Yksityisen terveydenhuollon palveluntuottajia ja toimipaikkoja vuosi vuodelta enemmän

Yhteensä vuoden 2022 lopussa Valviran luvalla toimi 1 034 yksityistä terveydenhuollon palveluntuottajaa ja 8 728 toimipaikkaa. Uusia toimipaikkoja tuli 395. Suurin yksityisen terveydenhuollon palveluala on avohoidon lääkäripalvelut, jossa toimii noin 36 % terveydenhuollon palveluntuottajista.
Palveluntuottaja tarvitsee Valviralta uuden toimiluvan silloin, kun se aikoo toimia useamman kuin yhden aluehallintoviraston alueella. Yhden aluehallintoviraston alueella toimiva palveluntuottaja hakee lupaa aluehallintovirastosta.
Sosiaalihuollon lupahakemusten määrä entisellä tasolla
Yksityisen sosiaalihuollon palveluntuottajien ja toimintayksiköiden määrissä ei vuonna 2022 tapahtunut merkittävää muutosta edelliseen vuoteen verrattuna. Vuoden lopussa Valviran luvalla toimi 60 yksityisen sosiaalihuollon palveluntuottajaa, kolme enemmän kuin edellisenä vuonna. Toimintayksiköiden määrä oli sama kuin vuotta aiemmin, 922. Muutoslupia Valvira myönsi 39 enemmän kuin edellisenä vuonna.
Suurin palveluala on jo usean vuoden ajan ollut vanhuspalvelut, jossa toimii yli 39 % yksityisistä sosiaalihuollon palveluntuottajista.
Lisätietoa yksityisten palveluntuottajien luvista vuodelta 2022 toimintakertomuksessamme (pdf).
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Valvira on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan keskusvirasto. Valvomme sosiaali- ja terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen, alkoholielinkeinon sekä ympäristöterveydenhuollon toiminnan asianmukaisuutta. Myönnämme sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnonalan lupia ja ohjaamme aluehallintovirastoja, jotta lupa-, ohjaus- ja valvontakäytännöt olisivat yhdenmukaisia koko maassa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Valvira
Valvira kehottaa HUS-yhtymää korjaamaan Apotti-järjestelmään liittyviä ohjeitaan ja käytäntöjään24.5.2023 12:35:19 EEST | Tiedote
Apotti-tietojärjestelmästä tehdyn laajan kantelun johdosta Valvira otti oma-aloitteisesti valvontaan HUS-yhtymän erillisenä valvonta-asiana. Syynä olivat Apotin käyttöön liittyvät havainnot HUS-yhtymässä. Valvira on nyt antanut HUS-yhtymää koskevassa valvonnassa päätöksensä.
Apotti-järjestelmä vastaa lainsäädännön vaatimuksia, mutta valvonta jatkuu24.5.2023 12:32:04 EEST | Tiedote
Valvira on antanut päätöksensä Oy Apotti Ab:tä ja Apotti-tietojärjestelmää koskevassa valvonta-asiassa. Valvonta aloitettiin yli kuudensadan terveydenhuollon ammattihenkilön allekirjoittaman kantelun johdosta.
Hoiva-avustajien määrää mahdollista lisätä, mutta ensisijaista on edelleen palvelutarpeen mukainen henkilöstömäärä ja monipuolinen henkilöstörakenne31.3.2023 11:09:21 EEST | Tiedote
Hoiva-avustajien määrää voidaan hoivakodeissa lisätä, kun vanhuspalvelulain mukainen henkilöstön vähimmäismitoitus nousee huhtikuun alusta. Välittömään asiakastyöhön osallistuvan henkilöstön vähimmäismitoitus on 1.4.2023 alkaen 0,65 työntekijää asiakasta kohden, jolloin uusi viitteellinen hoiva-avustajien määrä voi valvontaviranomaisten näkemyksen mukaan olla noin kaksi työntekijää kymmentä asiakasta kohden. Yhdessä työvuorossa voi työskennellä yksi hoiva-avustaja kahta sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöä kohden.
Valvira kiistää väitteet hoivakotien henkilöstömitoitukseen liittyvistä liian tiukoista tulkinnoista22.3.2023 01:30:00 EET | Tiedote
Valvira ja aluehallintovirastot eivät tulkitse vanhuspalvelulain mukaisia henkilöstömitoitusvaatimuksia liian tiukasti. Julkisuudessa on esitetty runsaasti väitteitä, joiden mukaan liian tiukkojen viranomaistulkintojen vuoksi hoivakodit eivät voisi palkata muita työntekijöitä kuin hoitajia, vaikka heistä on kova pula.
Apulaisoikeusasiamies: Valvira ei menetellyt lainvastaisesti tai virheellisesti tehdessään tutkintapyynnön viinin maahantuonnista16.3.2023 10:37:21 EET | Tiedote
Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on 10.3.2023 ratkaissut Valviraa koskevan kantelun, joka koski viinin maahantuontia. Kantelija oli pyytänyt oikeusasiamiestä tutkimaan Valviran menettelyn, jossa Valvira vuonna 2020 teki tutkintapyynnön viinin maahantuonnista. Tulli teki tutkintapyynnön johdosta asiassa esitutkinnan ja saattoi asian syyttäjälle syyteharkintaan. Syyttäjä teki kuitenkin päätöksen syyttämättä jättämisestä. Kantelijan mukaan syyttäjän päätös osoitti, että Valvira oli toiminut mielivaltaisesti. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies katsoi ratkaisussaan, että asiassa ei ole aihetta epäillä, että Valvira olisi menetellyt lainvastaisesti tai virheellisesti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme