Yli 25 000 Ukrainasta paennutta on saanut tilapäistä suojelua Suomesta – tilastoista tiedottaminen muuttuu
Tilapäisen suojelun hakemukset tehdään poliisille tai rajavartiolaitokselle. Maahanmuuttovirasto vastaa päätöksenteosta. Lähes kaikki päätökset (25 892) ovat myönteisiä. Pieni osa hakemuksista on rauennut (216) hakijan peruutettua hakemuksensa.
Tilapäisen suojelun hakemusten päivittäiset määrät ovat alhaisempia kuin sodan alkuvaiheessa. Poliisi ja rajaviranomaiset rekisteröivät tällä hetkellä viikoittain noin tuhat tilapäisen suojelun hakemusta. Maaliskuun puolessa välissä hakemuksia jätettiin yli 1 200 päivässä.
Ukrainan kansalaiset ovat jättäneet suurimman osan tilapäisen suojelun hakemuksista (27 686). Tällä hetkellä tilapäisen suojelun hakemuksen käsittelyaika-arvio on noin viikko. Kun päätös on tehty, Maahanmuuttovirasto lähettää päätöksen tiedoksi postitse.
– Keväällä kun tilapäisen suojelun prosessi käynnistettiin ensimmäistä kertaa, päätöksen saamisessa oli viivettä. Toukokuun alun jälkeen päätöksen on kuitenkin saanut varsin nopeasti silloin kun hakemuksia ei ole tarvinnut täydentää esimerkiksi puuttuvan valokuvan takia, kertoo turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen.
Tilapäisen suojelun hakemus- ja päätöstilastot joka arkipäivä
Maahanmuuttovirasto julkaisee tilapäisen suojelun tilastot joka arkipäivä verkkosivuillaan ja jakaa ne Twitterissä tilillään @Maahanmuuttovir.
Tähän asti Maahanmuuttovirasto on julkaissut myös turvapaikkaa hakevien tilastot verkkosivuillaan. Jatkossa kuitenkin vain tilapäisen suojelun hakemus- ja päätösmäärät julkaistaan joka arkipäivä. Tilastot ukrainalaisten turvapaikkahakemuksista julkaistaan kuukausittain Maahanmuuttoviraston tilastopalvelussa muiden turvapaikkatilastojen yhteydessä.
Syynä muutokseen on se, että lähes kaikki Ukrainasta Suomeen saapuvat hakevat tilapäistä suojelua, jota Suomi muiden EU-maiden tavoin myöntää Ukrainasta paenneille.
1 747 ukrainalaista on hakenut turvapaikkaa Venäjän hyökkäyksen jälkeen, mutta näistä hakijoista jo 1 381 on hakenut myös tilapäistä suojelua. Jos henkilölle myönnetään tilapäistä suojelua, turvapaikkahakemuksen käsittely keskeytyy.
Selvästi suurin osa aiemmin turvapaikkaa hakeneista on jo hakenut ja saanut tilapäistä suojelua. Kaikki kansalaisuudet mukaan laskien keskimääräinen käsittelyaika turvapaikkahakemusten osalta on tällä hetkellä noin kahdeksan kuukautta.
Fakta: Tilapäinen suojelu Ukrainasta paenneille
- Tilapäistä suojelua haetaan Suomessa poliisilta tai rajaviranomaiselta. Tämän jälkeen Maahanmuuttovirasto myöntää tilapäisen suojelun oleskeluluvan.
- Työnteon voi aloittaa heti, kun poliisi tai rajaviranomainen on rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen.
- Tilapäistä suojelua voidaan myöntää Ukrainan kansalaisille, jotka eivät voi palata takaisin Ukrainaan Venäjän hyökkäyksen takia.
- Suojelua voidaan myöntää myös niille Venäjän hyökkäyksen takia paenneille EU:n ja Schengen-sopimuksen ulkopuolisten maiden kansalaisille ja kansalaisuudettomille, jotka ovat oleskelleet laillisesti Ukrainassa ja joiden paluu lähtömaahan turvallisesti ja pysyvästi ei ole mahdollista.
- Suojelua voidaan myöntää myös ukrainalaisten ja Ukrainassa kansainvälistä suojelua tai vastaavaa kansallista suojelua saaneiden perheenjäsenille, jos perheside on muodostettu Ukrainassa ennen Venäjän hyökkäystä.
- Ukrainasta paennut saa suomalaisen henkilötunnuksen, kun hänelle myönnetään tilapäistä suojelua.
Lisätietoja medialle
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen, p. 0295 433 135, sähköposti: etunimi.sukunimi@migri.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 10
00086 Maahanmuuttovirasto
Puh. 0295 430 431 (vaihde/switchboard))http://www.migri.fi
Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto
Kesän marjasesonki: Luonnonmarjanpoimijat hakevat ensimmäistä kertaa kausityölain mukaisia lupia2.7.2025 09:30:04 EEST | Tiedote
Suomen marja- ja vihannesviljelmillä sekä maatiloilla työskentelee joka kesä tuhansia ulkomaalaisia työntekijöitä. Suomeen on perinteisesti tullut kausityöntekijöitä erityisesti Ukrainasta.
Syyrialaisilla mahdollisuus saada tukea paluumuuttoon1.7.2025 10:00:03 EEST | Tiedote
Osa Euroopassa olevista syyrialaisista on palannut tai harkitsee paluuta Syyriaan joulukuussa 2024 tapahtuneen vallanvaihdoksen jälkeen. Tämän kiinnostuksen kasvun vuoksi Maahanmuuttovirasto, poliisi ja hyvinvointialueet ovat valmistelleet syyrialaisten paluumuuton tukemista.
Turvapaikanhakijoiden määrä laskussa, työperusteisiin oleskelulupiin odotetaan nousua ensi vuonna – Maahanmuuttovirasto päivitti arviot tulevaisuuden hakemusmääristä25.6.2025 10:00:04 EEST | Tiedote
Maahanmuuttovirasto on päivittänyt arvionsa vuosien 2025 ja 2026 hakemusmääristä kesäkuussa 2025.
Legislative amendments and new requirements for family reunification16.6.2025 10:01:31 EEST | Press release
The provisions of the Aliens Act on residence permits issued on the basis of family reunification will change on 16 June 2025. These changes concern minimum age of spouses, financial resources of a minor's family member, definition of when a child is considered a minor, and the period of residence requirement for family reunification.
Ändringar och nya förutsättningar som gäller familjeåterförening16.6.2025 10:00:42 EEST | Pressmeddelande
Utlänningslagen ändras den 16 juni 2025 beträffande uppehållstillstånd som beviljas på grund av familjeåterförening. Ändringarna gäller makarnas minimiålder, försörjningen för en familjemedlem till ett minderårigt barn, fastställandet av när ett barn ska vara minderårigt och kravet på anknytningspersonernas boendetid.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme