Yhteistyövanhemmuuden käsikirja on julkaistu nyt myös ruotsiksi
Ensi- ja turvakotien liiton tuottamasta Yhteistyövanhemmuuden käsikirjasta on julkaistu ruotsinkielinen versio yhdessä Barnavårdsföreningenin kanssa. Käännös mahdollistaa yhä paremman tuen tarjoamisen eroaville perheille myös ruotsiksi.
Nyt julkaistu käsikirja on ruotsinnos Ensi- ja turvakotien liiton vuonna 2019 julkaisemasta Yhteistyövanhemmuuden käsikirjasta. Käsikirja on tarkoitettu ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään eronneita tai avioeroa harkitsevia vanhempia. Kirja on maksuttomasti saatavilla Ensi- ja turvakotien liiton ja Barnavårdsföreningenin verkkosivuilta.
Käsikirja on ajankohtaisinen, sillä korona-aika on perheiden tilanteet ovat vaikeutuneet ja eropalvelujen kysyntä on kasvanut. Ensi- ja turvakotien eropalveluissa autettiin yli 5 000 henkilöä vuonna 2021. Määrä on kasvanut noin 40 prosentilla korona-aikana. Perheitä tuetaan matalan kynnyksen varhaisella tuella sekä vaikeissa ja pitkittyneissä erotilanteissa. Osa vanhemmista hyötyy yksilö- ja parikeskusteluista ja osa vertaistuesta ja chatkeskustelusta.
− Chat on monella ensimmäinen paikka jutella omasta erosta eroauttamisen ammattilaisen kanssa. Kun tietoa ja tukea haetaan eron varhaisessa vaiheessa, niin eroriitojen kärjistymistä voidaan ennaltaehkäistä. Chat on tarpeensa osoittanut palvelu eroa pohtiville ja eroratkaisua parhaillaan puntaroiville vanhemmille, sanoo Ensi- ja turvakotien liiton asiantuntija Päivi Hietanen.
Eroamisen yleisyydestä huolimatta, ero on monelle yksilöllinen syvä kriisi ja elämässä kohdattava muutosvaihe, jossa kohdattavien tunteiden käsittelyyn tarvitaan ammattilaisen apua. Käsikirja on suunnattu auttamistyötä tekeville ammattilaisille ja siinä käsitellään yhteistyövanhemmuuden merkitystä tutkimuksen näkökulmasta. Kirjassa on käytännön vinkkejä siitä, miten lapsen tilanne ja tarpeet huomioidaan parhaiten avioeron yhteydessä.
− On tärkeää, että ammattilaiset huomioivat lapsen tilanteen ja tarjoavat erilaisia tukitoimia, joiden avulla vanhemmat voivat tehdä rakentavaa yhteystyötä. Tuki on sopeutettava kunkin perheen yksilölliseen tilanteeseen ja voimavaroihin, sanoo Barnavårdsföreningenin yksikönjohtaja Pia Graniittiaho.
Ensimmäinen ruotsinkielinen seminaari yhteistyövanhemmuudesta
Järjestöt järjestävät 22.4. ammattilaisille suunnatun webinaarin yhteistyövanhemmuudesta. Webinaari on ensimmäinen ruotsiksi aihetta käsittelevä tilaisuus Suomessa.
Ensi- ja turvakotien liitolla ja Barnavårdsföreningenillä on pitkä kokemus eronneiden vanhempien ja heidän perheiden tukemisesta ja auttamisesta. Molemmat järjestöt työskentelevät myös ammattilaisten kanssa, jotka kohtaavat lapsia ja perheitä työssään.
Yhteyshenkilöt
Pia Graniittiaho
Sakkunnig inom barn- och familjearbete, Barnavårdsföreningen
tfn 045 139 4034, pia.graniittiaho@bvif.fi
Päivi Hietanen, asiantuntija, Ensi- ja turvakotien liitto
p. 050 438 5290, paivi.hietanen@etkl.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Asemamiehenkatu 4 A, 7. krs
00520 HELSINKI
09 4542 440http://www.ensijaturvakotienliitto.fi
Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto
Vaunulenkki vauvoille -kampanjalla autetaan Ukrainan sodasta paenneita vauvoja ja lapsia4.5.2022 14:08:22 EEST | Tiedote
Ensi- ja turvakotien liitto aloittaa uudenlaisen kampanjan, jossa kerätään kävellen varoja Ukrainasta paenneille lapsille. Lahjoitusvaroilla kustannetaan vaippoja, tuttipulloja ja muita välttämättömiä tarvikkeita sekä tukea vanhemmuuteen sotaa paenneille perheille.
Ensi- ja turvakotien liitto: Järjestöjen tarjoama apu tulee turvata25.4.2022 14:22:49 EEST | Tiedote
Ensi- ja turvakotien liitosta haki viime vuonna apua lähes 24 000 henkilöä. Määrä on pysynyt ennätyksellisen korkeana koko korona-ajan. Erityisesti apua haetaan lähisuhdeväkivallan ja perheen jaksamisen ongelmien vuoksi. Liitto on huolissaan järjestöjen auttamistyön jatkumisesta hyvinvointialueilla ja toimintaedellytysten säilymisestä kunnissa tulevaisuudessa.
Nuoret toivovat sote-palvelujen ammattilaisilta pysyvyyttä ja mielenterveyden osaamista25.4.2022 09:10:01 EEST | Tiedote
Nuorten avun hakemista helpottavat saavutettavuus, luottamuksellinen suhde sekä mahdollisuus tavata työntekijää säännöllisesti. Lähes 3 000 nuorta vastasi Ensi- ja turvakotien liiton, Barnavårdsföreningenin, Kasperin ja YVPL:n hyvinvointikyselyyn.
Monikulttuuriset perheet tarvitsevat erossa tukea - palveluiden saatavuudessa puutteita21.3.2022 13:14:42 EET | Tiedote
Monikulttuuriset perheet tarvitsevat usein erityistä tukea erossa. Ei ole selvää, kenelle lapset kuuluvat eroon jälkeen ja yhteishuoltajuus voi olla vieras tai hankala asia. Vanhempien välisen yhteistyön mahdollistumiseen tarvitaan aktiivisempia tukitoimia yhteiskunnalta ja ammattilaisilta, selviää Ensi- ja turvakotien liiton ja Kaapatut lapset ry:n tekemässä kyselyssä monikulttuuristen perheiden erokokemuksista.
Lasten kokema lähisuhdeväkivalta jää liian usein neljän seinän sisälle15.2.2022 11:22:13 EET | Tiedote
Moni lähisuhdeväkivaltaa kokenut lapsi ja nuori jää ilman tarvittavaa apua. Ensi- ja turvakotien liiton chateista matalan kynnyksen apua on viime vuonna haettu moninkertaisesti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme