Suomen Punainen Risti SPR

Yksinäisen joulun voi pelastaa joulupuhelulla – Punainen Risti tarjoaa apua joulukahviloissa ja Nuorten turvataloilla

Jaa

Vasten toivettaan joulua yksin viettäville pitkät pyhät voivat olla musertava kokemus. Meistä jokainen voi katkaista toisen ihmisen yksinäisyyden tarttumalla puhelimeen ja kysymällä kuulumiset. Myös Punaisen Ristin joulukahvilat ja Nuorten turvatalot tarjoavat yhteisöllisyyttä eri puolilla Suomea.

Kuva: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti
Kuva: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

Jouluun liitetyt mielikuvat yhteisöllisyydestä ja perheen kanssa vietetystä ajasta voivat syventää yksinäisyyden tunteita heillä, jotka viettävät joulua haluamattaan yksin.  

Jokainen meistä haluaa kuulua yhteisöön ja tulla nähdyksi. Kokemus näkymättömyydestä vaikuttaa kielteisesti niin yksilöihin kuin koko yhteiskuntaankin. Yksinäisyys heikentää hyvinvointia ja on jopa suurempi riski ennenaikaiselle kuolemalle kuin sydän- ja verisuonitaudit.  

Yksin jäämisestä voi olla vaikea puhua edes lähiomaisille, sillä se koetaan omaksi viaksi, kertoo Suomen Punaisen Ristin sosiaalisen hyvinvoinnin koordinaattori Maaret Alaranta 

– Yksinäisyys on kuitenkin hyvin tavallista: joka kolmas kokee itsensä yksinäiseksi. Koronapandemia on lisännyt itsensä yksinäiseksi tuntevien määrää ja tartuntariskin vuoksi moni viettää tänäkin vuonna joulua erillään perheestään, vaikka välittäviä läheisiä olisi olemassa, Alaranta toteaa. 

Joulupuhelu katkaisee yksinäisyyden 

Punainen Risti kannustaa ottamaan kontaktia ja huomioimaan heidät, jotka viettävät joulua tahtomattaan yksin. Jo pienellä teolla voi osoittaa välittävänsä: kuulumisten kysyminen naapurilta tai puhelu sukulaiselle voi olla toiselle iso asia.  

– Meistä jokaisella on varmasti mielessä sukulainen tai tuttava, johon yhteydenpito on arjen pyörteissä jäänyt. Joulun pyhinä tai välipäivinä kannattaa rohkeasti tarttua puhelimeen ja kysyä kuulumiset. Joulupuhelun voi ottaa uudeksi perinteeksi vanhojen rinnalle, Alaranta kannustaa. 

Punaisen Ristin joulukahviloihin ovat tervetulleita kaikki  

Punaisen Ristin paikallisosastot järjestävät useilla paikkakunnilla ympäri maata joulukahviloita. Kahvilat ovat avoimia ja maksuttomia kohtaamispaikkoja kaikille juttuseuraa kaipaaville.  

Joulunpyhinä auki olevat kohtaamispaikat toivottavat kaikki tervetulleiksi maksuttoman kahvikupposen äärelle ja seurustelemaan ystävätoiminnan vapaaehtoisten kanssa. Joulukahviloita järjestetään myös virtuaalisesti verkossa. 

Tiedot eri paikkakuntien joulukahviloista  

Nuorten turvatalot ja Sekasin-chat auki jouluna 

Punaisen Ristin Nuorten turvatalot päivystävät myös jouluna ja uutenavuotena. Nuori voi tulla turvatalolle, jos joulun vietto yksin tai perheen kanssa ahdistaa. Tarjolla on keskusteluapua ja tarvittaessa myös turvallinen yöpaikka. 

Tampereen turvatalo päivystää yhtäjaksoisesti jouluaatosta kello 15 tapaninpäivään kello 10:een asti. Turun turvatalo on auki ympäri vuorokauden sekä jouluna, välipäivinä ja uutenavuotena. Pääkaupunkiseudulla päivystys on 23.–27.12. keskitetty Vantaan turvatalolle. 

Nuorten turvatalojen yhteystiedot ja joulun aukioloajat 

Apua on saatavilla myös Sekasin-chatista, joka päivystää myös juhlapyhinä normaalisti maanantaista perjantaihin kello 924 sekä lauantaista sunnuntaihin kello 1524. Sekasin Gaming-verkkoyhteisö on avoinna ympäri vuorokauden. 

Lisätietoja: 

Sosiaalisen hyvinvoinnin koordinaattori Maaret Alaranta, p. 040 358 3257 

Nuorten turvatalotoiminnan johtaja Leena Suurpää, p. 050 543 8251 

Viestinnän asiantuntija Sari Häkkinen, p. 040 664 3236 

Suomen Punainen Risti välittää myös ystäviä ja verkkoystäviä joka puolella SuomeaLisätietoja vapaaehtoisen ystävän saamisesta löydät Punaisen Ristin verkkosivuilta. 

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti
Kuva: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme