DNA Oyj

Yhteisverkon 5G nyt myös Lappeenrantaan – uudesta verkosta vauhtia opiskeluun

Jaa
DNA:n ja Telian yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy (SYV) rakentaa uutta kattavaa 5G-verkkoa Pohjois- ja Itä-Suomeen yhteistyössä Nokian kanssa. Syys–lokakuussa rakentaminen jatkuu Lappeenrannassa. Laadukkaammista yhteyksistä hyötyvät niin asukkaat, opiskelijat, lomailijat kuin yritykset. 5G-verkon rakentaminen parantaa myös Lappeenrannan 4G-yhteyksiä.
Kuvassa vaaleampi vihreä väri kuvaa normaalia 4G-/5G-peruspeittoa, ja tummempi vihreä erityisen nopeaa, 3.5 GHz:n taajuudella toimivaa 5G-verkkoa.
Kuvassa vaaleampi vihreä väri kuvaa normaalia 4G-/5G-peruspeittoa, ja tummempi vihreä erityisen nopeaa, 3.5 GHz:n taajuudella toimivaa 5G-verkkoa.

Yhteisverkon uusi 5G-verkko tuo nopeammat yhteydet Lappeenrantaan. DNA:n ja Telian taajuuksien yhteiskäyttö ja suurempi tukiasemapaikkojen määrä mahdollistavat alueella suuremmat tiedonsiirtonopeudet kuin yhden operaattorin verkossa.

Kansainvälinen korkeakouluyhteisö iloitsee hyvistä yhteyksistä

Uudesta ja tehokkaammasta 5G-verkosta hyötyy myös Lappeenrannan korkeakouluyhteisö, LUT-yliopisto ja LAB-ammattikorkeakoulu. Lappeenrannan kampuksella on lähes 10 000 opiskelijaa ja asiantuntijaa 93 maasta.

”On selvää, että tällainen kansanvälinen yhteisö vaatii toimiakseen parhaat mahdolliset tietoliikenneyhteydet. Haluamme olla Lappeenrannassa maailman huippua myös nopeissa yhteyksissä. Kaikkien saatavissa oleva kattava 5G-verkko on juuri sitä”, LUT-yliopiston tietohallintojohtaja Antti Sirviö sanoo.

Uuden verkon kapasiteetti on moninkertainen vanhaan verkkoon nähden. Sen myötä muun muassa etäluennot, luentotallenteet ja opiskelun verkkoalustat toimivat pätkimättömästi.

Pätkimättömät yhteydet töihin ja vapaa-ajalle

Nopean 5G-verkon myötä etätöiden tekeminen helpottuu ja hyödyt näkyvät myös asukkaiden vapaa-ajassa. Uusi verkko on entistä luotettavampi ja toimintavarmempi, joten suoratoistopalvelut, pelit, videot ja TV-ohjelmat toimivat laadukkaasti ja katkoksitta.

Myös Lappeenrannan yritykset hyötyvät uudesta 5G-verkosta. Suurille yrityksille avautuu mahdollisuus rakentaa privaattiverkkoja 5G-teknologialla. Privaattiverkot tarjoavat lyhyen viiveen, taatun kapasiteetin ja suljetun verkon kriittisiin, reaaliaikaisiin käyttötarpeisiin. Pienessä yrityksessä tietoliikenneinfra voidaan 5G-verkon ansiosta rakentaa mobiiliyhteyksien päälle, jolloin yksi huippunopea liittymä soveltuu kaikkeen tarpeeseen: liikkuvaan työhön, konttorille, kotiin, varayhteydeksi ja yhteydenjakoon. 5G tuo helpotusta myös uusien toimipisteiden perustamiseen ja väliaikaisiin tarpeisiin, kuten tapahtumiin tai rakennustyömaille.

Mitä ja milloin Lappeenrannassa tapahtuu?

5G-verkko tuo siis nykyistä nopeammat yhteydet Lappeenrantaan. 5G-verkon kapasiteetti on moninkertainen vanhaan verkkoon nähden. Samalla myös 4G-yhteydet paranevat alueella. Rakennustyön aikana päivitetään yhteensä 62 tukiasemaa seuraavilla alueilla:

  • Alakylä, Hanmäki, Harapainen, Hartikkala, Hevossilta, Hiessilta, Hovinpelti, Huhtiniemi, Hyrymäki, Iitiä, Ilottula, Kahilanniemi, Kaivokorpi, Kanavansuu, Kasarminlahti, Kaukaa, keskusta, Kesämäki, Kimpinen, Kiviharju, Kivisalmi, Kourula, Kylpylä, Lauritsala, Lavola, Lepola, Mattila, Muntero, Mustola, Myllymäki, Myllärinmäki, Mäntylä, Märkälä, Pallo, Parkkarila, Pikisaari, Pontus, Rakuunamäki, Reijola, Sammonlahti, Skinnarila, Sudensalmi, Taikinamäki, Tirilä, Uus-Lavola, Voisalmi ja Yllikkälä

Tukiasemien päivitystyö aloitetaan maanantaina 19. syyskuuta, ja työn on tarkoitus olla valmis perjantaina 28. lokakuuta.

Tukiasemien vaihdosta voi aiheutua lyhyitä palvelukatkoksia

Tukiasemien päivitykseen liittyvistä töistä saattaa aiheutua enintään työpäivän mittaisia paikallisia palvelukatkoksia DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin. Lisäksi palvelun laatu voi heiketä muutamaksi päiväksi, kunnes kaikki tukiasemat on saatu päivitettyä. Palveluhäiriöt pyritään pitämään mahdollisimman lyhyinä, jotta ne aiheuttavat alueen asukkaille ja yritystoiminnalle mahdollisimman vähän haittaa.

700 MHz:n taajuusalueille rakennettavat verkot voivat aiheuttaa häiriöitä pienelle osalle antenni-TV-talouksista. Lisätietoa aiheesta täällä: https://taajuustalkoot.fi/

Lisätietoja:

DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi

Telian viestintä, puh. 02040 54000, communications-fi@telia.fi

Kuvat

Kuvassa vaaleampi vihreä väri kuvaa normaalia 4G-/5G-peruspeittoa, ja tummempi vihreä erityisen nopeaa, 3.5 GHz:n taajuudella toimivaa 5G-verkkoa.
Kuvassa vaaleampi vihreä väri kuvaa normaalia 4G-/5G-peruspeittoa, ja tummempi vihreä erityisen nopeaa, 3.5 GHz:n taajuudella toimivaa 5G-verkkoa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

DNA Oyj
DNA Oyj
PL 10
01044 DNA

http://www.dna.fi

Suomen Yhteisverkko on DNA Oyj:n ja Telia Finland Oyj:n vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö, joka suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää matkaviestinverkkoa Pohjois- ja Itä-Suomen alueella.

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2021 liikevaihtomme oli 956 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj

Tutkimus: Moni pitää älylaitteiden omaa tietoturvaa riittävänä, vaikka se ei tarjoakaan riittävää suojaa2.7.2025 08:30:00 EEST | Tiedote

Suomalaiset kokevat tietoturvan entistä tärkeämmäksi ja kaikkia koskettavaksi asiaksi. Samalla yhä useampi jättää älylaitteensa suojaamatta tietoturvauhilta ja kokee tietoturvaratkaisut kalliiksi, selviää DNA:n teettämästä Digitaalinen elämä -kyselytutkimuksesta. Noin kolmasosa (35 %) suomalaisista luottaa siihen, että laitteiden oma tietoturva on riittävä. Asiantuntija pitää tätä huolestuttavana, sillä älylaitteiden tietoturva ei itsessään ole tarpeeksi kattava.

Survey: Many consider their smart devices' security sufficient, even though it does not provide adequate protection2.7.2025 08:30:00 EEST | Press release

Finns view cybersecurity as a topic that is increasingly important and universal. However, more individuals leave their smart devices unprotected against security threats, feeling that security solutions are too expensive, according to DNA’s Digital Life 2025 survey. Approximately one-third (35%) of Finns trust that their devices' built-in security is sufficient. This is concerning, as the security of smart devices alone is not comprehensive enough.

DNA:n kesäkuun 2025 myydyimmät puhelimet, älykellot ja tietokoneet1.7.2025 08:00:00 EEST | Tiedote

Apple vei kärkipaikan sekä DNA:n kuluttaja- että yritysasiakkaiden myydyimpien puhelinten listalla iPhone 16 Pro 5G -mallillaan. Applen iPhone 13 5G säilytti puolestaan ensimmäisen sijan käytettyjen puhelinten listalla. Kesäkuun myydyimpien älykellojen kärkisijat menivät lasten kellopuhelimille. Myydyimpien tuotteiden kärkeen kiilasi Xplora XGO2 -kellopuhelin, ja listan toiselle sijalle nousi ZTE K1 Pro -kellopuhelin. Toisen kvartaalin myydyimmän tietokoneen paikan otti Applen MacBook Air 13" M2.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye