Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

YK:n kidutuksen vastaisen komitean ratkaisu turvapaikanhakijan käännyttämistä koskevassa asiassa

Jaa
YK:n kidutuksen vastainen komitea antoi 23.5.2023 ratkaisun Suomea vastaan tehdyssä valitusasiassa, joka koskee turvapaikanhakijan käännyttämistä Venäjälle. Komitea katsoo ratkaisussaan, että valitta-jan käännyttäminen Venäjälle loukkaisi kidutuksen ja muun julman, epäinhimillisen tai halventavan kohtelun tai rangaistuksen vastaisen yleissopimuksen 3 artiklaa (kielto karkottaa, palauttaa tai luovuttaa ketään toiseen valtioon, jos on perusteltu syy uskoa, että hän olisi siel-lä vaarassa joutua kidutetuksi).

Komitea katsoo ratkaisussaan, että tšetšeenitaustaisella valittajalla olisi ennustettavissa oleva, todellinen ja henkilökohtainen riski joutua kidutuksen kohteeksi, jos hänet käännytettäisiin Venäjälle.

Komitean ratkaisun mukaan Suomen on käsiteltävä uudelleen valittajan turvapaikkahakemus. Suomea pyydetään myös pidättäytymään valittajan käännyttämisestä hänen turvapaikkahakemuksensa uudelleenkäsittelyn aikana.

Suomen tulee raportoida komitealle 90 päivän kuluessa niistä toimenpiteistä, joihin ratkaisun johdosta on ryhdytty.

Ratkaisu liitteenä pdf-muodossa (englanniksi).

Lisätietoja:

Krista Oinonen, ihmisoikeustuomioistuin- ja -sopimusasioiden yksikön päällikkö, puh. 0295 351 172

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi.

Avainsanat

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme