Yli 30 000 hakijaa Helsingin yliopiston koulutusohjelmiin korkeakoulujen yhteishaussa

Helsingin yliopistoon haki korkeakoulujen yhteishaussa 30 400 henkilöä. Kandiohjelmiin oli 27 300 hakijaa ja maisteriohjelmiin 3 200.Yhteishaku päättyi 30.3.2023.
Helsingin yliopisto on ollut vuodesta toiseen hakijoiden ykköshakukohde. Tämän haun osalta asia varmistuu myöhemmin, mutta Helsingin yliopiston vetovoima näyttää säilyneen erittäin vahvana.
– Lämmin kiitos osoittamastanne luottamuksesta! Teemme kaikkemme, että yliopistomme on paras paikka opiskella. Toivotan teille jokaiselle onnea ja menestystä valintoihin, Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom sanoo.
Suosituin hakukohde oli oikeusnotaarin koulutusohjelma (opetus Helsingissä suomeksi), hakijoita yhteensä 3 574. Toiseksi suosituin oli lääketieteen koulutusohjelma (opetus suomeksi), 3 364 hakijaa ja kolmas psykologian kandiohjelma, 2 910 hakijaa.
Lähes 1 500 haki uuteen terveydenhuollon kehittämisen maisteriohjelmaan
Helsingin yliopiston maisteriohjelmat kiinnostivat 3 206 hakijaa. Suosituin hakukohde oli uusi terveydenhuollon kehittämisen maisteriohjelma, 1 444 hakijaa. Toiseksi suosituin oli proviisorin koulutusohjelma, 288 hakijaa ja kolmanneksi suosituin oli psykologian maisteriohjelma, 233 hakijaa.
Lääketieteellisessä tiedekunnassa syksyllä 2023 alkava uusi koulutusohjelma, terveydenhuollon kehittämisen maisteriohjelma sai erinomaisen vastaanoton. Ohjelmaan haki lähes 1 500 hakijaa, mikä on lähes puolet kaikista Helsingin yliopiston maisteriohjelmien hakijoista.
– Suomi tarvitsee sosiaali- ja terveysalan osaajia, joilla on kykyä kehittää terveydenhuoltoa toimivammaksi. Lisäksi alalle tarvitaan osaajia vaativiin asiantuntija-, tutkimus- ja esihenkilötehtäviin. Olen todella iloinen, että ohjelma sai jo ensimmäisenä vuotenaan näin hyvän vastaanoton, ohjelman valmistelu- ja suunnitteluryhmän puheenjohtaja, varadekaani Anu-Katriina Pesonen iloitsee.
Avoin väylä on vaihtoehto todistusvalinnalle ja valintakokeille
Yhteishakuun kuulumattoman avoimen väylän haun kautta haki 229 hakijaa. Eniten kiinnosti tietojenkäsittelytieteen kandiohjelma, hakijoita 61. Toiseksi eniten hakijoita sai oikeusnotaarin koulutusohjelma, hakijoita 53. Avoin väylä tarkoittaa hakemista tutkinto-opiskelijaksi avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen perusteella.
Kasvatusala laajensi avoimen väylän hakua tänä vuonna. Kasvatusalan avoimen väylä on osana yhteishakua. Avoimesta väylästä onkin kasvatusalalla tulossa aito vaihtoehto todistusvalinnalle ja valintakokeelle. Esimerkiksi opettajankoulutuksissa 10 prosenttia soveltuvuuskokeen kutsupaikoista on varattu avoimen väylän kautta tuleville hakijoille. Helsingin yliopiston kasvatusala sai hakijoita avoimen väylän kautta 207.
– Hienoa, että näin moni haki avoimen väylän kautta! Hakijan kannalta on hyvä, että on useita vaihtoehtoisia tapoja hakea yliopistoon. Jos ei pääse sisään todistusvalinnan tai VAKAVA-kokeen kautta, voi välivuoden sijaan suorittaa opintoja avoimessa yliopistossa ja siten edistää myös tulevan tutkinnon valmistumista. Avoin väylä on aito vaihtoehto muille väylille, kasvatusalan valintayhteistyöverkoston puheenjohtaja Anu Laine iloitsee.
Hakijamäärät ja aloituspaikat hakukohteittain julkaistaan yliopiston verkkosivuilla huomenna perjantaina 31.3.2023. Tarkempia tilastoja muun muassa sukupuolijakaumasta, kielijakaumasta, ensikertalaisten ja ensisijaisten hakijoiden määrästä koostetaan hakukohdekohtaisesti ensi viikolla ja tiedot julkaistaan samalla verkkosivulla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Satu Kunnas, päällikkö, hakijapalvelut, satu.kunnas@helsinki.fi, p. 050 3185712
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Uniongelmat altistavat hengitystieinfektioille8.6.2023 11:15:37 EEST | Tiedote
Yli 600 000 osallistujaa kattava suomalaistutkimus vahvistaa unettomuuden suurentavan alttiutta sairastua influenssaan ja muihin hengitystieinfektioihin. Lisäksi huonounisuuden todettiin suurentavan sairaalahoitoa vaativan koronainfektion riskiä.
Mediatilaisuus 20.6.: Monitaiteinen näyttely periferiaan7.6.2023 11:35:49 EEST | Kutsu
Vaeltavia ja itkeviä puita, sateenkaaren sävyt suolla, vanhan metsän kätköihin kaiverrettu runo, hitaasti kehittyvä kukkaniitty ja maan hengitys jykevässä kuusikossa. Kokoelma pysyviä teoksia taiteen huipputekijöiltä aloittaa uuden aikakauden Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäasemalla Juupajoella. Media voi tutustua näyttelyyn tiistaina 20.6. klo 14.30 alkaen.
Tuloerojen kasvu ei johtunut täysin tuloverouudistuksesta7.6.2023 08:30:00 EEST | Tiedote
Suomessa 1990-luvulla voimakkaasti kasvaneita tuloeroja on selitetty usein Esko Ahon hallituksen suurella vuoden 1993 tuloverouudistuksella. Sen on nähty alentaneen varsinkin suurituloisten veroasteita. Väitöstutkimuksen mukaan vallitseva tulkinta ei vaikuta perustellulta.
Tarkka pienmolekyyli helpotti reuman oireita hiirillä – atomitason lääkekehityksessä paljon mahdollisuuksia7.6.2023 07:55:00 EEST | Tiedote
Uusi molekyylilöytö auttoi hillitsemään reuman oireita hiirillä. Pienmolekyylien käyttö tekee lääkekehityksestä entistä tarkempaa. Niiden käyttöä tutkitaan parhaillaan myös syövän hoidossa.
Psykedeeleistä apua masennukseen? Uusi löydös voi auttaa ehkäisemään sivuoireita6.6.2023 07:43:27 EEST | Tiedote
Tutkijat ovat tunnistaneet mekanismin, jolla psykedeeleillä voitaisiin saada aikaan samankaltaisia vaikutuksia kuin masennuslääkkeillä, mutta mahdollisesti ilman hallusinogeenisiä haittavaikutuksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme