Uudenmaan ELY-keskus

Yhteysviranomaisen perusteltu päätelmä Louhintahiekka Oy:n Nukarin kiviainesten otto - ja maankaatopaikkahankkeen YVA-selostuksesta

Jaa

Uudenmaan ELY-keskus on antanut ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain (252/2017, YVA-laki) mukaisen perustellun päätelmän Louhintahiekka Oy:n Nukarin kiviainesten otto - ja maankaatopaikkahankkeesta.

Hankevaihtoehtojen lisäksi YVA-selostuksessa on tarkasteltu neljää liikennöintivaihtoehtoa.
Hankevaihtoehtojen lisäksi YVA-selostuksessa on tarkasteltu neljää liikennöintivaihtoehtoa.

Hankkeen vaihtoehtoja ja niiden ympäristövaikutuksia on arvioitu ja vertailtu vuosien 2019–2021 aikana vireillä olleessa ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä (YVA-menettely). Perusteltu päätelmä on hankkeessa yhteysviranomaisena toimineen ELY-keskuksen kokoava lausunto, jossa otetaan kantaa tehtyjen arviointien riittävyyteen sekä hankkeen merkittäviin vaikutuksiin. Päätelmä on laadittu aiemmin nähtävillä olleen ympäristövaikutusten arviointiselostuksen (YVA-selostus), siitä annettujen lausuntojen ja mielipiteiden sekä ELY-keskuksen asiantuntijatarkastuksen pohjalta.

ELY-keskuksen näkemyksen mukaan hankkeen ympäristövaikutusten merkittävyys riippuu pitkälti valittavasta toteutusvaihtoehdosta. Kalliokiviainesta louhitaan vaihtoehdossa 1 yhteensä noin 3 miljoonaa m3ktr ja vaihtoehdossa 2 noin 6 miljoonaa m3ktr. Hankkeen arvioitu kokonaiskesto on 20 vuotta vaihtoehdossa 1 ja 40 vuotta vaihtoehdossa 2. Hankevaihtoehtojen lisäksi YVA-selostuksessa on tarkasteltu neljää liikennöintivaihtoehtoa. Yhteysviranomainen katsoo, että hankevaihtoehdoilla 1 ja 2 on todennäköisesti merkittäviä vaikutuksia pintavesien tilaan ja kalastoon. Hankkeen meluvaikutukset, pohjavesivaikutukset ja ilmastovaikutukset ovat yhteysviranomaisen arvion mukaan merkittäviä toteutusvaihtoehdossa 2. Hankkeen luontovaikutukset voivat myös olla merkittäviä Vantaanjoen Natura 2000 -alueeseen kohdistuviin vaikutuksiin liittyvien epävarmuustekijöiden vuoksi.

Hankkeen jatkosuunnittelussa tulee kiinnittää erityistä huomiota haitallisten vaikutusten ehkäisyyn ja lieventämiseen ottaen huomioon hankkeen koko, pitkäkestoisuus sekä toiminnan sijoittumiseen lähelle asutusta. Yhteysviranomainen huomauttaa, että sen tarkastettavana olleessa arviointiselostuksessa esitetyt arviot hankkeen ympäristövaikutuksista ovat monelta osin riippuvaisia selostuksessa esitettyjen ympäristönsuojelutoimenpiteiden toteuttamisesta ja vaikuttavuudesta. Tämä tulee huomioida hankkeen myöhemmissä vaiheissa.

ELY-keskuksen perusteltu päätelmä kokonaisuudessaan sekä muut YVA-menettelyn aikana syntyneet asiakirjat ovat luettavissa verkossa osoitteessa www.ymparisto.fi/NukarinkiviainesalueYVA.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa

www.ymparisto.fi/NukarinkiviainesalueYVA

Kuvat

Hankevaihtoehtojen lisäksi YVA-selostuksessa on tarkasteltu neljää liikennöintivaihtoehtoa.
Hankevaihtoehtojen lisäksi YVA-selostuksessa on tarkasteltu neljää liikennöintivaihtoehtoa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 B 5. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

Grundlig renovering av viadukten vid Luftfartsvägen som går över Tusbyleden på Ilmakehä i Vanda (regionväg 138) inleds21.4.2021 14:51:04 EEST | Tiedote

Förbättringen av viadukten vid Luftfartsvägen vid Tusbyleden (stamväg 45) medför ändringar i trafikarrangemangen på Ilmakehä (regionväg 138) i Vanda. Gång- och cykeltrafiken flyttas till en omväg redan i april–maj (se kartan nedan). Bron är helt stängd för trafik 17.6–15.8.2021. Vi informerar närmare om arrangemangen på förbifartsvägarna för personbilstrafiken före stängningen.

Vantaalla Ilmakehällä (seututie 138) alkaa Tuusulanväylän (kt 45) ylittävän Ilmailutien risteyssillan peruskorjaus21.4.2021 14:49:35 EEST | Tiedote

Ilmailutien risteyssillan parantaminen Tuusulanväylän (kantatie 45) kohdalla aiheuttaa muutoksia liikennejärjestelyihin Ilmakehällä (seututie 138) Vantaalla. Kevyt liikenne siirretään kiertotielle jo huhti-toukokuussa (katso reitti oheisesta kartasta). Silta on kokonaan suljettu liikenteeltä 17.6.–15.8.2021 välisenä aikana. Tiedotamme henkilöautoliikenteen kiertotiejärjestelyistä tarkemmin ennen sulkua.

Muutoksia Helsingintien (tie 170) liikenteelle Porvoossa Munkbyn sillan kohdalla kevyen liikenteen väylän rakentamisen vuoksi16.4.2021 09:37:30 EEST | Tiedote

Kevyen liikenteen väylän rakentaminen välillä Tyysterintie- Ernestas aiheuttaa muutoksia liikennejärjestelyihin Helsingintien (mt 170) varrelle Porvoossa Munkbyn sillan kohdalla. Rakennustyöt alkoivat syksyllä 2020 ja valmistuvat kokonaisuudessaan syksyllä 2021. Rakennustyö ei kuitenkaan aiheuta mitään häiriöitä moottoritielle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme