Yli 20 000 Ukrainasta paennutta on saanut tilapäistä suojelua Suomesta – päätöksen saa nyt nopeasti
Venäjän hyökkäyksen jälkeen Suomessa on jätetty 23 781 tilapäisen suojelun hakemusta. Päätöksiä hakemuksiin on 18.5. mennessä tehty 20 622.
Suomi myöntää tilapäistä suojelua Venäjän hyökkäyksen takia Ukrainasta paenneille. Hakemukset tehdään poliisille tai rajavartiolaitokselle. Maahanmuuttovirasto vastaa päätöksenteosta.
– Päätöksenteko on nyt hyvin nopeaa silloin, kun tehdyssä hakemuksessa on kaikki tarvittavat tiedot päätöstä varten sekä valokuva oleskelulupakorttia varten. Jos aiemmin puhuttiin viikoista, niin nyt puhutaan päivistä, kertoo turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen.
Lähes kaikki päätökset (20 427) ovat myönteisiä. Pieni osa hakemuksista on rauennut (195) hakijan peruutettua hakemuksensa.
Tilapäisen suojelun hakemusten päivittäiset määrät ovat alhaisempia kuin sodan alkuvaiheessa. Poliisi ja rajaviranomaiset rekisteröivät tällä hetkellä päivittäin noin 100-300 tilapäisen suojelun hakemusta. Maaliskuun puolessa välissä hakemuksia jätettiin yli 1 200 päivässä. Ukrainan kansalaiset ovat jättäneet suurimman osan tilapäisen suojelun hakemuksista (23 482).
Automaatio vauhdittaa tilapäisen suojelun hakemusten käsittelyä
Keskeinen keino tilapäisen suojelun hakemusten käsittelyn nopeuttamisessa on ollut osa-automaation käyttöönotto.
Maahanmuuttovirasto ei käytä automaatiota turvapaikkahakemusten käsittelyssä, koska päätöksenteko vaatii aina yksilöllistä selvittämistä. Tilapäistä suojelua myönnetään rajatulle kohderyhmälle, eikä siihen sovelleta yksilöllistä harkintaa suojelun tarpeesta kuten turvapaikanhakijan kohdalla.
– Osa-automaation onnistuneen käyttöönoton myötä päiväkohtaiset tilapäisen suojelun päätösmäärät moninkertaistuivat, mikä on näkynyt sotaa paenneille käsittelyaikojen huomattavana lyhentymisenä, kertoo Lehtinen.
Maahanmuuttovirasto on jo pidempään hyödyntänyt osa-automaatiota muiden oleskelulupahakemusten ja kansalaisuushakemusten käsittelyssä. Virasto käyttää päätöksenteossaan osa-automaatiota, koska lainsäädäntö ei tällä hetkellä mahdollista täysin automaattista päätöksentekoa. Osa-automaatio tarkistaa luvan kriteerien täyttymistä ja muodostaa päätösehdotuksen automaattisesti käsittelijän tarkastettavaksi ja vahvistettavaksi.
Fakta: Tilapäinen suojelu Ukrainasta paenneille
-
Tilapäistä suojelua haetaan Suomessa poliisilta tai rajaviranomaiselta. Tämän jälkeen Maahanmuuttovirasto myöntää tilapäisen suojelun oleskeluluvan.
-
Työnteon voi aloittaa heti, kun poliisi tai rajaviranomainen on rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen.
-
Tilapäistä suojelua voidaan myöntää Ukrainan kansalaisille, jotka eivät voi palata takaisin Ukrainaan Venäjän hyökkäyksen takia.
-
Suojelua voidaan myöntää myös niille Venäjän hyökkäyksen takia paenneille EU:n ja Schengen-sopimuksen ulkopuolisten maiden kansalaisille ja kansalaisuudettomille, jotka ovat oleskelleet laillisesti Ukrainassa ja joiden paluu lähtömaahan turvallisesti ja pysyvästi ei ole mahdollista.
-
Suojelua voidaan myöntää myös ukrainalaisten ja Ukrainassa kansainvälistä suojelua tai vastaavaa kansallista suojelua saaneiden perheenjäsenille, jos perheside on muodostettu Ukrainassa ennen Venäjän hyökkäystä.
- Ukrainasta paennut saa suomalaisen henkilötunnuksen, kun hänelle myönnetään tilapäistä suojelua.
Lisätietoja medialle
- Tiedote 28.4.2022: Noin 13 000 saanut tilapäistä suojelua – päätöksen saa nyt entistä nopeammin
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen, p. 0295 433 135, sähköposti: etunimi.sukunimi@migri.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 10
00086 Maahanmuuttovirasto
Puh. 0295 430 431 (vaihde/switchboard))http://www.migri.fi
Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto
Temporary protection in Finland granted to over 25,000 people fleeing Ukraine – changes to reporting of statistics16.6.2022 10:35:25 EEST | Press release
Finland grants temporary protection to those who have fled Ukraine as a result of the Russian attack. After the attack, 28,039 applications for temporary protection have been submitted in Finland. By 15 June 2022, altogether 26,108 applications have been decided.
Över 25 000 flyktingar från Ukraina har beviljats tillfälligt skydd i Finland – rapportering av statistiken ändras16.6.2022 10:34:36 EEST | Tiedote
Finland beviljar tillfälligt skydd för personer som flytt från Ukraina på grund av Rysslands attack. Efter den ryska attacken har det lämnats in 28 039 ansökningar om tillfälligt skydd i Finland. Fram till 15 juni 2022 har det fattats 26 108 beslut.
Yli 25 000 Ukrainasta paennutta on saanut tilapäistä suojelua Suomesta – tilastoista tiedottaminen muuttuu16.6.2022 10:33:50 EEST | Tiedote
Suomi myöntää tilapäistä suojelua Venäjän hyökkäyksen takia Ukrainasta paenneille. Venäjän hyökkäyksen jälkeen Suomessa on jätetty 28 039 tilapäisen suojelun hakemusta. Päätöksiä hakemuksiin on 15.6.2022 mennessä tehty 26 108.
The Finnish Immigration Service to establish new reception centres 10 June10.6.2022 08:53:19 EEST | Press release
The Finnish Immigration Service is preparing to set up new reception centres due to the increased need to provide accommodation for people fleeing Ukraine.
Migrationsverket grundar nya förläggningar 10.6.10.6.2022 08:52:40 EEST | Tiedote
Migrationsverket förbereder sig för att grunda nya förläggningar, eftersom behovet av inkvartering för flyktingar från Ukraina har ökat i Finland.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme