Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Yksittäisiä sinilevähavaintoja Kaakkois-Suomen vesillä

Jaa
Sinilevähavainnot Kaakkois-Suomen rannikolla ja sisävesillä ovat toistaiseksi olleet yksittäisiä ja levämäärät vielä vähäisiä. Ennustettu hellejakso voi kuitenkin lisätä sinileväkukintojen riskiä seuraavien viikkojen aikana.
Sinilevää kertyneenä rantaveteen 21.6.2022 Lappeenrannan Haapajärvellä.
Sinilevää kertyneenä rantaveteen 21.6.2022 Lappeenrannan Haapajärvellä.

Sinilevähavainnot Kaakkois-Suomen rannikolla ja sisävesillä ovat toistaiseksi olleet yksittäisiä ja levämäärät vielä vähäisiä. Ennustettu hellejakso voi kuitenkin lisätä sinileväkukintojen riskiä seuraavien viikkojen aikana.

Itäisen Suomenlahden avomerialueella, Suursaaren ympäristössä ja eteläpuolella, on alkuviikon satelliittikuvien perusteella havaittavissa levämäärien kasvua pintavesikerroksissa. Kaakkois-Suomen rannikolla sinilevätilanne on alkukesälle tyypillisesti rauhallinen. Sisä- ja ulkosaariston havaintopaikkojen perusteella, mukaan lukien Haminan Pitkienhiekkojen ja Kotkan Santalahden uimarannat, ei sinilevää ole alkuviikon aikana havaittu. Alkuviikon kovien tuulten seurauksena vedet ovat sekoittuneet, vesi viilentynyt ja kirkastunut.

Kaakkois-Suomen sisävesiltä yksittäisiä sinilevähavaintoja on alkuviikon aikana tullut muutamalta Etelä-Karjalan järveltä. Läntisellä Pien-Saimaalla levää on ollut vähäisinä määrinä Taipalsaaren Riutanselän alueella ja Maaveden Kurenlahden suunnalla, mutta myös yksi havainto itäisen Pien-Saimaan puolelta, Lappeenrannan Suolahden tuntumasta. Vähäinen määrä sinilevää oli havaittu lisäksi Simpelejärven Joukkionsalmen-Kukkarolahden havaintopaikoilta. Lappeenrannan Haapajärvellä levämäärät olivat selvästi runsastuneet viime viikosta.

Pintavedet laajalti lämpenemässä

Viileähkön viikon jälkeen vesistöjen pintavedet ovat lämpenemässä juhannusta kohti mentäessä. Pintaveden lämpötilat Kaakkois-Suomen järvillä ovat olleet 17 ja 19 asteen tuntumassa - pienissä ja matalissa järvissä ja lammissa vesi jo 20 asteista. Tämänhetkisten vesistöennusteiden mukaan vesistöjen pintavedet voivat lämmetä edelleen kesäkuun loppupuolta ja heinäkuun alkupuolta kohden mentäessä.
Alkuviikon voimakkaiden tuulten sekoitettua vesikerroksia pintalämpötilat laskivat sisä- ja ulkosaaristossa 13-14 asteeseen. Rannikon suojaisilla lahdilla pintaveden lämpötila oli alkuviikolla 16-17 asteista. Hellejakson seurauksena pintaveden lämpötilat rannikolla todennäköisesti jonkin verran nousevat.  

Tarkista levätilanne ennen uimista   

Ennustetun hellejakson seurauksena sinilevämäärät voivat paikoin lisääntyä Kaakkois-Suomen sisävesillä. Tyypillisesti kesän ensimmäiset sinilevähavainnot Kaakkois-Suomen järvillä ajoittuvat juhannuksen tienoille, mutta useimmiten sinilevästä mahdollisesti aiheutuva haitta on alkukesällä lyhytkestoinen ja nopeasti ohimenevä. Rehevillä järvillä sinilevän määrät runsastuvat useimmiten vasta loppukesällä. Suomen rannikolla merivesi on vielä viileää eikä edistä sinilevien kasvua. Avomerialueelle kesän aikana muodostuvien pintalauttojen kulkeutuminen rannikolle riippuu tuuli- ja virtausoloista. Paikallisia sinileväkukintoja voi muodostua otollisissa oloissa rehevillä lahdilla ja sisäsaaristossa.

Viime vuosina Kaakkois-Suomen rannikkovedet ovat välttyneet pahoilta levähaitoilta.
Levän määrä voi kesän aikana vaihdella nopeasti, kun levän pintakertymät kasaantuvat ja hajoavat jälleen tuulen vaikutuksesta. Jos levää näkyy vain vähän, on uiminen vielä turvallista, kunhan vettä ei niellä. Lapsia ja lemmikkieläimiä ei tulisi päästää lainkaan veteen, jos vedessä on näkyvästi sinilevää. Sinileväistä vettä ei tulisi käyttää löylyvetenä, sillä kiukaalla höyrystyvät levämyrkyt ovat erittäin haitallisia hengitettyinä.

Lisätietoa sinilevän tunnistamisesta, havaintojen tekemisestä ja riskeistä löytyy JärviMeriWiki-sivuilta:
https://www.jarviwiki.fi/wiki/Sinilevätilanne

Saimaa ja Päijänne nousevat yhä ja ovat korkeimmillaan heinäkuussa

Jokien ja järvien vedenpinnat jatkavat pääosin laskuaan koko maassa. Itä-Suomessa jokien virtaamat ovat paikoin kasvaneet viime viikon sateiden takia. Muualla Suomessa jokien ja järvien vedenpinnat ovat pääosin laskussa. Tälle viikolle on ennustettu vähäisempiä sateita ja kohonneiden jokipintojen odotetaan kääntyvän laskuun viimeistään lähipäivinä.

Vuoksen ja Kymijoen vesistössä useimpien järvien vedenpinnat ovat laskusuunnassa. Saimaa ja Päijänne nousevat yhä ja ovat korkeimmillaan heinäkuussa. Saimaan vedenkorkeus on 25 cm keskimääräistä korkeammalla, mutta nousu on vähitellen pysähtymässä. Päijänteen lähtövirtaama ja Kymijoen virtaama ovat suurempia kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta. Mäntyharjun reitillä Vuohijärvi on edelleen noin 10 cm keskimääräistä ylempänä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hydrobiologi Jouni Törrönen
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 296

Kuvat

Sinilevää kertyneenä rantaveteen 21.6.2022 Lappeenrannan Haapajärvellä.
Sinilevää kertyneenä rantaveteen 21.6.2022 Lappeenrannan Haapajärvellä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan elinvoimainen, kestävä ja saavutettava Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kesänopeuksiin aletaan siirtyä 8.4. alkaen Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa5.4.2024 08:33:02 EEST | Tiedote

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poisto aloitetaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa maanantaina 8.4.2024, mikäli sää- ja keliolosuhteet sen sallivat. Koko maassa on määrä palata kesäajan nopeusrajoituksiin huhtikuun loppuun mennessä. Tielläliikkujien on otettava kevään mahdollisesti vaihtelevat olosuhteet huomioon niin ajamisessa kuin rengasvalinnassakin.

Imatran seutukunnalle valmistellaan äkillisen rakennemuutoksen suunnitelmaa4.4.2024 14:23:44 EEST | Tiedote

Stora Enso uutisoi keskiviikkona muutosneuvottelujen alkamisesta Imatran tehtailla ensi viikolla. Muutosneuvottelut kestävät alustavan arvion mukaan kuusi viikkoa ja niiden tuloksena vähennyksiä voidaan tehdä maksimissaan 120 henkilön verran. Useista toimijoista koostuva ryhmä kokoontui tänään torstaina keskustelemaan siitä, kuinka mahdollisesti työttömiksi jääviä henkilöitä voidaan tukea. Mukana olivat edustajat Stora Ensolta, Imatran kaupungilta, Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta, Kaakkois-Suomen TE-toimistosta, Etelä-Karjalan maakuntaliitosta, Imatran Seudun Kehitysyhtiöstä, Lappeenrannan kaupungilta, Etelä-Karjalan Yrittäjistä ja Etelä-Karjalan kauppakamarista sekä useita henkilöitä työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Kaakkois-Suomen maaseudun elinvoimaa parantaviin hankkeisiin on haettavissa tänä vuonna lähes 10 miljoonaa euroa2.4.2024 13:23:59 EEST | Tiedote

Kaupunkikeskustojen ulkopuolella sijaitsevien yritysten investointeihin ja kehittämiseen on haettavissa tänä vuonna runsaasti EU:n maaseuturahoitusta Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta ja alueen neljästä Leader-ryhmästä. Ympäristö- ja ilmastotoimiin liittyvät teemahaut tuovat oman lisänsä kehittämishankkeitten rahoituspalettiin. Euroopan maaseuturahastosta tuetaan yritysten sekä yhteisöjen investointeja ja kehittämistoimia, jotta maaseudulla palvelut ja elämänlaatu paranisivat ja kaupunkikeskustojen ulkopuolelle syntyisi lisää yritystoimintaa ja työpaikkoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye