Hyvinvointiala HALI ry

Yksityiselle sosiaalipalvelualalle kaksivuotinen työehtosopimus – palkankorotukset sovittiin yhdelle vuodelle

Jaa

Yksityisen sosiaalipalvelualan TES-osapuolet HALI, Sote, JHL, Talentia ja Salli ovat tänään hallinnoissaan vahvistaneet 22.6.2022 saavutetun neuvotteluratkaisun noin 70 000 työntekijän toimialalle.

Ratkaisu ylittää TES-kierroksen yleisen linjan nostaen selvästi toimialan kustannuksia sopimuskauden aikana. Ratkaisu nostaa erityisesti lähihoitajien ja korkeammin koulutettujen ammattiryhmien kuten sairaanhoitajien, sosionomien, varhaiskasvatuksen opettajien ja sosiaalityöntekijöiden lähtöpalkkatasoa, pienentäen jälkeenjääneisyyttä kuntiin ja hyvinvointialueisiin. Samalla pidetään huolta alan houkuttavuudesta kilpailtaessa osaavasta työvoimasta.

TES:in teksteihin tuli muutoksia muun muassa työaikamääräyksiin ja lepoaikoihin. Perhevapaamääräykset päivitettiin uuden lainsäädännön mukaisiksi. Palveluslisäjärjestelmää ja epäpätevyysalennusta kehitettiin. Luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen palkkioita nostettiin. Iso panostus tehtiin työhyvinvointi- ja työsuojeluasioihin. Työsuojeluvaltuutettujen toimintaedellytyksiä kehitettiin ja työhyvinvointiasioita edistetään työryhmässä.

Sopimuskausi on 24 kuukautta 1.5.2022 – 30.4.2024. Palkankorotukset on sovittu yhdelle vuodelle:

1.9.2022             2,0 prosentin palkkojen yleis- ja taulukkokorotus

1.9.2022             Vähimmäistaulukkopalkkoja korotetaan kaikissa kuudessa vaativuusryhmässä painottaen korotuksia koulutettujen ammattihenkilöiden lähtöpalkkoihin.

Lähtöpalkat alle 5 vuoden työkokemuksella nousevat näissä ryhmissä yleiskorotuksen lisäksi vähintään 2,1 prosenttia.

Keskimäärin alarajakorotusten palkkatasoa nostava kustannusvaikutus toimialalla on noin 0,8 prosenttia.

Vuonna 2022 palkankorotukset ovat toimialalla yhteensä keskimäärin 2,8 prosenttia. 

Isoimmassa ammattiryhmässä, eli lähihoitajatasolla, taulukkopalkkojen lähtötaso nousee kuitenkin enemmän eli tässä ryhmässä vähimmäislähtöpalkkojen nousu on 4,1 prosenttia.

Vuoden 2023 palkankorotuksista neuvotellaan 15.3.2023 mennessä. Mikäli osapuolet eivät pääse niistä sopimukseen, voidaan työehtosopimus irtisanoa päättymään 30.4.2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1550 jäsentä työllistävät 95 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

HALI ry:n kantelu oikeuskanslerille: Tehostetun palveluasumisen lupaharkinta ei perustu lakiin ja kohtelee eriarvoisesti julkisia ja yksityisiä palveluntuottajia5.7.2022 07:00:00 EEST | Tiedote

Hyvinvointiala HALI ry on jättänyt oikeuskanslerille kantelun yksityisten ja julkisten vanhuspalvelutoimijoiden eriarvoisesta kohtelusta. Avit ja Valvira asettavat yksityisille hoivakodeille lupaehtoja, joita laki ei edellytä ja joita kunnan omilta yksiköiltä ei vaadita. Julkisia ja yksityisiä palveluntuottajia kohdellaan eri tavoin, vaikka molemmat tuottavat samaa julkista palvelua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme