mittausaineistoa vielä kilpailuosuuden päättymisen jälkeenkin.
– Luonnossa liikkumisesta hyötyy tunnetusti jokainen, ja myös yhteisen hyvän tekemisestä moni varmasti sai iloisen mielen pitkäksi aikaa, tuumii Vääränen.
Marraskuun loppuun mennessä löydettiin yhteensä 24 663 rajamerkkiä. Merkkien löytyminen on jo itsessään hyödyllinen tieto. Se osoittaa, että joukkoistaminen voi toimia tarkankin datan keräämisessä ja soveltua kiinteistörekisterikartan laadun parantamiseen. Pitkällä aikavälillä myös säästetään huomattavasti, kun kansalaisten keräämä koordinaattitieto voidaan ottaa hyötykäyttöön.
Vääränen lähettää Maanmittauslaitoksen terveiset Pyykkijahdin pelaajille:
– Kiitämme lämpimästi jokaista pyykkibongaajaa!
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Severi Vihavainen
Zoneatlas
050 472 2272
severi.vihavainen@zoneatlas.com
Juha-Matti VääränenMaanmittauslaitos
Puh:+358 40 801 7680juha-matti.vaaranen@maanmittauslaitos.fiSeveri VihavainenZoneatlas
Puh:+358 50 472 2272severi.vihavainen@zoneatlas.comKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI
029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Rikastuta retkeilykokemustasi paikkatiedon avulla2.7.2025 07:16:38 EEST | Tiedote
Moni hyödyntää nykyään retkien suunnittelussa paikkatietopalveluja. Maanmittauslaitoksen Paikkatietoikkunasta saat paljon ideoita ja apua sekä retkeilyreittien suunnitteluun että mielenkiintoisten kohteiden löytämiseen.
Yhteismetsien laajeneminen jatkuu – kasvuhaluiseen yhteismetsään liittyminen on kannattava vaihtoehto metsänomistajalle26.6.2025 08:50:10 EEST | Tiedote
Oman yhteismetsän perustaminen kannattaa vasta, kun pinta-alaa on niin runsaasti, että metsästä saa hakkuutuloja joka vuosi. Maanmittauslaitoksen tiedot osoittavat, että yhteismetsien pinta-alat ovat kasvussa.
Kesän juttuaiheita Maanmittauslaitoksesta25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksessa tapahtuu paljon myös kesällä. Suomalaisia kiinnostavat etenkin mökkeilyyn ja mökin omistamiseen liittyvät kysymykset. Kesään ajoittuvat myös maastossa ja luonnossa tehtävät työt ja kenttätutkimukset. Kokosimme alle kiinnostavimmat kesätärpit medialle Maanmittauslaitoksen toiminnasta.
Suomen ja Norjan rajankäynti päätösvaiheessa – maastotöiden lopputarkastus valmistui23.6.2025 08:27:01 EEST | Tiedote
Rajankäyntivaltuuskunnat Suomesta ja Norjasta tekivät kesäkuussa maastotöiden lopputarkastuksen Suomen ja Norjan välisellä valtakunnanrajalla. Yli kolme vuotta kestänyt rajankäyntiprosessi on pian loppumassa, ja rajankäynnin dokumentaatio luovutetaan maiden ulkoministeriöille hyväksyttäväksi. Aikanaan molemmissa maissa parlamentit hyväksyvät dokumentit ja vahvistavat rajan sijainnin seuraavien vuosikymmenten ajaksi.
Yksittäisten puiden tiedot tulossa metsäsektorin käyttöön – hyötyä myös metsälain valvonnassa ja EU-sääntelyssä17.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitos ja Metsäkeskus ovat aloittaneet yhteisen tutkimustyön, jonka tavoitteena on monipuolistaa ja tarkentaa metsävaratieto yksittäisen puun tasolle. Lähivuosina tarvitaan tietoa metsien muutoksista ja luonnon monimuotoisuudesta muun muassa EU-velvoitteiden seurantaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme