Lapin ELY-keskus

Yhteysviranomainen ei antanut perusteltua päätelmää Sakatin monimetallikaivoksen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta

Jaa

Lapin ELY-keskus on ympäristövaikutusten arvioinnista annetun lain mukaisena yhteysviranomaisena tarkistanut Sakatin monimetallikaivoksen ympäristövaikutusten arviointiselostuksen laatua ja riittävyyttä. Yhteysviranomainen katsoo, että pohjavesimallinnukseen ja pohjavesivaikutusten lieventämiseen sekä kaivannaisjätteiden karakterisointiin ja vesitaseen laskemiseen sekä tulosten käsittelyyn ja esittämiseen liittyy puutteita ja epävarmuuksia, joita ei ole riittävästi käsitelty arviointiselostuksessa. Puutteet ovat niin oleellisia, että arviointiselostusta on täydennettävä.

Hankkeen merkittävimpien ympäristövaikutusten selvittäminen edellyttää pohjavesimallinnusta sekä kaivannaisjätteiden laadun ja pitkäaikaiskäyttäytymisen tuntemista. Niihin ja vesitasemallinnukseen liittyvät puutteet aiheuttavat merkittävän epävarmuuden. Epävarmuus vaikuttaa edelleen muihin tarkasteluihin, joissa tuloksia käytetään lähtötietoina. Virhelähteet ja epävarmuus heijastuvat etenkin vesien ja kaivannaisjätteiden hallinnan suunnitteluun sekä pohjavesi-, vesistö- ja luontovaikutusten arviointeihin. On otettava huomioon, että hanketta suunnitellaan alueelle, jolla on merkittäviä luonnonarvoja.

Yva-menettelyssä on annettu yhteysviranomaisen lausunto yva-ohjelmasta kolme vuotta sitten. Vuodenvaihteessa toteutetussa yva-selostuksen kuulemisessa annettiin 28 lausuntoa ja 15 mielipidettä. Useat tahot lausuivat arviointien puutteellisuudesta ja epävarmuudesta. Arviointiselostuksesta kuullaan sen täydentämisen jälkeen uudestaan. Yhteysviranomainen antaa tämän jälkeen perustellun päätelmän.

Lapin ELY-keskus antoi 17.3.2021 yhteysviranomaiselle luonnonsuojelulain 65 §:n tarkoittaman Natura-lausunnon arvioinnin asianmukaisuudesta. Lausunnossa edellytetään Natura-arvioinnin täydentämistä. Myös Natura-lausunnossa on katsottu, että pohjavesimallinnuksessa on useita epävarmuustekijöitä. Lievennystoimenpiteistä huolimatta kaivostoiminnasta aiheutuvat pohjaveden pinnankorkeuden muutokset voisivat siten olla arvioitua suuremmat vaikuttaen Viiankiaavan pohjavesivaikutteisiin suojeluperusteisiin ennakoitua enemmän.

Anglo American -konserniin kuuluva AA Sakatti Mining Oy suunnittelee Sakatin monimetalli-esiintymän hyödyntämistä. Hankealue sijaitsee Sodankylän kunnassa noin 15 kilometriä kuntakeskuksesta koilliseen valtatien 4 ja Kitisen itäpuolella.  

Suunnitellun Sakatin kaivoksen toiminta käsittää malmin louhinnan maanalaisesta kaivoksesta sekä maan päällä tapahtuvan malmin rikastuksen, muodostuvien jätteiden ja vesien käsittelyyn liittyvät toiminnot, kaivosalueen tekniset perusrakenteet ja muut vaadittavat tukitoiminnot. Kaivoksen maanpäälliset toiminnot sijoittuvat suurelta osin Viiankiaavan länsipuolella sijaitsevalle Kuusivaaran alueelle. Eri hankevaihtoehdoissa toimintoja on sijoitettu osin myös Pahanlaaksonmaalle noin 3-5 kilometriä Kuusivaarasta pohjoiseen. Puhdistetut vedet puretaan Kitiseen. Idässä maanpäällinen hankealue rajautuu Natura 2000 -alueeseen ja Viiankiaavan soidensuojelualueeseen. Sakatin esiintymä sijaitsee Viiankiaavan alla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maankäyttö ja ympäristövaikutukset -yksikön päällikkö Leena Ruokanen, puh. 0295 037 513

Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtaja Timo Jokelainen, puh. 040 545 6372

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Lämpöaalto kasvattaa nopeasti Lapin jokien virtaamia12.5.2021 10:53:31 EEST | Tiedote

Sään lämpeneminen saa Lapin jokien virtaamat tällä viikolla nopeaan nousuun. Lämpöaalto jää kuitenkin ennusteiden mukaan lyhytaikaiseksi ja viikonloppuna on huomattavasti kylmempää. Tästä syystä lumen sulaminen näyttää jakautuvan pitkälle aikavälille ja tulvasta tulee monissa joissa kaksihuippuinen: ensimmäinen virtaamahuippu tämän viikon lämpenemisen seurauksena ja toinen toukokuun lopulla tai vasta kesäkuun alulla.

Lapin äkillisiin rakennemuutoksiin lisämäärärahoja Lapin ELY-keskukselle ja TE-toimistolle5.5.2021 13:48:51 EEST | Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt lisämäärärahaa Lapin ELY-keskukselle ja TE-toimistolle yhteensä 2,3 miljoonaa euroa julkisiin työvoima- ja yrityspalveluihin eli koulutusten ja valmennusten hankintaan, palkkatukeen, starttirahaan ja muihin asiantuntijapalveluihin. Lisäksi määrärahaa on myönnetty 530 000 euroa asiantuntijoiden palkkaamiseksi ELY-keskukseen ja TE-toimistoon vuosille 2021 - 2022.

Työttömiä vähemmän kuin viime vuoden maaliskuussa, mutta edelleen selkeästi enemmän kuin kaksi vuotta aiemmin4.5.2021 08:30:44 EEST | Tiedote

Työttömien määrä oli alempi kuin viime vuoden maaliskuussa, mutta edelleen huomattavasti korkeampi kuin ennen koronaepidemian rajoitustoimenpiteitä. Vaihtoehtona työttömyydelle yhä useampi työnhakija kehittää omaa osaamistaan. Lapin teollisuuden investointihankkeet näkyvät rakennusalan työvoiman kysynnässä. Samanaikaisesti Kemi-Tornion alueella joudutaan valmistautumaan äkilliseen rakennemuutokseen Stora Enson käynnistettyä Kemin tehtaan koko henkilöstöä koskevan YT-menettelyn.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme