Yksityinen hyvinvointiala maksoi yhteisöveroja 118 miljoonaa euroa – koko verojalanjälki 3,4 miljardia
Verohallinnon tuoreiden tietojen mukaan yksityisen hyvinvointialan yritykset ja järjestöt maksoivat yhteisöveroja noin 118 miljoonaa euroa vuonna 2020. Verokertymä kasvoi noin 19 prosenttia edellisvuoden 99 miljoonasta eurosta.
Yksityisen sote- ja varhaiskasvatusalan verotettavat tulot olivat 585 miljoonaa euroa vuonna 2020. Myös verotettavat tulot kasvoivat noin 19 prosenttia edellisvuoden 494 miljoonasta eurosta.
– Koronapandemia synnytti yrityksille ja järjestöille valtavat kustannukset, joista on korvattu vain murto-osa. Yksityinen hyvinvointiala on pysynyt kuitenkin toimintakykyisenä koko pandemian ajan, vaikka osassa palveluja liikevaihto notkahti pandemian säikäyttämänä, sanoo HALIn talous- ja veroasiantuntija Joel Kuuva.
– Riittävien ja turvallisten palvelujen kannalta huolestuttavaa on kuitenkin kuntien toiminta. Esimerkiksi hoivapalveluista maksettu hinta ei ole pysynyt kustannuskasvun mukana viime vuosina, Kuuva huomauttaa.
Koko verojalanjälki merkittävä
Yksityisen hyvinvointialan koko verojalanjälki nousee noin 3,4 miljardiin euroon, kun mukaan lasketaan palkkojen ennakonpidätykset, työnantajamaksut ja hankintoihin sisältyvä arvonlisävero, jota hyvinvointialalla ei pääsääntöisesti voida vähentää.
– Yksityisen hyvinvointialan 134 000 työllistä tarkoittaa, että verojalanjälki on merkittävä, noin 3,4 miljardia euroa. Yritysten ja järjestöjen tuottamien palvelujen ansiosta niiden merkitys julkiselle taloudelle on kuitenkin verotuloja suurempi. Ne auttavat julkista sektoria käyttämään verotulot fiksummin, Kuuva toteaa.
HALIn jäsenet tuottavat muun muassa ikäihmisten ja vammaisten palveluja, lääkäripalveluja, lasten ja nuorten palveluja, suun terveydenhuoltoa, kuntoutusta, päihde- ja mielenterveyspalveluja sekä toimivat alan järjestötyössä. Verotietojen laskennan pohjana on käytetty HALIn yritys- ja järjestöjäsenten lisäksi muita sote-alan osakeyhtiöitä (TOL 2008 luokat 86–88).
Lisätiedot:
Joel Kuuva
talous- ja veroasiantuntija
050 414 6444
Hyvinvointiala HALI
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1550 jäsentä työllistävät 95 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry
Viikon hoitotakuu voi toteutua yrityksiä ja järjestöjä hyödyntämällä13.5.2022 08:39:00 EEST | Tiedote
Hyvinvointialueilla pitäisi alkaa heti strategisesti miettiä, miten hoitotakuu käytännössä toteutetaan, sanoo HALIn johtaja Hanna-Maija Kause.
Ministeriön asetus hankaloittaisi sote-palveluita ja potilaiden hoitopolkuja28.4.2022 07:00:00 EEST | Tiedote
Potilaiden hoitoa ja sote-ammattilaisten työn sujuvuutta ei saa vaikeuttaa, kun palvelut ovat jo valmiiksi isojen mullistusten keskellä, sanoo HALIn asiantuntija Jarno Talvitie.
Väite työterveyshuollon tehottomuudesta ei pidä paikkaansa19.4.2022 11:59:12 EEST | Tiedote
HALIn terveyspalvelujohtaja huomauttaa, että ongelma ei ole tehoton työterveyshuolto, vaan tehoton ja aliresursoitu julkinen perusterveydenhuolto.
Hoitajapula pakottaa siirtämään asiakkaita hoivakodista toiseen tulevana kesänä11.4.2022 07:00:00 EEST | Tiedote
Paheneva hoitajapula näkyy rajulla tavalla hoivakodeissa. Yli 90 prosenttia ikääntyneiden asumispalveluja tuottavista yrityksistä ja järjestöistä kertoo Hyvinvointiala HALI ry:n kyselyssä, että ylitöiden käyttöä ja työvoiman vuokrausta on jouduttu lisäämään.
HALIn viesti kehysriiheen: 10 keinoa, joilla hoitajapulaan saadaan helpotusta heti31.3.2022 07:00:00 EEST | Tiedote
Työntekijäjärjestöt näkevät roiman palkankorotuksen lähes ainoana ratkaisuna työvoimapulaan. Yksityisiä sote-alan yrityksiä ja järjestöjä edustava Hyvinvointiala HALI ry ei jaa tätä näkemystä. Keinoja hoitajapulan helpottamiseksi on runsaasti, ja ne eivät edes vaadi uutta lainsäädäntöä. Ratkaisuilla on kiire, koska vuoden päästä voimaan tuleva hoitajamitoituksen nosto pahentaa tilannetta entisestään.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme