Uudenmaan ELY-keskus

Yksityisteiden parannuksiin on nyt hyvin tarjolla avustusta

Jaa

Yksityisteiden tiekuntien kannattaa nyt hakea avustusta teidensä perusparannushankkeisiin, sillä valtion avustusrahaa on tänä vuonna hyvin tarjolla. Uudenmaan ELY-keskukselle on myönnetty yksityisteiden parantamishankkeisiin yli 1.7 miljoonaa € tälle vuodelle. Avustuksen suuruus on tiehankkeissa 50 % ja siltahankkeissa 75 % hankkeen arvonlisäverollisista kustannuksista. Uudenmaan ELY-keskus myöntää yksityisteiden valtionavustukset Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakuntien alueella.

Syvänojan silta, Pukkila, toteuttaja Syvänojan tiekunta     (kuva Mika Tervo).
Syvänojan silta, Pukkila, toteuttaja Syvänojan tiekunta (kuva Mika Tervo).

Millaisille hankkeille tukea voidaan myöntää?

Valtionavustusta myönnetään ensisijaisesti rakentamiseksi luettavaan yksityisteiden rakenteiden kantavuuden- ja liikenneturvallisuuden parantamiseen. Avustusta ei myönnetä kunnossapitoluonteisiin parantamistoimiin, joita ovat ojitus, kulutuskerroksen lisääminen, lanaaminen, reunapalteiden poisto, niitto tai auraus. Avustettavien parantamishankkeiden koolla ei ole alarajaa, mutta käytännössä alle 10 000 euron hankkeita avustetaan vain harvoin.

Avustuksia kohdennetaan erityisesti liikennöitävyyden kannalta kriittisiin parantamishankkeisiin, kuten siltaremontteihin. Lisäksi kohteita voivat olla esimerkiksi teiden kantavuuden parantamishankkeet sekä tulva- ja routavaurioiden korjaamiset.

Tuki on harkinnanvaraista. Tuen saajan on täytettävä kelpoisuusehdot selkeästi osoitettavan parannushankkeen lisäksi:

 1. asioiden hoitamista varten tulee perustaa tiekunta
 2. tiekuntaa koskevien yhteystietojen on oltava ajan tasalla Maanmittauslaitoksen Kiinteistötietojärjestelmässä https://www.maanmittauslaitos.fi/lomakkeet/tiekunnan_yhteystiedot_
 3. Lisäksi kyseessä olevan yksityistien tiedot tulee olla ajan tasalla Väyläviraston hallinnoimassa tie- ja katuverkon tietojärjestelmä Digiroadissa. https://vayla.fi/vaylista/aineistot/digiroad/yksityistietietojen-lisaaminen-digiroadiin

Avustuksen hakeminen ELY-keskukselta

Noudata seuraavia ohjeita päätöksenteon nopeuttamiseksi:

 1. Tutustu ennen hankkeen valmistelua ajan tasalla olevaan ohjeistukseen osoitteessa https://www.ely-keskus.fi/yksityistieavustukset
 1. ELY-keskus suosittelee sähköisen asioinnin käyttöä. Sähköisen asioinnin valtuutuksesta löytyy lisää tietoa: https://www.suomi.fi/valtuudet
 1. Täytä sähköisessä asioinnissa hakemuslomake ja vaadittavat pakolliset liitteet: Maan­mittauslaitoksen KTJ-ote/yksityistiet, Digiroad-tosite, pöytäkirjanote tiekunnan kokouksesta, jossa avustuksen hakemisesta ja vastaanottamisesta on päätetty ja annettu valtakirja henkilölle sähköiseen asiointiin, mahdolliset muut myönnetyt valtuudet tiehoitokunnalle hoitaa parantamisprosessi ELY-keskuksen kanssa, työselite, ELY-suoritepohjainen kustannusarvio ja suunnitelmakartta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Neuvonta yksityisteiden valtionavustusasioissa:
0295 020 603 ma-pe klo 9–16, kesällä klo 9-15 (pvm./mpm),
liikenteen.asiakaspalvelu@ely-keskus.fi

Kuvat

Syvänojan silta, Pukkila, toteuttaja Syvänojan tiekunta     (kuva Mika Tervo).
Syvänojan silta, Pukkila, toteuttaja Syvänojan tiekunta (kuva Mika Tervo).
Lataa
Tietoa yksityistieavustuksista.
Tietoa yksityistieavustuksista.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 B 5. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

Muutoksia Helsingintien (tie 170) liikenteelle Porvoossa Munkbyn sillan kohdalla kevyen liikenteen väylän rakentamisen vuoksi16.4.2021 09:37:30 EEST | Tiedote

Kevyen liikenteen väylän rakentaminen välillä Tyysterintie- Ernestas aiheuttaa muutoksia liikennejärjestelyihin Helsingintien (mt 170) varrelle Porvoossa Munkbyn sillan kohdalla. Rakennustyöt alkoivat syksyllä 2020 ja valmistuvat kokonaisuudessaan syksyllä 2021. Rakennustyö ei kuitenkaan aiheuta mitään häiriöitä moottoritielle.

Espoon Kehä I:n Mestarintunnelissa sulkuja öisin 6.–9.4. klo 00.00.–04.3031.3.2021 10:28:32 EEST | Tiedote

Kehä I:llä Espoon Leppävaarassa sijaitsevan Mestarintunnelin molemmat tunneliputket suljetaan yötestien vuoksi. Sulkuajankohdat ovat tiistain ja keskiviikon (6.–7.4.) välinen yö ja keskiviikon ja torstain (7.–8.4.) sekä torstain ja perjantain (8.–9.4.) välinen yö klo 00.00–04.30. Täksi ajaksi Kehä I:n liikenne johdetaan kiertotielle Turuntien ja Mäkkylän puistotien kautta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme