Suomen Yrittäjät

Yli 10 000 yrittäjää vastasi: Yhä useampi yrittäjä järjestää työterveyshuollon myös itselleen

Jaa

Työterveyshuollon itselleen järjestäneistä yrittäjistä jopa yli puolella on mukana palvelussa myös sairaanhoito, käy ilmi Suomen Yrittäjien teettämästä Yrittäjien kuntabarometrista.

Työterveyshuollon järjestäminen yrittäjälle ei ole pakollista, mutta jos se järjestetään, vastaa se sisällöltään ja korvauksiltaan työntekijöiden palvelua. 32 prosenttia yrittäjistä Suomessa tekee töitä ilman työterveyshuoltoa. 31 prosenttia on järjestänyt itselleen ennaltaehkäisevän työterveyshuollon ja 37 prosentilla on työterveyshuoltosopimuksessa mukana myös sairaanhoito.

- Vielä vuonna 2016 tekemässämme kyselyssä yrittäjän työterveyshuolto oli käytössä vain 43 prosentilla yrityksiä, joten muutos on suuri, työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén Suomen Yrittäjistä sanoo.

Tiedot käyvät ilmi Yrittäjien kuntabarometri -kyselystä, jonka Suomen Yrittäjät teetti Iro Researchilla. Kysely oli poikkeuksellisen laaja: siihen vastasi 10 404 yrittäjää eri puolilta Suomea.

Erityisesti yksinyrittäjien tilanne parantunut

Erityisen merkittävä lisäys on tapahtunut yksinyrittäjillä: kun vuonna 2016 vain 18 prosenttia heistä järjesti itselleen työterveyshuollon, on luku nyt 39 prosenttia. Pelkästään ennaltaehkäisevä palvelu on käytössä 19 prosentilla ja laajempi myös sairaanhoidon sisältävä työterveyshuolto 20 prosentilla yksinyrittäjistä.

- Muutos kertoo siitä, että yrittäjät haluavat pitää huolta yritystoimintansa tärkeimmästä voimavarasta eli itsestään. Toisaalta pienyrittäjille on viime vuosina myös räätälöity kevyempiä palvelukokonaisuuksia ja alueellisesti tarjottu apua palvelun hankintaan, Hellstén kertoo.

- Jos yrityksessä on työsuhteisia henkilöitä, on vähintään ennaltaehkäisevän työterveyshuoltopalvelun tarjoaminen heille pakollista. Kyselyn työnantajavastaajista 95 prosenttia ilmoitti näin myös tehneensä. Palvelu oli useimmin järjestämättä alle 10 henkeä työllistävissä yrityksissä, mutta niissäkin asia oli kunnossa 94 prosentilla, mikä on myös selkeä nousu aiempien kyselyidemme tuloksiin.

- Tärkeää on, että ostettu palvelu myös tukee yrittäjän ja työntekijöiden hyvinvointia ja työssä pysymistä, Hellstén muistuttaa.

Yrittäjien vuonna 2012 tehdyssä laajassa työterveyshuoltokyselyssä yli puolet työterveyshuoltopalvelut työntekijöilleen järjestäneistä yrittäjistä koki, että työterveyshuollon palveluista ei ole hyötyä työkyvyn ylläpitämisessä ja sairauspoissaolojen ehkäisyssä. Lisäksi kolmasosassa työterveyshuollon työntekijöilleen järjestäneestä yrityksistä ei tiedetty täysin, mihin yritys on työterveyshuoltosopimuksessaan sitoutunut.

- Palveluiden kattavuuden noustua voisikin olla aiheellista seuraavaksi selvittää onko myös saatu palvelu yrittäjien mielestä parantunut, Hellstén toteaa.

Lähes kaksi kolmesta ostaa työterveyshuollon itse valitsemaltaan yksityiseltä terveyspalveluyritykseltä

Kunta on velvollinen järjestämään alueellaan sijaitsevissa työ- ja toimipaikoissa työskenteleville työterveyshuoltopalvelut. Tämän velvoitteen kunta voi hoitaa eri tavalla: joko tuottamalla palvelut itse, kuntayhtymänä, kunnallisena liikelaitoksena tai hankkimalla sen yksityiseltä palveluntuottajalta. Kunta voi myös toteuttaa sen yhteistyössä yksityisen työterveyspalvelujen tuottajan kanssa.

Kyselystä käy ilmi, että yrittäjät luottavat työterveyspalvelussa toisiin yrittäjiin: 64 prosenttia työnantajavastaajista kertoo hankkivansa työntekijöidensä työterveyspalvelut yksityiseltä terveyspalveluita tuottavalta, jonka on itse valinnut. 21 prosenttia käyttää kunnan työterveysyksiköitä tai -yhtiöitä, 14 prosenttia kunnan kilpailuttamaa yksityistä yhtiötä. Vielä vuoden 2012 Suomen Yrittäjien tekemässä työterveyshuoltokyselyssä kunnan yksikköä tai yhtiötä hyödynsi 39 prosenttia vastaajista, joten siirtymää yksityisen palveluntarjoajan suuntaan on tapahtunut.

Näin kysyttiin

- Iro Research kysyi yrittäjiltä Yrittäjien kuntabarometri -kyselyssä yrittäjien mielipiteitä siitä, miten yrityksen kotikunta toimii.
- Kysely tehtiin 16.2.–13.5.2020.
- Siihen vastasi 10 400 yrittäjää eri puolilta Suomea.
- Koko kyselyn valtakunnalliset tulokset julkistettiin 9.6. ja maakunnallisia tuloksia 10.–12.6.2020

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén. Kuva: Markus Sommers. Kuva vapaasti käytettävissä.
Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén. Kuva: Markus Sommers. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Mannerheimintie 76 A
00101 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2018 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 383 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 58 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjät tartuntatautilain muutoksista: Elinkeinovapautta ei tule rajoittaa enempää kuin on välttämätöntä25.9.2020 05:07:00 EESTTiedote

- On käytettävä tehokkaita keinoja tartuntojen leviämisen estämiseksi ja pyrittävä kaikin keinoin siihen, että yhteiskunta pysyy auki ja että yritykset voivat harjoittaa normaalia liiketoimintaa. Elinkeinovapautta ei kuitenkaan pidä rajoittaa enempää kuin on välttämätöntä, työmarkkinajohtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä kommentoi esitystä tartuntatautilain muuttamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme