Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Yhteistyö uusien sairaalalääkkeiden hankinnassa tiivistyy

Jaa

Yliopistosairaaloiden hankintarenkaat aloittavat yhteiset sopimusneuvottelut uusien, kalliiden sairaalalääkkeiden hankinnoista. Lisäksi perustetaan sairaanhoitopiirien yhteinen kansallinen lääkeneuvottelukunta, joka käsittelee neuvottelutuloksen. Muutos parantaa potilaiden yhdenvertaisuutta, varhaista pääsyä merkittävien uusien lääkeinnovaatioiden piiriin ja hillitsee lääkemenojen hallitsematonta kasvua.

Uudessa toimintamallissa kaikki Suomen lääkehankintarenkaat ovat valtuuttaneet HUS Apteekin käymään uuden sairaalalääkkeen hankintaan liittyvän sopimusneuvottelun.

Yhteishankintaa kansallisella tasolla on jo kokeiltu aiemmin muutaman lääkeaineryhmän kohdalla. Kansallisella tasolla tapahtuneet kilpailutukset ovat onnistuneet erittäin hyvin ja esimerkiksi hepatiitti C -infektion hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden osalta yhteiskilpailutus pudotti lääkekustannukset alle kymmenesosaan listahinnoista. Tämä on mahdollistanut laajempaa käyttöä ja potilaiden tasavertaista pääsyä lääkehoidon piiriin koko Suomessa.

Uusien sairaalalääkkeiden tullessa markkinoille Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea tekee lääkkeestä arvioinnin, jota seuraa Palveluvalikoimaneuvoston suositus lääkkeen käyttöönotosta. Lopulliset päätökset uusien lääkkeiden käyttöönotosta tehdään edelleen sairaanhoitopiireissä.

”Perustettava yhteinen kansallinen lääkeneuvottelukunta tekee päätöksensä huomioiden Palveluvalikoimaneuvoston suosituksen ja sopimusneuvotteluiden tuloksen” kertoo tutkimus- ja arviointiylilääkäri Miia Turpeinen Oulun yliopistollisesta sairaalasta. ”Näin uusi lääke saadaan yhtäaikaisesti käyttöön koko maassa, samoilla ehdoilla. Muutoksesta hyötyvät sekä potilaat että hoidon maksajat”.

Tällä hetkellä sairaaloissa käytettävien lääkkeiden hinnat ja muut sopimusehdot määräytyvät hankintamenettelyissä sairaanhoitopiireissä tai ERVA-alueiden hankintarenkailla. Aiemmin hankintapäätökset on tehty hajautetusti ja yhteinen kansallinen kannanmuodostus hinnoista tai hankintasopimusten muista ehdoista ei ole toteutunut. Sairaalalääkkeet ovat voineet siten olla erihintaisia ja tulla käyttöön eriaikaisesti maamme eri osissa asettaen niin potilaat kuin maksajat alueellisesti eriarvoiseen asemaan.

Yhteyshenkilöt

Toimialajohtaja, Kerstin Carlsson, HUS Apteekki, kerstin.carlsson@hus.fi (sopimisneuvottelut, hankintamenettely)
Tutkimus- ja arviointiylilääkäri, professori Miia Turpeinen, PPSHP, miia.turpeinen@ppshp.fi (kansallinen lääkeneuvottelukunta)

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Kajaanintie 50
90220 Oulu

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri PPSHP hallinnoi Oulun yliopistollista sairaalaa. OYS vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista ja lähes 750 000 suomalaisen erityisvaativasta erikoissairaanhoidosta. Toimimme myös Oulaskankaan sairaalassa. Parhaillaan rakennamme kokonaan uutta yliopistollista sairaalaa. Näin hoitoprosessimme ja tilamme vastaavat myös tuleviin 2020- ja 2030-lukujen erikoissairaanhoidon haasteisiin. 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme