Vaasan kaupunki - Vasa stad

Yhteiskäyttöautoja pilotoidaan Vaasassa – kolme täyssähköautoa kaupungin työntekijöiden ja asukkaiden käyttöön

Jaa

Vaasan kaupunki ottaa syksyllä käyttöön kolme täyssähköistä yhteiskäyttöautoa. Arkipäivisin autot ovat kaupungin työntekijöiden käytössä, mutta iltaisin ja viikonloppuisin niitä voi vuokrata vapaasti kuka tahansa.

Kuva: Omago
Kuva: Omago

Yhteiskäyttöautojen operoinnista vastaa Omago, joka omistaa autot ja vastaa niiden huolloista, siisteydestä, vakuutuksista ja käyttösovelluksesta. Autot tulevat sijaitsemaan kaupunkiympäristön toimipisteen parkkipaikalla, johon niille rakennetaan pysäkki ja keskinopeat latauspisteet.

– Tarkoituksena on, että autot ovat kaupungin työntekijöiden käytössä arkisin klo 7.00-16.30, ja muina aikoina kenen tahansa vuokrattavissa. Palvelu käynnistyy syksyllä, mutta tarkempi päivämäärä selviää myöhemmin, samoin kuin vuokraushinnat ja muut käytännön asiat, yhteiskäyttöautohanketta vetävä projektipäällikkö Tomi Paalosmaa kertoo.

Kyseessä on pilotti, jonka tarkoituksena on kerätä kokemuksia ja tietoa yhteiskäyttöautojen käytöstä.

– Yhteiskäyttöautoja suunnitellaan laajemmassa mittakaavassa muun muassa Ravilaakson alueelle. Pilotista saatavien kokemusten pohjalta palvelua on helpompi laajentaa tulevien vuosien aikana, Paalosmaa toteaa.

Joustavuutta liikkumiseen

Tutkimusten mukaan suomalaisten autot seisovat yli 90 % vuodesta paikallaan. Autojen yhteiskäytöllä käyttöaste saadaan maksimoitua ja parannetaan etenkin autottomien liikkumismahdollisuuksia.

– Yhteiskäyttöautoa käytetään eniten satunnaisiin ostos- ja vapaa-ajan matkoihin ja käyttäjät ovat tyypillisesti nuoria aikuisia, opiskelijoita tai eläkeläisiä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla jopa puolet yhteiskäyttöautoilijoista ovat lapsiperheitä, joilla ei ole omaa autoa, Paalosmaa kertoo.

Yhteiskäyttöauto tuo joustavuutta liikkumiseen ja parhaassa tapauksessa lisää myös kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen käyttöä. Ajatuksena onkin, että eri kulkumuodot tukisivat toisiaan.

– Yhteiskäyttöautot, yhdessä kesällä starttaavan alueellisen joukkoliikenne Liftin kanssa, vähentävät oman auton tarvetta erityisesti kaupunkialueella sekä mahdollistavat toimivan arjen ilman oman auton omistamista, Paalosmaa selventää.

­– Haluamme myös tukea työntekijöidemme kestävää liikkumista erityisesti niiden kohdalla, joille auton tarve työpäivän aikana on satunnaista. Yhteiskäyttöautojen ansiosta heidän ei välttämättä tarvitse tulla töihin omalla autolla.

Yhteiskäyttöauto säästää paitsi katutilaa, myös ympäristöä

Vaasassa noin 30 % hiilidioksidipäästöistä syntyy liikenteestä ja yhtenä keskeisenä tavoitteena onkin tukea vähäpäästöisten liikennemuotojen kehittymistä. Yhteiskäyttöauto on yksi tapa, mutta sen lisäksi Vaasassa panostetaan voimakkaasti kävelyn ja pyöräilyn, sekä joukkoliikenteen kehittämiseen.

– On arvioitu, että yksi yhteiskäyttöauto korvaa noin 10-20 yksityisautoa, joten yhteiskäyttöautoilun yleistyminen säästää paitsi katutilaa, myös ympäristöä, Paalosmaa kertoo.

Pilottiin autojen malliksi valikoitui täyssähköinen, automaattivaihteinen Nissan Leaf Visia. Autot tullaan kesän aikana teippaamaan kaupungin ilmeen mukaisesti, joten ne erottuvat katukuvassa.

– Päästötön täyssähköauto oli meille ainoa vaihtoehto. Uskon, että tulevaisuudessa yhteiskäyttöautoilla on merkittävä vaikutus Vaasan hiilineutraalisuustavoitteiden kannalta yhdessä muiden kestävän liikkumisen muotojen kanssa, Paalosmaa sanoo.

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Tomi Paalosmaa, tomi.paalosmaa@vaasa.fi, 050 505 1869

Kuvat

Kuva: Omago
Kuva: Omago
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Personalrapporten 2021: satsningar på välbefinnandet och stödet för kompetensutveckling22.6.2022 15:20:33 EEST | Tiedote

Vasa stads personalrapport för 2021 har publicerats. Det skedde en stor omorganisering inom staden under 2021 då social- och hälsoservicen överfördes till välfärdsområdet. Coronaviruspandemin var fortfarande över oss och även rekommendationen om distansarbete fortsatte att gälla, vilket förde med sig utmaningar för verksamheten och påverkade gemenskapsandan men ökade också välbefinnandet och flexibiliteten i arbetet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme