Lapin ELY-keskus

Yhteistyötä ja toimenpiteitä hirvionnettomuuksien vähentämiseksi (Lappi)

Jaa

Lapin ELY-keskus, Suomen Riistakeskus ja Lapin paikalliset riistanhoitoyhdistykset ovat parhaillaan päivittämässä Lapin maanteiden hirvivaroitusalueita. Muutokset pyritään toteuttamaan maastossa tämän syksyn aikana ennen lumen tuloa. Esimerkiksi valtatielle 4 välille Kallinkangas – Jaatila asennetaan isot hirvimerkit, jotka varustetaan lisäkilvillä suuri onnettomuusriski.

Maantie 941 Ranua-Raistakka. Kuva Pentti Keskikallio. Kuva vapaasti käytettävissä.
Maantie 941 Ranua-Raistakka. Kuva Pentti Keskikallio. Kuva vapaasti käytettävissä.

Suomen Riistakeskuksen Lapin alueen toimesta tehtiin selvitys hirvivaroitusalueiden oikeellisuudesta viime talven aikana. Selvitykseen pyydettiin lausunnot ja esitykset hirvivaroitusalueista paikallisilta riistanhoitoyhdistyksiltä. Osa yhdistyksistä esitti uusia varoitusalueita ja muutoksia vanhojen alueiden sijainteihin.

Hirvi -liikennemerkkiä käytetään hirvieläinten vuoksi vaarallisiksi todetuilla tieosuuksilla. Merkkien paikat määritellään ja tarkistetaan viimeisimpien onnettomuustilastojen, hirvien ylityspaikkatietojen sekä liikennettä ja eläinkantaa koskevien tietojen pohjalta. Vaikutusalueen pituus määritellään onnettomuustietojen ja eläinten liikkumista koskevien tietojen avulla siten, että tarpeettoman pitkiltä varoitusalueilta vältytään. Hirvien vaelluksen vuoksi hirvivaara on olemassa tietyillä alueilla vain osan vuotta. Talvella hirvet oleilevat usein eri alueilla kuin kesällä.

Meri-Lapissa on suuri riski joutua hirvionnettomuuteen

Lapissa poliisin tietoon tulleiden hirvionnettomuuksien määrä on kolminkertaistunut vuodesta 2011 vuoteen 2019. Lisäksi on suuri määrä hirvionnettomuuksia, jotka eivät tule poliisin tietoon. Eniten onnettomuuksia tapahtuu syyskuusta tammikuuhun.

Erityisen paljon onnettomuuksia tapahtuu Meri-Lapin alueella varsinkin valtatiellä 4 Kemin lentokentän läheisyydessä ja Keminmaasta Kallinkankaalta aina Rovaniemen Jaatilaan saakka. 

Autoilijoiden kannattaa pudottaa ajonopeuksiaan erityisesti silloin, kun hirvien liikkuminen on aktiivisimmillaan, eli hämärän hetkillä. Erityistä varovaisuutta tulee noudattaa hirvivaarasta varoittavien merkkien vaikutusalueella. Kovavauhtiset hirvikolarit ovat tuhoisia. Mikäli auton nopeus on yli 90 kilometriä tunnissa, on hirveen törmäävän kuolemanriski jopa yhdeksänkertainen verrattuna 80 kilometrin tuntinopeuteen.

Tien vierustojen pelloille varastoidut rehupaalit houkuttavat tuoksullaan hirviä kerääntymään maanteiden läheisyyteen, siksi paaleja ei ole hyvä varastoida maanteiden läheisyyteen, vaan ne ovat liikenneturvallisuusriski. Autoilijoiden varovaisuudella, valppaudella ja ennakoinnilla on suuri merkitys onnettomuuksien ehkäisyssä. Tien ja sen reuna-alueiden tarkkailu auttaa havaitsemaan tielle pyrkivän hirvieläimen. Lisäksi näkyvyyttä parannetaan maanteiden alueurakoissa suoja-alueraivauksilla. Tuloksellisin tapa hirvionnettomuuksien vähentämiseksi on tehokas metsästys.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin ELY-keskus:
liikenneturvallisuusinsinööri Merja Lämsä, puh. 0295 037 240

Suomen Riistakeskus Lappi:
hirvitalousaluesuunnittelija Ville Viitanen, puh. 029 431 2309

Kuvat

Maantie 941 Ranua-Raistakka. Kuva Pentti Keskikallio. Kuva vapaasti käytettävissä.
Maantie 941 Ranua-Raistakka. Kuva Pentti Keskikallio. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Yritykset kehittävät ratkaisuja koronakriisistä selviämiseen (Lappi)21.10.2020 11:17:28 EESTTiedote

Koronatilanne on vaikuttanut koko Lappiin, jonka elinehtona on kansainvälinen matkailu ja rajoilla tapahtuva liiketoiminta. Maarajojen sulkeminen aiheutti useille yrityksille liiketoiminnan ja kassavirran pysähtymisen, eikä täysipainoiseen toimintaan ole vieläkään päästy. Yritykset ovat suhtautuneet vallitsevaan koronatilanteeseen vastuullisesti, ja eri toimijat ovat kehittäneet ja hakeneet ratkaisuja koronakriisistä selviämiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme