Yksittäisiä sinilevähavaintoja Kaakkois-Suomen vesillä
Sinilevähavainnot Kaakkois-Suomen rannikolla ja sisävesillä ovat toistaiseksi olleet yksittäisiä ja levämäärät vielä vähäisiä. Ennustettu hellejakso voi kuitenkin lisätä sinileväkukintojen riskiä seuraavien viikkojen aikana.

Sinilevähavainnot Kaakkois-Suomen rannikolla ja sisävesillä ovat toistaiseksi olleet yksittäisiä ja levämäärät vielä vähäisiä. Ennustettu hellejakso voi kuitenkin lisätä sinileväkukintojen riskiä seuraavien viikkojen aikana.
Itäisen Suomenlahden avomerialueella, Suursaaren ympäristössä ja eteläpuolella, on alkuviikon satelliittikuvien perusteella havaittavissa levämäärien kasvua pintavesikerroksissa. Kaakkois-Suomen rannikolla sinilevätilanne on alkukesälle tyypillisesti rauhallinen. Sisä- ja ulkosaariston havaintopaikkojen perusteella, mukaan lukien Haminan Pitkienhiekkojen ja Kotkan Santalahden uimarannat, ei sinilevää ole alkuviikon aikana havaittu. Alkuviikon kovien tuulten seurauksena vedet ovat sekoittuneet, vesi viilentynyt ja kirkastunut.
Kaakkois-Suomen sisävesiltä yksittäisiä sinilevähavaintoja on alkuviikon aikana tullut muutamalta Etelä-Karjalan järveltä. Läntisellä Pien-Saimaalla levää on ollut vähäisinä määrinä Taipalsaaren Riutanselän alueella ja Maaveden Kurenlahden suunnalla, mutta myös yksi havainto itäisen Pien-Saimaan puolelta, Lappeenrannan Suolahden tuntumasta. Vähäinen määrä sinilevää oli havaittu lisäksi Simpelejärven Joukkionsalmen-Kukkarolahden havaintopaikoilta. Lappeenrannan Haapajärvellä levämäärät olivat selvästi runsastuneet viime viikosta.
Pintavedet laajalti lämpenemässä
Viileähkön viikon jälkeen vesistöjen pintavedet ovat lämpenemässä juhannusta kohti mentäessä. Pintaveden lämpötilat Kaakkois-Suomen järvillä ovat olleet 17 ja 19 asteen tuntumassa - pienissä ja matalissa järvissä ja lammissa vesi jo 20 asteista. Tämänhetkisten vesistöennusteiden mukaan vesistöjen pintavedet voivat lämmetä edelleen kesäkuun loppupuolta ja heinäkuun alkupuolta kohden mentäessä.
Alkuviikon voimakkaiden tuulten sekoitettua vesikerroksia pintalämpötilat laskivat sisä- ja ulkosaaristossa 13-14 asteeseen. Rannikon suojaisilla lahdilla pintaveden lämpötila oli alkuviikolla 16-17 asteista. Hellejakson seurauksena pintaveden lämpötilat rannikolla todennäköisesti jonkin verran nousevat.
Tarkista levätilanne ennen uimista
Ennustetun hellejakson seurauksena sinilevämäärät voivat paikoin lisääntyä Kaakkois-Suomen sisävesillä. Tyypillisesti kesän ensimmäiset sinilevähavainnot Kaakkois-Suomen järvillä ajoittuvat juhannuksen tienoille, mutta useimmiten sinilevästä mahdollisesti aiheutuva haitta on alkukesällä lyhytkestoinen ja nopeasti ohimenevä. Rehevillä järvillä sinilevän määrät runsastuvat useimmiten vasta loppukesällä. Suomen rannikolla merivesi on vielä viileää eikä edistä sinilevien kasvua. Avomerialueelle kesän aikana muodostuvien pintalauttojen kulkeutuminen rannikolle riippuu tuuli- ja virtausoloista. Paikallisia sinileväkukintoja voi muodostua otollisissa oloissa rehevillä lahdilla ja sisäsaaristossa.
Viime vuosina Kaakkois-Suomen rannikkovedet ovat välttyneet pahoilta levähaitoilta.
Levän määrä voi kesän aikana vaihdella nopeasti, kun levän pintakertymät kasaantuvat ja hajoavat jälleen tuulen vaikutuksesta. Jos levää näkyy vain vähän, on uiminen vielä turvallista, kunhan vettä ei niellä. Lapsia ja lemmikkieläimiä ei tulisi päästää lainkaan veteen, jos vedessä on näkyvästi sinilevää. Sinileväistä vettä ei tulisi käyttää löylyvetenä, sillä kiukaalla höyrystyvät levämyrkyt ovat erittäin haitallisia hengitettyinä.
Lisätietoa sinilevän tunnistamisesta, havaintojen tekemisestä ja riskeistä löytyy JärviMeriWiki-sivuilta:
https://www.jarviwiki.fi/wiki/Sinilevätilanne
Saimaa ja Päijänne nousevat yhä ja ovat korkeimmillaan heinäkuussa
Jokien ja järvien vedenpinnat jatkavat pääosin laskuaan koko maassa. Itä-Suomessa jokien virtaamat ovat paikoin kasvaneet viime viikon sateiden takia. Muualla Suomessa jokien ja järvien vedenpinnat ovat pääosin laskussa. Tälle viikolle on ennustettu vähäisempiä sateita ja kohonneiden jokipintojen odotetaan kääntyvän laskuun viimeistään lähipäivinä.
Vuoksen ja Kymijoen vesistössä useimpien järvien vedenpinnat ovat laskusuunnassa. Saimaa ja Päijänne nousevat yhä ja ovat korkeimmillaan heinäkuussa. Saimaan vedenkorkeus on 25 cm keskimääräistä korkeammalla, mutta nousu on vähitellen pysähtymässä. Päijänteen lähtövirtaama ja Kymijoen virtaama ovat suurempia kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta. Mäntyharjun reitillä Vuohijärvi on edelleen noin 10 cm keskimääräistä ylempänä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hydrobiologi Jouni Törrönen
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 296
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola
0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi
Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Hellejakson seurauksena sinilevähavainnot lisääntyneet Kaakkois-Suomessa30.6.2022 15:02:51 EEST | Tiedote
Sinilevähavainnot ja levämäärät Kaakkois-Suomen järvien vakiohavaintopaikoilla ovat edelleen pysyneet vähäisinä. Sen sijaan yleisöhavaintoja on juhannusviikonlopun aikana ja sen jälkeen tullut useita sekä Pohjois-Kymenlaakson että varsinkin Etelä-Karjalan alueen järviltä. Lappeenrannan Haapajärvellä on sinilevää runsaasti veteen sekoittuneena kuten viime viikollakin. Rannikolla levätilanne on toistaiseksi rauhallinen.
Ajoneuvoliikenne ohjataan kiertotielle maantiellä 375 (Sippolantie) Kirkkolammen Lietteen sillan kohdalla 29.6.2022 alkaen23.6.2022 13:29:40 EEST | Tiedote
Maantien 375 parantaminen alkoi Kirkkolammen Lietteen sillan (KaS-99) kohdalla Sippolassa Kouvolassa. Hankkeessa puretaan vanha kivisilta ja uusitaan vesistösilta teräsrummulla. Rumputyötä varten kohteessa joudutaan tekemään pontitus- ja paalutustöitä. Mt 375 (Sippolantie) katkaistaan ajoneuvoliikenteeltä Kirkkolammen Lietteen sillan (KaS-99) kohdalta 29.6.2022 klo 8.00. Ajoneuvoliikenteen kiertotiet ohjataan kuvaliitteen mukaisesti yleistä maantieverkkoa pitkin. Reitti Hirvelä - Haapala – Kannusjärvi – Ruotila – Sippola on opastettu maastossa koko matkan. Jalankulku- ja pyöräilyliikenne ohjataan suoraan työmaan vierestä. Tie avataan liikenteelle viimeistään 23.9.2022. Tien aukaisusta ajoneuvoliikenteelle tiedotetaan erikseen.
Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, toukokuu 202221.6.2022 08:29:42 EEST | Tiedote
Työttömien määrä on Kaakkois-Suomessa edelleen laskussa sekä edellisvuodesta että koronaa edeltävästä ajasta (05/2019). Verrattuna koronaa edeltävään aikaan tilanne alueella on valtakunnallista tasoa parempi. Lisäksi työttömyyden lasku on jatkunut Kaakkois-Suomessa kauemmin kuin koko maassa.
Vesien pinnalla on nyt paljon siitepölyä16.6.2022 13:39:48 EEST | Tiedote
Sinilevähavainnot vielä vähäisiä Kaakkois-Suomen vesillä, sen sijaan siitepölyä on havaittu sekä järvi- että merialueilla.
Sinilevähavainnot vielä vähäisiä Kaakkois-Suomen vesillä9.6.2022 14:07:15 EEST | Tiedote
Kaakkois-Suomen merialueille ei vielä ole levää havaittu. Myöskään satelliittikuvissa ei näy samentumia. Sen sijaan siitepölyä on veden pinnalla jonkin verran havaittavissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme