Yhteinen vetoomus: Työterveyden mukaanotto on avain koronarokotusten onnistumiseen
Koronarokotusten läpivienti ajaa Suomen terveydenhoidon resurssit äärirajoille. Tehtävästä selviäminen edellyttää julkisen ja yksityisen sektorin voimien yhdistämistä. Avainasemassa on nimenomaan työterveyshuollon mukaan ottaminen rokotusten suunnitteluun ja toteutukseen, vetoavat työmarkkinakeskusjärjestöt ja Työterveyslaitos.
Juuri työterveyshuollon yksiköt ovat se resurssi, joka mahdollistaisi massarokotusten tehokkaan läpiviemisen yli 18-vuotiaitten kansanosassa. Työterveyshuollon kautta tavoitetaan merkittävä osa työikäisestä väestöstä kautta maan. Samalla julkisen sektorin kuormitusta kohtuullistettaisiin, jottei muun terveydenhuollon hoitovelka ainakaan kasvaisi.
Terveydenhuollon resurssia on riitettävä rokotusten ohella koronan hoitoon
Julkisuudessa on pohdittu eniten sitä, kuinka eri rokotevalmisteita saataisiin riittävän suurina määrinä eri kansalaisryhmille. Rokote on kuitenkin vain yksi osa haastavaa yhtälöä. Lisäksi on ratkaistava terveydenhuollon henkilöstön, rokotteiden kylmäsäilytystilojen, suojavarusteiden, rokotustilojen ja oheistarvikkeiden riittävyys.
Koronan tautiluvut voivat pysyä korkealla tasolla vielä pitkään senkin jälkeen, kun rokotusten ensimmäiset vaiheet ovat käynnistyneet. Siksi resurssit on saatava riittämään koronan testaukseen, jäljitykseen, hoitoon sekä luonnollisesti kaikkeen muuhun terveydenhuoltoon. Samaan aikaan tulee huomioida valmistelussa olevan "testaa ja tule" -mallin vaatimat resurssit, joita tarvitaan oireettomien Suomeen tulijoiden testaamiseksi.
Tämän kaiken resurssointi ja organisointi voi onnistua vain julkisen sektorin ja työterveyshuollon yhteistyöllä, jolloin myös työsuojelu tulee huomioiduksi. Pelkän julkisen sektorin voimin rokotusten eteneminen on vaarassa hidastua merkittävästikin.
Toimitusjohtaja Jyri Häkämies, EK:
”Yhdistetään voimat ja selätetään korona rokotteella. Mitä nopeammin yhteiskunnan ja yritysten pyörät saadaan rokotteen myötä uudestaan pyörimään, sitä nopeammin pääsemme jälleenrakentamaan Suomea.”
Puheenjohtaja Jarkko Eloranta, SAK:
"Ihmisten rokottaminen on hoidettava mahdollisimman nopeasti, turvallisesti ja tehokkaasti. Se on terveyden, talouden ja työpaikkojen etu."
Puheenjohtaja Antti Palola, STTK:
”Työterveyshuolto tukee työpaikkoja terveysriskien hallinnassa. Se on luontevin yhteistyötaho työssäkäyvien rokottamiseksi.”
Puheenjohtaja Sture Fjäder, Akava:
”Koronakriisissä tärkeintä on varmistaa ihmisille tarvittava terveydenhoito. Tähän tarvitaan sekä julkisen sektorin että yksityisten toimijoiden voimavaroja.”
Pääjohtaja Antti Koivula, Työterveyslaitos:
"Työpaikat ja työterveyshuollot ovat tehneet paljon työtä koronan taltuttamiseksi, mutta nyt tilanne on valtakunnallisesti vaikeutumassa. Meidän on varmistettava, että kaikki voimavarat otetaan käyttöön ja työterveyshuollot osallistuvat riittävän ajoissa rokotusten valmisteluun."
Lisätiedot:
EK: toimitusjohtaja Jyri Häkämies (haastattelupyynnöt tiedottaja Satu Toivosen kautta, puh. 040 8212 097)
SAK: puheenjohtaja Jarkko Eloranta (haastattelupyynnöt viestintäpäällikkö Marjo Pihlajaniemen kautta, puh. 0400 969 633)
STTK: sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Riitta Työläjärvi, puh. 040 827 2988
Akava: puheenjohtaja Sture Fjäder, puh. 0400 609 717
Työterveyslaitos: pääjohtaja Antti Koivula (haastattelupyynnöt assistentti Leena Saarnin kautta, puh. 0400 683 563)
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Akava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Akava ry
Akava: Yhdenvertaisuuslain osittaisuudistus aloitettava nopeasti19.1.2021 07:17:47 EET | Tiedote
Akava vaatii, että hallitusohjelmaan kirjattu yhdenvertaisuuslain osittaisuudistuksen valmistelu aloitetaan viipymättä ja valmistelu tehdään kolmikantaisesti. Lakia on uudistettava, jotta työelämässä tapahtuva syrjintä saadaan poistettua. Akava nostaa esiin joukon ehdotuksia yhdenvertaisuuden edistämiseksi.
Hallituksen ja työmarkkinakeskusjärjestöjen samapalkkaisuusohjelma on julkaistu18.12.2020 10:00:16 EET | Tiedote
Hallitus ja työmarkkinakeskusjärjestöt ovat neuvotelleet yhteiset samapalkkatoimenpiteet vuosille 2020–2023. Samapalkkaohjelman tavoitteena on naisten ja miesten keskimääräisen palkkaeron kaventaminen. Tavoitteeseen pyritään muun muassa palkka- ja sopimuspolitiikalla, palkkausjärjestelmien kehittämisellä, työn ja perhe-elämän yhteensovittamisella sekä purkamalla työelämän sukupuolen mukaista eriytymistä.
Akava: Hallituksen linjaus parantaa yli 55-vuotiaiden muutosturvaa on oikeansuuntainen17.12.2020 19:09:54 EET | Tiedote
Hallitus on päättänyt parantaa yli 55-vuotiaiden työntekijöiden muutosturvaa nykyisestä. Työttömyysturvan lisäpäivistä luovutaan asteittain vuodesta 2023 alkaen siten, että lisäpäivien alaikäraja nousee vuodella ikäluokka kerrallaan. Akava pitää tärkeänä, että työttömyysturvan muut erityissäännökset säilyvät.
Akava ja Upseeriliitto: Sotilaiden työssäjaksamisen ongelmat korjattava Puolustusvoimissa17.12.2020 14:02:17 EET | Tiedote
Akava ja Upseeriliitto nostavat esille ristiriitaiset kyselytulokset Puolustusvoimien henkilökunnan työssäjaksamisesta. Upseeriliiton jäsenkyselyn tulokset eroavat merkittävästi Puolustusvoimien tuoreen työilmapiirikyselyn tuloksista, liitto korostaa ja vaatii kiinnittämään erityistä huomiota työsuojeluun ja henkilöstön palautumiseen.
Akava Works -selvitys: Korkeakouluopiskelijat haluavat etäopetusta koronan jälkeenkin14.12.2020 07:00:28 EET | Tiedote
Akava Works selvitti kyselyllä opiskelijoiden kokemuksia etäopiskelusta koronapandemian aikana. Kaksi kolmesta korkeakouluopiskelijasta on sitä mieltä, että kaikkeen oman korkeakoulun järjestämään opetukseen pitäisi olla mahdollista osallistua etäyhteyden välityksellä myös koronapandemiasta johtuvan poikkeustilan jälkeen.
Akava: Osaamisen ja sivistyksen rakentaminen kuntien tärkein tehtävä11.12.2020 11:21:29 EET | Tiedote
Akava painottaa kuntavaalitavoitteissaan, että laadukas varhaiskasvatus ja perusopetus ovat kaiken osaamisen perusta. Osaaminen ja koulutus sekä laajat sivistyspalvelut ovat jatkossakin kunnan ydintehtäviä. Kuntien pitää saada taloutensa kestävälle pohjalle. Kuntien tehtäviä pitää tarkastella ja kuntarakenne pitää sovittaa yhteen kuntien talouden kanssa.
Akava Works -talousennuste: talouskasvu jää hitaaksi vuosina 2021 ja 20229.12.2020 10:00:27 EET | Tiedote
Suomi selviää koronaviruspandemiasta huomattavan pienellä kokonaistuotannon pudotuksella verrattuna moniin muihin maihin. Akava Works -talousennusteen ”Kyllä vai ei?” mukaan kokonaistuotanto supistuu 3,2 prosenttia vuonna 2020. Vastaavasti lähivuosien talouskasvu jää verraten hitaaksi, vajaaseen kahteen prosenttiin vuosina 2021 ja 2022.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme