Yhteishaku alkaa, Oulun yliopisto lisää aloituspaikkoja useille aloille
Korkeakoulujen yhteishaku alkaa keskiviikkona 17.3. Oulun yliopistoon on yhteishaussa lähes 2800 aloituspaikkaa.
Oulun yliopistossa on yhteishaussa 17.3–31.3. haettavana yhteensä 2755 aloituspaikkaa kandidaatti- ja maisteriohjelmiin. Opiskelupaikkoja on tarjolla kaikilla yliopiston koulutusaloilla: luonnontieteet ja matematiikka, teknilliset tieteet ja arkkitehtuuri, tieto- ja viestintäteknologia, lääke- ja terveystieteet, biotieteet, kauppatieteet, humanistiset tieteet ja kasvatustieteet.
Uusia hakukohteita ovat viisivuotinen psykologian tutkinto-ohjelma sekä varhaiskasvatuksen opettajan pätevyyteen johtava monimuotokoulutus.
Oulun yliopistoon uusista opiskelijoista yli puolet valitaan ylioppilastodistuksen arvosanojen perusteella. Todistusvalinnan ulkopuolelle jäävät ainoastaan arkkitehtuuri ja musiikkikasvatus, joissa hakijan soveltuvuutta mitataan jatkossakin soveltuvuuskokeilla.
Yliopiston tavoitteena on, että valituista hakijoista vähintään 70 prosenttia on ensikertalaisia eli ensimmäistä korkeakoulupaikkaansa hakevia.
Todistusvalintojen tulokset julkaistaan viimeistään 31.5.2021, ja ne ovat luettavissa Omassa Opintopolussa.
Erityisesti ICT-opiskelijoita kaivataan, myös avoimen väylän paikkoja lisätty
Oulun yliopistossa aloituspaikkoja eri aloille on lisätty vuodelle 2021 yhteensä 410. Esimerkiksi tietotekniikkaan valitaan 100 hakijaa, tietojenkäsittelyyn 150, elektroniikkaan ja tietoliikenteeseen 85 sekä terveystieteisiin 20 hakijaa.
”Osaajapula ICT-aloilla jatkuu pitkälle tulevaisuuteen, ja yritysten työvoimatarve tukee päätöstä kasvattaa opiskelijoiden määrää”, sanoo dekaani Jukka Riekki tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnasta. ICT-osaajien rekrytointitarve Pohjois-Pohjanmaalla on vuositasolla noin 2000–3000 henkilöä, ja koko maan tarve noin 13 000 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston arvion mukaan.
Myös avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen perusteella on mahdollista hakea tutkinto-opiskelijaksi Oulun yliopistoon. Tätä valintatapaa kutsutaan avoimen väyläksi. Uusia avoimia väyliä maisteriopintoihin on alkavassa yhteishaussa useilla eri aloilla, kuten tietojenkäsittelytiede, ympäristötekniikka sekä rakennus- ja yhdyskuntatekniikka. Lisäksi avoimen väylän kautta auki olevien paikkojen määrää on lisätty monilla aloilla, esimerkiksi kauppatieteissä ja logopediassa.
Yliopistot järjestävät valintakoetilaisuudet tarkoin turvallisuusjärjestelyin
Yliopistot ovat yhdessä linjanneet, että kevään ja kesän 2021 valintakokeet toteutetaan fyysisinä tilaisuuksina kampuksilla ja muissa valvotuissa tiloissa (uutinen 15.3.2021). Suunnitelma on tehty ottaen huomioon vallitseva pandemiatilanne, ja sen edellyttämät turvajärjestelyt.
Hakijoiden tulee noudattaa valintakokeisiin osallistuessaan voimassa olevia viranomaismääräyksiä ja turvallisuusohjeita, jotka yliopistot ovat yhdessä laatineet kaikille hakijoille.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Oulun yliopiston kehittämispäällikkö Anne Talvio, Anne.Talvio@oulu.fi, p. 0294 484048
Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, Oulun yliopisto, puh. 0294 483 225, sähköposti: kaisu.koivumaki@oulu.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
5G tulee vauhdilla teollisuuteen8.4.2021 10:21:26 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston koordinoima 5G-verkkoja ja niitä hyödyntäviä sovelluksia teollisuuden tarpeisiin kehittänyt 5G VIIMA -projekti päättyy pian. Kaksivuotinen hanke keräsi seitsemän tutkimusosapuolta ja parikymmentä yrityspartneria tutkimuskonsortioksi, joka tutki ja kehitti langattoman 5G-teknologian käyttöä teollisuudessa. Nyt suunnitelmissa on teollisuushanke SISU.
Väitös: Yksittäisiä fotoneita havaitsevan CMOS-teknologiaan pohjautuvan viivasensorin suorituskyky Raman-spektroskopian sovelluksissa6.4.2021 06:30:00 EEST | Tiedote
Raman-spektroskopia on tehokas optinen työkalu, joka hyödyntää erästä laservalon ja materiaalin vuorovaikutusmekanismia (Raman-sirontaa) erilaisten näytteiden kemiallisen koostumuksen määrittämiseksi. Raman-spektroskopian suurena haasteena on ollut useiden näytteiden laservalon aiheuttama voimakas taustasäteily (fluoresenssi), joka voi peittää alleen itse Raman-signaalin. Tehokas keino vähentää taustasäteilyn vaikutusta mitattuun Raman-spektriin on erotella taustasäteily ja Raman-signaali aikatasossa. Tätä varten tarvitaan sensori, joka pystyy erittäin tarkasti (alle sekunnin miljardisosan tarkkuudella) aikaleimaamaan näytteeltä saapuvien valohiukkasten saapumisajan sensorille.
Yli 20 000 haki Oulun yliopistoon yhteishaussa31.3.2021 19:43:18 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston suomenkielisiin kandidaatti- ja maisteriohjelmiin haki 20 133 hakijaa. Uusi psykologian tutkinto-ohjelma nousi odotetusti suosituimpien joukkoon.
Tutkimus: Koronarokotteen antaminen ennen leikkausta vähentäisi leikkauskuolleisuutta25.3.2021 01:05:00 EET | Tiedote
Leikkauspotilaat ovat riskiryhmää, jonka koronarokotukset tulisi priorisoida, osoittaa suurin koskaan tehty tutkimus kirurgian alalla.
Väitös: Järvien kasvillisuudessa yllättävän vähäisiä muutoksia viimeisten 70 vuoden aikana23.3.2021 12:10:00 EET | Tiedote
Tampereen lähialueella tutkitut järvet eivät ole vesikasvillisuuden osalta muuttuneet samankaltaisiksi ajan kuluessa, kuten muualla maailmassa on havaittu tapahtuneen, on väitöstutkimuksessaan todennut luonnonmaantieteilijä Marja Lindholm.
Pelillistetty digitaalinen terveysratkaisu MS-taudin omahoitoon18.3.2021 09:21:09 EET | Tiedote
Tutkijat pyrkivät auttamaan multippeliskleroosia eli MS-tautia sairastavia henkilöitä parempaan elämänlaatuun uuden näyttöön perustuvan digitaalisen sovelluksen avulla. Terveydenhuollon digitalisaatio pyrkii siihen, että myös potilaat itse voisivat hoitaa sairauksiaan digitaalisten työkalujen avulla. Vielä ei ole kuitenkaan saatu kovinkaan paljon näyttöä siitä, että tämä toisi lisäarvoa hoitoprosessiin.
Mikroyritysten osaamista vahvistetaan. Valtakunnallinen tutkimus- ja koulutustehtävä Oulun yliopistolle18.3.2021 08:00:00 EET | Tiedote
Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt mikroyrittäjyyden valtakunnallisen tutkimus- ja koulutustehtävän Oulun yliopistolle kaudelle 2021-2024. Tehtävästä ja siihen osoitetusta valtakunnallisesta rahoituksesta päätettiin nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Mikroyrittäjyyden tutkimuksen ja koulutuksen tavoitteena on parantaa suomalaisten mikroyritysten toimintaedellytyksiä, osaamista ja kasvua. Lisäksi kehitetään vientiä, joka on suomalaisissa mikroyrityksissä selvästi vähäisempää moniin muihin Euroopan maihin verrattuna. Tavoitteena on myös uusien yritysten perustamisaktiivisuuden lisääminen. Valtakunnallisen tehtävän toteuttamisesta Oulun yliopistossa vastaa Kerttu Saalasti Instituutti. Ohjelmajohtajaksi on nimitetty Marko Matalamäki.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme