Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

YK:n vaikuttavuussijoitusohjelma Helsinkiin – miljardiluokan projektit vivuttavat yksityistä rahaa kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi

Jaa

Suomi suunnittelee YK:n vaikuttavuussijoitusohjelman tukemista 20 miljoonalla eurolla. Vaikuttavuussijoittaminen on innovatiivinen tapa ohjata rahoitusta kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen.

YK:n projektipalvelujen toimiston UNOPSin vaikuttavuussijoittamisen ohjelma (Social Impact Investing Initiative, S3I) edistää YK:n kestävän kehityksen tavoitteita kehitysmaissa. Ohjelma keskittyy isoihin infrastruktuurihankkeisiin kolmella sektorilla: uusiutuva energia, edullinen asuminen ja terveys. Ohjelma toimii hankekehittäjänä, joka rakentaa hankkeet investointikelpoisiksi ja houkuttelee näin yksityisiä sijoittajia mukaan. Vaikuttavuussijoittamisella tarkoitetaan vastuullista sijoittamista, jossa sijoittaja tavoittelee tuoton lisäksi yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta ilman yksityisiä pääomia

YK:n jäsenmaat ovat sitoutuneet kestävän kehityksen Agenda 2030 -tavoiteohjelmaan, joka tähtää esimerkiksi köyhyyden ja nälän poistamiseen vuoteen 2030 mennessä. YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden rahoitustarpeet ovat valtavat. YK:n kauppa- ja kehityskonferenssin UNCTAD arvioi, että tavoitteiden saavuttamisen vuosittainen investointivaje on 2,5 biljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

”Julkisen ja yksityisen rahoituksen yhteistyö tarjoaa uuden kanavan hallita kehittyvien maiden riskejä ja mahdollistaa entistä paremman vaikuttavuuden. Samalla julkinen rahoitus mobilisoi yksityistä rahoitusta kestävän kehityksen edistämiseen. Ohjelman sijoittuminen Helsinkiin edesauttaa myös kestävän kasvun rakentamista ja uudenlaisten osaamisalueiden syntymistä Suomessa”, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari toteaa.

Suomen innovatiivinen ja avoin yhteiskunta ihanteellinen UNOPSille

UNOPS valitsi sijaintipaikaksi Suomen vahvan innovaatio- ja vaikuttavuussijoittamisen ympäristön sekä yhteiskunnan avoimuuden ja vähäisen korruption johdosta. Muun muassa Sitra on jo vuosia rakentanut Suomeen vaikuttavuussijoittamisen toimintaympäristöä ja työ- ja elinkeinoministeriö on toteuttanut kansallisia työllisyyshankkeita, joita on rahoitettu vaikuttavuussijoittamisen keinoilla.

”Olimme hyvin vaikuttuneita siitä, miten Suomen hallitus on sitoutunut uusiin ja innovatiivisiin tapoihin YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Tämä sopi hyvin päämääräämme rakentaa kansainvälinen vaikuttavuussijoittamisen ohjelma, joka auttaa maita saavuttamaan tavoitteensa”, UNOPSin toimitusjohtaja Grete Faremo sanoo.

Vaikuttavuussijoittamisohjelma on myös merkittävä Helsingin kaupungille.

”Kaupunki on mukana mahdollistamassa UNOPSin sijoittumista ja pyrkii näin konkreettisesti rakentamaan mielikuvaa kansainvälisesti verkottuneesta ja hyvän toimintaympäristön globaaleille organisaatioille tarjoavasta Helsingistä. Vaikuttavuussijoittamisohjelma on maailmanlaajuisesti merkittävä ja tukee myös Helsingin tavoitetta kaupunkien merkittävämmästä roolista kestävän kehityksen tavoitteiden toimeenpanossa”, sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

UNOPSin vaikuttavuussijoittamisen ohjelman sijoittuminen Helsinkiin kasvattaa YK:n läsnäoloa Suomessa. Helsingissä on ennestään YK-yliopiston kehitystaloustieteen instituutti UNU-WIDER ja Espoon Otaniemessä YK:n teknologia- ja innovaatiolaboratorio UNTIL.

Vaikuttavuussijoittamisohjelman toimisto sijoittuu Sofia Future Farmiin Helsingin keskustaan. Ministeri Skinnari ja UNOPSin toimitusjohtaja Grete Faremo allekirjoittivat sopimuksen 12. elokuuta.

Taustamateriaali

About UNOPS Social Impact Investment Initiative (S3I)

UNOPS S3I seeks to de-risk and structure infrastructure investment projects in an effort to help attract financing from the private sector to national development agendas. Projects selected are subjected to a rigorous and comprehensive due diligence process that will ensure a positive environmental, social and economic impact, with financial returns for private sector investors.  

More information: https://www.unops.org/about/investing-for-impact

About Helsinki and the sustainable development goals

Helsinki wants to be a pioneer for local implementation of global responsibilities. In September 2018, the city, being after New York the second city in the world and the first one in Europe to do so, thus made a commitment to report voluntarily to the UN on its implementation of the sustainable development goals.

More information: https://www.hel.fi/helsinki/en/administration/strategy/sustainability/

Tiedotteen lähetti:
Maisa Hopeakunnas
Viestintäasiantuntija, Helsingin kaupunginkanslia
Puh. 09 310 27821, maisa.hopeakunnas@hel.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jarmo Sareva, innovaatiosuurlähettiläs, puh. 0295 350 418 (UNOPSin vaikuttavuussijoittamisen ohjelman sijoittuminen Helsinkiin)

Tiina Vainio, erityisavustaja, puh. 050 524 6559 (Ministeri Skinnarin sekä toimitusjohtaja Faremon haastattelupyynnöt)

Sanna-Mari Jäntti, yhteysjohtaja, puh. 0400 536 581 (Pormestari Vapaavuoren haastattelupyynnöt)

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kansainvälinen, elävä ja kiehtova – Helsinki linjasi suuntaviivat tapahtumakaupungin kehittämiselle13.11.2019 14:45:00 EETTiedote

Millaista tapahtumakaupunkia Helsingistä kehitetään ja mitä tapahtumilla tavoitellaan? Miten tapahtumajärjestäjiä tuetaan? Helsinki haluaa olla toimiva alusta ja mahdollistaja monipuoliselle ja uutta luovalle kaupunkikulttuurille. Tänään julkistettu Helsingin tapahtumien tiekartta ja siihen liittyvä konkreettinen toimenpidesuunnitelma kiteyttää tapahtumallisuuden roolin, tavoitteet ja kehittämisen tasolle, joka tukee kaupunkistrategian onnistumista.

Helsingin kaupunginhallitus esittää Vantaan ratikasta annetun lausunnon hyväksymistä11.11.2019 18:03:53 EETTiedote

Kaupunginhallitus päätti esittää valtuustolle Vantaan ratikasta annetun lausunnon hyväksymistä sekä Kalasataman Nihtin asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Kaupunginhallitus päätti myös antaa lausuntonsa sosiaali- ja terveysministeriölle ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista annetun lain muuttamista koskevasta hallituksen esitysluonnoksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme