Yli 300 osallistuvan budjetoinnin OmaStadi-suunnitelmaa helsinkiläisten äänestettäviksi
Helsinkiläisten kanssa loppuvuodesta 2018 käynnistetty valmistelu on lokakuussa tapahtuvaa äänestystä vaille valmis.

Osallistuvan budjetoinnin ehdotusten valmisteluvaihe on saatu päätökseen.
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on vahvistanut äänestykseen etenevät OmaStadi-budjettiehdotukset asukkaiden ja kaupungin asiantuntijoiden yhteiskehittämisen pohjalta.
”Helsinki on ensimmäinen kaupunki maailmassa, joka on ulottanut osallistuvan budjetoinnin näin laajasti kaupungin eri toimialoille. Olemme edelläkävijöiden joukossa myös siinä, että meillä jo 12-vuotiaat saavat äänestää ehdotuksista. Mahdollisuus osallistua ja tehdä itse on olennainen osa Helsinkiä”, sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.
Helsinkiläiset pääsevät lokakuussa äänestämään siitä, mitkä suunnitelmat etenevät toteutukseen. Äänestys tapahtuu omastadi.hel.fi -alustalla. Äänestyksessä käytetään vahvaa tunnistautumista mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla. Henkilöt, joilla ei ole mahdollisuutta sähköiseen tunnistautumiseen, voivat äänestää kirjastoissa, asukastaloissa ja monipuolisissa palvelukeskuksissa. Tällöin voidaan tunnistautuminen hoitaa henkilötodistusta tai passia näyttämällä.
Syksyllä 2018 kaupunkilaiset kutsuttiin ensimmäistä kertaa ideoimaan sitä, mihin Helsingin tulisi käyttää 4,4 miljoonaa euroa. Kaupunki sai liki 1300 ehdotusta, joista reilu 800 arvioitiin toteuttamiskelpoisiksi. Keväällä asukkaat ja kaupungin asiantuntijat työskentelivät yhdessä OmaStadi Raksan työpajoissa ja omastadi.hel.fi -alustalla jalostaen ideoita eteenpäin suunnitelmiksi. Kesän aikana suunnitelmille laskettiin kustannusarviot. Yhteisvalmistelun lopputuloksena syntyi yli 300 suunnitelmaa sekä arviota niiden toteutukseen tarvittavista määrärahoista.
OmaStadi-suunnitelmia puistojen, liikunta- ja harrastuspaikkojen sekä yhteisöllisten tilojen ja tapahtumien lisäämiseksi
Äänestykseen menevät suunnitelmat edustavat kaupunkilaisten ideoita laidasta laitaan. Eniten suunnitelmia tehtiin kaupunkiympäristön kehittämiseksi, kuten ulkoliikuntapaikkojen lisäämiseksi ja puistojen sekä ranta-alueiden kunnostamiseksi. Suunnitelmia tehtiin myös yhteisöllisistä asukastiloista ja tilojen yhteiskäytöstä eri puolilla kaupunkia.
”Ensimmäinen osallistuvan budjetoinnin kausi on sisältänyt uuden oppimista ja kokeilua, kuten aina tehdessä jotakin ensimmäistä kertaa. On ollut innostavaa huomata, miten sitoutuneesti ihmiset ovat lähteneet prosessiin mukaan”, sanoo kehittämispäällikkö Kirsi Verkka.
Äänestyksen jälkeen kaupunki alkaa toteuttaa äänestyksessä menestyneitä OmaStadi-suunnitelmia. Kaupunkilaiset kutsutaan mukaan myös suunnitelmien toimeenpanon valmisteluun ja toteutukseen.
Osallistuvan budjetoinnin tausta
Osallisuus- ja vuorovaikutusmalli otettiin Helsingissä käyttöön 1.6.2017. Osana sitä päätettiin, että osallistuva budjetointi vakinaistetaan ja laajennetaan käyttöön.
Helsingin kaupunginvaltuusto päätti 13.6.2018 perustaa itsenäiseksi taseyksiköksi muodostettavan Osallisuusrahaston. Rahaston tarkoituksena on edistää yhdenvertaista kaupunkia luomalla taloudelliset edellytykset helsinkiläisten asukkaiden ja yhteisöjen esittämien hankkeiden ja projektien toteuttamiselle hallintosäännön mukaisesti.
Helsingin kaupunginhallitus päätti 1.10.2018 osallistuvan budjetoinnin toimeenpanon periaatteista sekä siitä että pormestari päättää vuosittain yhteneväisin ja läpinäkyvin perustein äänestysvaiheeseen etenevät budjettiehdotukset toimialojen laatiman toteutusarvionnin pohjalta sekä vahvistaa äänestystuloksen ja toimeenpanon.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kirsi Verkka, kehittämispäällikkö, Helsingin kaupunginkanslia, Osallisuus- ja neuvontayksikkö, puh. 040 3362281, kirsi.verkka@hel.fi
Titta Reunanen, alueosallisuuspäällikkö, Helsingin kaupunginkanslia, Osallisuus- ja neuvontayksikö, puh. 040 5781428, titta.reunanen@hel.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsinki tarjoaa kaikille maksutonta digitukea yli 150 toimipisteessä – yhdenvertainen digiarki kuuluu kaikille16.5.2022 08:20:52 EEST | Tiedote
Helsinki tarjoaa kaikille maksutonta digitukea yli 150 toimipisteessä. Viime vuosina tukea on järjestetty myös etäpalveluna. Parhaillaan kaupunki kehittää kotiin tarjottavaa digitukea.
Helsinkiläiset kokevat kotikaupunkinsa edelleen turvalliseksi12.5.2022 09:56:47 EEST | Tiedote
Vuoden 2021 lopussa toteutetussa laajassa turvallisuuskyselyssä Helsinki koettiin yhä pääosin turvalliseksi kaupungiksi. Lähes yhdeksän kymmenestä vastaajasta oli kyselyssä sitä mieltä, että kaupunki on yleisesti turvallinen tai vähintään melko turvallinen. Omalla asuinalueellaan 92 prosenttia vastaajista kokee olonsa yleisesti ottaen turvalliseksi, ja 76 prosentin mukaan oma asuinalue on turvallinen myös myöhään viikonloppuiltaisin.
Helsinki tarjoaa kattavasti digitukea yli 150 toimipisteessä, kotona tai etänä11.5.2022 09:32:34 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunki tarjoaa maksutonta digitukea yli 150 toimipisteessä. Digituesta saa apua tietokoneen, tablettien ja älypuhelimien käyttöön. Tarjolla on myös opastusta sähköiseen asiointiin. Tuen ohella digitukijat kannustavat kokeilemaan, innostumaan ja kehittämään itsenäisesti omia digitaitoja.
Helsingin kaupunki haluaa ottaa aktiivisen roolin yrittäjien, yritysten ja työntekijöiden houkuttelussa ja kaupunkiin asettautumisen tukemisessa10.5.2022 15:00:00 EEST | Tiedote
Helsinki haluaa olla houkutteleva ja vetovoimainen kaupunki niin kansainvälisille osaajille ja heidän perheilleen kuin myös muualta Suomesta muuttaville. Siksi Helsingin kaupunki aikoo ottaa entistä aktiivisemman roolin yrittäjien, yritysten ja työntekijöiden alueelle houkuttelussa ja asettautumisen tukemisessa.
Elinkeinojaosto hyväksyi kotoutumisen edistämisen painopisteet vuosille 2022–20259.5.2022 21:24:08 EEST | Tiedote
Helsinki näyttää suuntaa kohti inklusiivisempaa kaupunkia ja työelämää. Yhtenä tavoitteena on esimerkiksi nostaa ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden osuutta kaupungin henkilöstöstä niin, että se vastaa paremmin osuutta väestöstä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme