KOVA ry

Yleishyödyllisillä vuokratalo- ja asumisoikeusyhtiöillä korkeat käyttöasteet

Jaa
Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat – KOVA ry:n selvityksen mukaan yleishyödyllisillä vuokratalo- ja asumisoikeusyhtiöillä olivat pääosin korkeat käyttöasteet vuonna 2021. Korkeaa käyttöastetta selittävät etenkin kasvukeskuksissa kohtuuhintaisten asuntojen edulliset asumiskustannukset markkinahintoihin nähden. Yleishyödyllisillä asuntotoimijoilla asumiskustannukset perustuvat omakustannusperiaatteeseen. Asuntojen korkea käyttöaste mahdollistaa myös asumisen kohtuuhintaisuuden.

KOVAn jäsenten vuokra-asuntokannan taloudellinen käyttöaste vuonna 2021 oli 96 %, ja asumisoikeusasuntojen taloudellinen käyttöaste oli vastaavasti 95 %. Luvut on painotettu jäsenten asuntokannan asuntomäärillä, vaihteluvälin ollessa 76–100 %. Neljällä KOVAn jäsenyhteisöllä käyttöaste oli alle 80 %, ja 13 jäsenyhteisöllä käyttöaste oli alle 90 %.

Matalat käyttöasteet koettelevat etenkin vuokrataloyhtiöitä väestöltään vähenevissä kunnissa

Asukasluvultaan vähenevissä kunnissa vuokrataloasuntojen kysyntä on laskenut, ja näin ollen myös asuntojen käyttöasteet ovat alentuneet. Tällä on ollut seurauksia myös vuokrataloyhtiöiden kykyyn toteuttaa vuosi- ja peruskorjauksia kiinteistökannassaan, millä voi puolestaan olla vaikutuksia asuntojen houkuttelevuuteen ja uusien vuokralaisten saamiseen.

Vuokria korottamalla pystyttäisiin vastaamaan esiin tulleisiin haasteisiin, mutta vuokrien korotuksilla olisi mahdollisesti vaikutusta myös taloudellisen käyttöasteen pienenemiseen, kun asukkaat mahdollisesti etsisivät matalamman vuokratason asuntoa. Omakustannusperiaatteella toimivien vuokrataloyhtiöiden taloudellisen käyttöasteen täytyisi olla pysyvästi vähintään 90 %, jotta niiden olisi mahdollista ylläpitää kiinteistökantaansa omakustannusperiaatteella myös vastaisuudessa.

Väestöltään vähenevillä alueilla osa ARA-vuokrataloyhtiöiden asunnoista on tyhjiä, ja vuokralaiset joutuvat näin ollen maksamaan vuokrissaan myös mahdollisesta asuntojen tyhjäkäytöstä. Jotta vuokrataloyhtiöiden taloudellinen käyttöaste saataisiin paranemaan eikä vuokratasoja jouduttaisi nostamaan, tarvitaan valtion tukitoimia, jotta väestöltään vähenevillä alueilla toimivien vuokratalo- ja asumisoikeusyhtiöiden toimintaedellytykset saataisiin parantumaan.

- KOVAn jäsenyhteisöissä, etenkin kasvukeskusten ulkopuolella, on tehty paljon töitä asuntojen tyhjäkäytön vähentämiseksi. Asuntoja on myyty ja myös huonokuntoisia kohteita purettu. Etenkin tyhjien asuntojen purkaminen tervehdyttää paikallisia asuntomarkkinoita, kun asuntojen yleinen tarjonta vähenee. Onkin tärkeää, että vähintään nykyisen tasoiset valtion tervehdyttämistoimet, eli purkuakordit ja -avustukset säilyvät myös ensi hallituskaudella, jotta tyhjien ARA-asuntojen määrää saadaan edelleen pienennettyä, KOVAn toimitusjohtaja Jouni Parkkonen linjaa.

 

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

KOVA ry
KOVA ry
Yliopistonkatu 5
00100 Helsinki

https://www.kovary.fi

Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA ry on yleishyödyllisten ja omakustannusperusteella toimivien vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöjen toimialajärjestö, joka toimii jäsentensä edunvalvonta-, palvelu- ja yhteistyöjärjestönä. KOVAn jäsenet omistavat pääasiassa joko normaaleja vuokra-asuntoja tai asumisoikeusasuntoja. Osa KOVAn jäsenistä omistaa myös erityisryhmien vuokra-asuntoja, kuten palvelu-, opiskelija- ja nuorisoasuntoja.

KOVAlla on 118 jäsenyhteisöä. Niiden pysyvässä omistuksessa on yhteensä yli 310 000 vuokra- ja asumisoikeusasuntoa, joissa asuu noin 500 000 henkilöä. KOVAn jäsenet toimivat yli 100 kunnassa. KOVAn jäsenet omistavat yli 80 prosenttia rajoituksenalaisista normaaleista ARA-vuokra-asunnoista, noin 70 prosenttia kaikista rajoituksenalaista ARA-vuokra-asunnoista Suomessa ja noin 85 prosenttia asumisoikeusasunnoista Suomessa. KOVAn jäsenet aloittivat vuonna 2022 yhteensä yli 6 000 kohtuuhintaisen vuokra- ja asumisoikeusasunnon rakennuttamisen.

KOVA edustaa pitkäjänteisiä, pysyviä ja turvallisia vuokra- ja asumisoikeusasuntojen omistajia ja vuokranantajia. KOVA kehittää vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöjen toimintaedellytyksiä tekemällä vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöille Suomen parasta edunvalvontaa. KOVAn jäsenyhteisöt ylläpitävät asuntomarkkinoilla kilpailua, erityisesti hintakilpailua. KOVAn jäsenistö toimii siten, että pienituloisillakin ihmisillä on varaa laadukkaaseen ja kohtuuhintaiseen asumiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta KOVA ry

Vuokra-asukkaille on lähetetty huijausviestejä maksamattomista vuokrista2.3.2023 15:29:08 EET | Tiedote

Useiden KOVAn jäseninä olevien vuokrataloyhtiöiden asukkaat ovat saaneet viime päivinä tekstiviestejä, joissa kerrotaan asukkaan vuokran olevan maksamatta. Tekstiviestin mukaan vuokranmaksun tilinumero on muuttunut tietojärjestelmäpäivityksen myötä, ja asukasta kehotetaan maksamaan vuokransa tekstiviestissä mainittuun tilinumeroon. Joillekin asukkaille on lähetetty tekstiviestien ohella myös sähköposteja maksamatta jääneistä vuokrista.

KOVAn jäsenistö lähtenyt innolla mukaan energiansäästötalkoisiin2.3.2023 06:45:00 EET | Tiedote

Euroopassa vallitseva energiakriisi on saanut suomalaiset kiinnittämään huomiota energian säästämiseen tavallista enemmän. Lokakuussa alkanut, valtakunnallinen Astetta alemmas -kampanja kannustaa säästämään energiaa arkisin teoin. Kampanjan tavoitteena on tasata sähkönkulutuksen huippuja ja saada suomalaisista kotitalouksista vähintään 95 prosenttia säästämään energiaa. Astetta alemmas -kampanja on lähtenyt hienosti käyntiin, ja nyt keväällä kampanjassa keskitytään erityisesti energiatehokkuuden pitkäkestoiseen parantamiseen.

KOVA julkaisi tavoitteensa eduskuntavaaleihin ja tulevaan hallitusohjelmaan2.2.2023 06:55:00 EET | Tiedote

Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA ry on julkaissut tavoitteensa eduskuntavaaleihin ja tulevaan hallitusohjelmaan. KOVAn keskeisimpänä eduskuntavaalitavoitteena tulevalle hallituskaudelle on kohtuuhintaisen asuntotuotannon tavoitetason nostaminen 30 prosentilla nykyisestä 10 000 asunnosta 13 000 asuntoon vuodessa. Jotta tämä tavoite saavutetaan, on kohtuuhintaisen asuntotuotannon osuus nostettava MAL-sopimusalueilla 40 prosenttiin. Lisäksi ARA-asuntotuotantoa tulee toteuttaa myös maakuntakeskuksiin ja kasvukeskusten ulkopuolelle.

Ilmastonmuutos huomioitava valtion tukemassa asuntotuotannossa25.1.2023 06:55:00 EET | Tiedote

Valtion tukemalla asuntotuotantojärjestelmällä on ollut Suomessa merkittävä rooli. Se on mahdollistanut yli 70 vuoden ajan paitsi kohtuuhintaisten asuntojen tarjoamisen, myös ehkäissyt segregaatiota ja asunnottomuutta. Valtion tukemaa ARA-järjestelmää tulee kuitenkin kehittää, sillä se ei tällä hetkellä huomioi riittävästi esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tarvittavia toimenpiteitä. Tilanne on absurdi, sillä samaan aikaan rakennuttamisesta ja rakennusten käytöstä aiheutuvia päästöjä tulisi vähentää huomattavasti, koska nämä muodostavat noin 40 prosenttia hiilipäästöistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme