Hämeen ELY-keskus

Yleisötilaisuus Ypäjällä 14.9. klo 17 kahden huonokuntoisen tien muuttamisesta sorateiksi

Jaa

Ypäjällä järjestetään 14.9. klo 17 yleisötilaisuus huonokuntoisten teiden muuttamisesta sorateiksi. Kyseessä ovat Ypäjällä sijaitsevan Hyrsynkulmantien (mt 13545) sekä Humppilassa sijaitsevan Taipaleentien (mt 13551) korjaustyöt syksyn 2022 aikana.

Hyrsynkulmantie (mt 13545) Ypäjällä.
Hyrsynkulmantie (mt 13545) Ypäjällä.

Korjaustöiden yhteydessä tien vielä pinnoitetut osuudet purettaisiin ja tie muutettaisiin sorateiksi. Tiet ovat vähäliikenteisiä ja sorateiksi muuttaminen olisi kustannustehokkain tapa saada tiet hyvään kuntoon.

Ennen töiden lopullista vahvistamista ELY-keskus haluaa kuulla paikallisten tienkäyttäjien näkemyksiä aiheeseen liittyen. Tilaisuus järjestetään 14.9. klo 17 Ypäjä Golfissa, Jaakkolantie 190, 32100 Ypäjä. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Miksi päällystetty tie muutetaan soratieksi?

Kunnossapitotoimia on jouduttu asettamaan tärkeysjärjestykseen ja sen mukaan ensisijaisesti pidetään kunnossa vilkkaasti liikennöidyt tiet. Niukka rahoitus ei riitä vähäliikenteisillä teillä uudelleen päällystämiseen, vaan tiet pidetään liikennöitävässä kunnossa vaurioiden paikkauksilla.

Päällysteen hoito ei kuitenkaan kannata, jos päällysteessä on paljon reikiä ja vaurioita pitäisi paikata usein. Tällöin tien muuttaminen soratieksi on edullisempi tapa pitää tie ajettavassa kunnossa. Rikkoontuneesta päällysteestä ei saada paikkaamalla hyvää, kun taas soratietä voidaan kunnostaa hoitotoimenpiteillä, kuten esimerkiksi sorastuksilla.

Päällystetty tie rakennetaan soratieksi purkamalla päällyste ja tien pintakerros ja levittämällä tielle uutta mursketta 5–10 cm paksu kerros, mikä tasoitetaan. Jatkossa tietä muokataan soratienä. Päällystetyn tien muuttaminen soratieksi on noin puolet halvempaa kuin tien parantaminen asfaltilla päällystetyksi tieksi, jonka kustannukset ovat 80 000–100 000 euroa kilometriltä.

Soratien hoito on myös edullisempaa kuin vaurioituneen päällysteen jatkuva paikkaus. Yksittäisiä huonokuntoisia päällystettyjä teitä on muutettu sorateiksi jo aiemminkin. Yleensä teiden kunnosta on saatu hyvää palautetta sen jälkeen, kun ne ovat muutettu soratieksi, sillä hyväkuntoisella soratiellä on huomattavasti parempi ajettavuus kuin pahasti vaurioituneella päällystetyllä tiellä.

Liikennemäärien ohella päätöksessä päällystetyn tien muuttamisesta soratieksi otetaan huomioon myös tien yleinen merkittävyys sekä yhtenäinen tiejakso esimerkiksi koko liittymävälillä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

ELY-keskus, Kunnossapitoyksikön päällikkö Tuomas Vasama puh 0295 021 361

Kuvat

Hyrsynkulmantie (mt 13545) Ypäjällä.
Hyrsynkulmantie (mt 13545) Ypäjällä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Työttömyys väheni sekä vuodentakaiseen että heinäkuuhun verrattuna20.9.2022 08:08:27 EEST | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli elokuun lopussa 17 271 työtöntä työnhakijaa, joista 764 oli kokoaikaisesti lomautettuna. Tämä on 2914 vähemmän (-14 %) kuin vuosi sitten. Sekä lomautettujen (-882) että muiden työttömien (-2032) määrä väheni. Heinäkuusta elokuuhun työttömien työnhakijoiden määrä TE-toimistossa ja kuntakokeiluissa väheni 2125:llä. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme