Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Yhteiskäyttöisten sähköpotkulautojen pysäköintikokeilu alkaa keskusta-alueella

Jaa

Helsingin kaupunki ja yhteiskäyttöisten sähköpotkulautojen operaattorit ovat sopineet toimenpiteistä, joiden tarkoituksena on vähentää potkulaudoista aiheutuvia haittoja. Näkyvimpänä muutoksena ovat potkulautojen pysäköintipaikat, jotka ilmestyvät katukuvaan lähiviikkojen aikana. Kyseessä on kokeilu, jonka tuloksia seurataan kesän aikana. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee pysäköintimallia 29.3.2022 kokouksessa.

Yhteiskäyttöisiä sähköpotkulautoja Hernesaaressa kesällä 2019. Kuva: Antti Pulkkinen
Yhteiskäyttöisiä sähköpotkulautoja Hernesaaressa kesällä 2019. Kuva: Antti Pulkkinen

Ensimmäisten ratkaisujen joukossa pysäköintipaikat ja pysäköintipartio

Yhteiskäyttöisistä sähköpotkulaudoista on tullut nopeasti kaupunkipyörien tavoin osa kestävämpää liikennejärjestelmää. Niiden pysäköinnistä on kuitenkin aiheutunut haittaa erityisesti keskusta-alueella. Kaupunki on suunnitellut viiden operaattorin kanssa yhteistyössä pysäköintimallin, johon liittyy sekä kaupungin että operaattoreiden toimenpiteitä.

Kaupunki osoittaa 25 kohdetta operaattoreiden pysäköintipaikoille- ja telineille. Paikkoja tulee yhteensä noin 400 kappaletta. Ne tulevat alueille joissa on ollut eniten lautoja ja eniten ongelmatilanteita. Paikkojen valinnassa on myös huomioitu kaupunkikuva ja liikenneturvallisuus. Paikkojen sijainnit ovat valittu myös sillä perustein, että ne eivät ohjaa ajamaan jalkakäytävällä.

Operaattoreilta ei peritä pysäköintipaikoista vuokraa. Operaattorit kustantavat pysäköintipaikat- ja telineet itse. Paikkojen yhteyteen asennetaan lisäksi infotaulut, joissa kerrataan sähköpotkulautojen pelisäännöt.

Lisäksi operaattorit perustavat yhteisen pysäköintipartion, jonka tehtävänä on pitää keskusta-alueen lautoja järjestyksessä sekä kaduilla että pysäköintipaikoilla. Sähköpotkulautoja pystyy jatkossakin pysäköimään pysäköintipaikkojen ulkopuolelle, mutta lautojen vuokraajilta edellytetään ottamaan kuva pysäköidystä laudasta. Operaattorit käyvät kuvia läpi, ja antavat selkeästi väärästä pysäköinnistä rahallisen sanktion. Operaattorit kehittävät myös kannustimia pysäköimään laudan pysäköintipaikalle.

”Ratkaisuja on muodostettu operaattoreiden kanssa sujuvassa yhteistyössä, ja niihin on vaikuttanut myös kaupunkilaisilta viime vuonna saatu palaute. Seuraamme toimenpiteiden vaikutuksia tämän kauden ajan, ja kehitämme mallia kokemuksien perusteella seuraavaa vuotta varten. Sähköpotkulaudat tulivat kaduille nopeasti, ja uuteen liikennemuotoon tottuminen vie sekä yhteiskunnalta että yksilöiltä oman aikansa.”, kertoo yksikön päällikkö Heikki Palomäki.

Operaattorit huolehtivat myös sähköpotkulautojen määrästä

Sähköpotkulautoja oli viime kesän vilkkaimman kesäsesongin aikaan käytössä yhteensä noin 8000 kappaletta. Yhteisen pysäköintipartion lisäksi jokaisella operaattorilla on oma logistiikasta vastaava järjestelmä, ja osana kokeilua operaattorit ovat sitoutuneet viemään 24 tunnin kuluessa sellaiset laudat pois keskusta-alueelta, jotka ovat olleet käyttämättömänä tai epäkunnossa 24 tunnin ajan.

Viime syksynä sovitut nopeusrajoitukset edelleen voimassa

Kaupunki on mukana operaattoreiden ja liikenne- ja viesintäministeriön kanssa Aalto-yliopiston toteuttamassa tutkimushankkeessa, jossa selvitetään laajasti sähköpotkulautailuun liittyviä ilmiöitä. Yksi keskeisimmistä tutkimusaiheista on liikenneturvallisuus ja sähköpotkulaudoilla tapahtuvat onnettomuudet.
Viime syksynä operaattoreiden asettamat käyttörajoitukset ovat toistaiseksi voimassa. Viikonloppuöisin kello 00-05 välillä laudat ovat kokonaan pois käytöstä. Päivisin nopeusrajoitus on 20km/h, ja arkisin kello 00-05 välillä 15km/h. Tutkimushankkeen edetessä käyttörajoituksiin saattaa tulla tarkennuksia keväällä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Heikki Palomäki
Yksikön päällikkö
Kaupunkiympäristön toimiala
Katu- ja liikennesuunnittelu
09 310 37658, heikki.palomaki@hel.fi

Kuvat

Yhteiskäyttöisiä sähköpotkulautoja Hernesaaressa kesällä 2019. Kuva: Antti Pulkkinen
Yhteiskäyttöisiä sähköpotkulautoja Hernesaaressa kesällä 2019. Kuva: Antti Pulkkinen
Lataa
Yhteiskäyttöisten sähköpotkulautojen pysäköintipaikat.
Yhteiskäyttöisten sähköpotkulautojen pysäköintipaikat.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Oulunkylän keskustaan suunnitellaan lisää asuntoja, liiketiloja ja palveluita16.5.2022 10:19:56 EEST | Tiedote

Oulunkylän keskustaan suunnitellaan 1 300 uudelle asukkaalle asuntoja, nykyistä enemmän liiketilaa sekä uusi perhe- ja hyvinvointikeskus. Kirjastolle, nuorisotilalle ja työväenopistolle suunnitellaan uudet tilat. Kortteleista valmistellaan parhaillaan kehittämisvarausta. Suunnitelmista voi keskustella verkkotilaisuudessa 24. toukokuuta ja lisäksi suunnittelijoiden kanssa voi tulla juttelemaan kävelyn merkeissä 31. toukokuuta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme