Suomen Yrittäjät

Yli 10 000 yrittäjää vastasi: Hankinnat kuntien heikkous

Jaa

Yrittäjien mielestä kunnat hoitavat julkiset hankinnat kaikista heikoiten kunnan elinvoimatehtävistä, käy ilmi Suomen Yrittäjien teettämästä Yrittäjien kuntabarometrista. – Hankinnoissa onnistuminen ei ole tähtitiedettä. Ratkaisuja tilanteen parantamiseksi löytyy, jotta kasvolliset suomalaiset yrittäjät menestyvät ja verorahat käytetään järkevästi, elinkeinopolitiikan asiantuntija Janika Tikkala Suomen Yrittäjistä sanoo.

Suomen Yrittäjien elinkeinopoliittinen asiantuntija Janika Tikkala. Kuva: Markus Sommers. Kuva vapaasti käytettävissä.
Suomen Yrittäjien elinkeinopoliittinen asiantuntija Janika Tikkala. Kuva: Markus Sommers. Kuva vapaasti käytettävissä.

Hankinnat jäivät reippaasti hännille, kun yrittäjiltä kysyttiin, miten kunnat suoriutuvat elinkeinopolitiikan osa-alueista. Parhaiten kunnat hoitavat infrastruktuurin. Asiaa kysyi yrittäjiltä IroResearch Suomen Yrittäjien pyynnöstä.

Hankinnoista tiedottaminen ja hankintavuoropuheluihin kutsuminen saa yrittäjiltä myönteisimmän arvion. Huonoiten onnistuu hankintojen jakaminen osiin.

- Keskeistä on, että kunta käy vuoropuheluja yritysten kanssa, tiedottaa hankinnoista ajoissa ja avoimesti, jakaa hankinnan osiin ja valitsee useamman sopimustoimittajan, Janika Tikkala sanoo.

- Kunnan hankintapolitiikka on kuntapäättäjän käsissä. Kuntavaaleissa päätetään, miten julkiset hankinnat toteutetaan ja käytetäänkö miljardit mikro- ja pk-yrittäjyyden ja työllisyyden edistämiseksi vai esimerkiksi markkinoiden keskittämiseksi suurille toimijoille.

Hankintaneuvojat auttavat sekä yrittäjiä että kuntia

Suomen Yrittäjien hankintaneuvojaverkosto tukee ja neuvoo yrittäjiä ja kuntia maksutta hankinta-asioissa.

- Monissa kunnissa tehdään arvokasta hankintojen kehittämistyötä. Yrittäjäjärjestö ja hankintaneuvojat ovat mielellään tukemassa kuntia tässä tehtävässä. Onnistumisista ja hyvistä käytänteistä kuulemme lähes päivittäin, Tikkala kertoo.

Suurten ostajien ryhmä heikentäisi kilpailua

Valtiovarainministeriö ja Kuntaliitto esittelivät Kuntamarkkinoilla Suomen julkisten hankintojen strategian. Se on tänään valtioneuvoston hyväksyttävänä.

- Paikallisesti alueilla ja kunnissa kannattaa ottaa strategiasta käyttöön ne ratkaisut, jotka edistävät pienten ja keskisuurten yritysten pääsemistä kilpailemaan, Tikkala sanoo.

- Strategiassa esitetään Suomeen “Big Buyers” -ryhmää käytänteiden ja mallien jakamiseksi. On syytä varoa, ettei suurten ostajien ryhmä ala heikentää reilua kilpailua ja keskittää markkinaa tekemällä hankintoja entistä suurempina kokonaisuuksina.

Suomen Yrittäjät esitteli tänään Kuntamarkkinoilla askeleita onnistuneeseen hankintaan. Lisäksi Yrittäjät on julkistanut julkiselle hankkijalle oppaan Elinvoima hankinnoista. Koronakriisin keskellä Suomen Yrittäjät julkisti yhteiset suositukset Kuntaliiton kanssa hankintojen toteuttamiseksi koronakriisistä elpymiseksi.

Näin kysyttiin

• Iro Research kysyi yrittäjiltä Yrittäjien kuntabarometri -kyselyssä yrittäjien mielipiteitä siitä, miten yrityksen kotikunta toimii.
• Kysely tehtiin 16.2. - 13.5.2020.
• Siihen vastasi 10 400 yrittäjää eri puolilta Suomea.
• Koko kyselyn valtakunnalliset tulokset julkistettiin 9.6. ja maakunnallisia tuloksia 10. - 12.6.2020.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomen Yrittäjien elinkeinopoliittinen asiantuntija Janika Tikkala. Kuva: Markus Sommers. Kuva vapaasti käytettävissä.
Suomen Yrittäjien elinkeinopoliittinen asiantuntija Janika Tikkala. Kuva: Markus Sommers. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Mannerheimintie 76 A
00101 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2018 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 383 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 58 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme